Šta predstavlja koncept dopamine dressing?
Šta predstavlja koncept dopamine dressing?

Šta predstavlja koncept dopamine dressing?

Fokus modne industrija nije uvek samo na čipkanim detaljima ili besprekornim krojevima. To je složena i dinamična sfera koja utiče na naš svakodnevni život, kulturu, ekonomiju i način na koji se izražavamo. Iako ekspanzija fast fashion brendova ne jenjava, nove generacije se sve više okreću usporavanju modnog diskursa i rešavanju nepovoljne situacije koja je uslovljena brzom modom. Dok mladi dizajneri polako ali sigurno rade na rešavanju tog problema, predstavljamo još jednu dobru stvar koja obitava u modnoj sferi. To je trend dopamine dressing – umetnost odabira odeće koja ne samo da vam pristaje dobro, već vas čini srećnim i samopouzdanim.

Koja je tajna iza trenda dopamine dressing?

Cela filozofija dopamine dressing-a jeste da će nošenje odeće koju volite i u kojoj se osećate dobro uspeti da i te kako popravi vaše raspoloženje. A ono što je najbolje jeste da vas ovaj trend ohrabruje da nosite baš ono što možda nikada ne biste hteli, jer ste mislili da nije u trendu, ili da je pak „too much“. Kod ovog trenda ništa nije previše, sve dok se vi u toj odeći osećate dobro. Ako na Instagramu pretražujete trend #DopamineDressing, primetićete da ljudi često biraju smele boje, sa eksentričnim dezenima. To može biti dobar način za početak, i za neke ljude koji uživaju u jarkim bojama. Međutim, ključ ovog trenda je autentičnost.

Bitno je da nosite stvari zbog kojih se vi osećate dobro i samopouzdano uključujući neutralne tonove. As long as it’s uniquely you, you are good to go!

Dopamine dressing = Dopamine booster

Dopamine je neurotransmiter u mozgu koji je povezan sa osećajem zadovoljstva, nagrade i motivacije. Već ste shvatili da koncept dopamine dressing nije stvar stila, već je stvar efekta koji odeća može imati na pojedinca. Da, uvek smo bili svesni da pronalazak sopstvenog stila može pozitivno uticati na naše samopouzdanje, međutim ovaj trend služi da nas podstakne na to da ga zapravo i izgradimo.

Iako nije naučno dokazano, stručnjaci ističu da je veza između oblačenja i našeg psihološkog stanja dublja nego što mislimo. Takođe, povezivanje atributa sa određenim komadima odeće utiče na način na koji se osećamo. Verujemo da ste svi nekada imali lucky sweater koji ste nosili na ispite ili neke važne događaje. Upravo o tome ovde i govorimo.

Slično tome jeste i dopamine dressing trend, koji naslućuje da ukoliko obučete omiljen roze džemper u kojem se osećate samopouzdano, bolje ćete se osećati. Ne znamo da li je to tačno, ali svakako ovo sezone unosimo boje.

Učitati još
Zatvori