Journal #menspotting: Ikone garderobe (i zašto ih još uvek nemate)
Journal #menspotting: Ikone garderobe (i zašto ih još uvek nemate)

Journal #menspotting: Ikone garderobe (i
zašto ih još uvek nemate)

Pre neki dan, umalo se ne zagrcnuh na naslov “Potera za džemperom od dvesta funti kakav nosi Jacob Elordi je završena”.

U moje vreme – a time ne impliciran da imam sto godina iako sam se na kraju ovog maratonskog januara osetio baš tako, samo evociram onaj period kad je Tumblr bio TikTok a možda i neku godinu ranije – glumci su preferirali da pričaju o svojim ulogama a ne o Bottega Veneta Andiamos tašnici, i tabloidi su mnogo prilježnije njuškali po “prljavom vešu” njihovog privatnog života nego bistrili poslednje akvizicije dizajnerske robe istih tih starova.

Ne govorim ovo sa nekom delulu nostalgijom – crveni tepih je danas mnogo zabavnije mesto upravo zbog momaka kao što je Elordi i slični mu, što na najelegantniji način prkose black tie kanonu dajući svima nama stilsku inspiraciju na kilo. Samo me zabavlja činjenica da je lik imao bukvalno jednu sjajnu ulogu za drugom skoro svakog meseca 2023. a internet bruji o njegovom čupavom džemperu od mohera sa polo kragnicom kao da je nominacija za Oskara.

Sedeći u fotelji “late night” programa koji urnebesno vodi Jimmy Fallon, Elordi je na sebi imao taj famozni komad trikotaže za primer.

Kroj dovoljno ležeran bez da se može klasifikovati kao šljampav, sa tri dugmeta od kojih je svako bilo otkopčano jer je Jacob taj lik. Dužine koja se egzaktno završava na struku bez da zađe u crop žanr, ovaj džemper je (kako su egzaltirano primetili novinari GQ) modni ekvivalent ruskog gimnastičara – fleksibilan “do daske”. Da, može se nositi uz farmerke, odelo pa čak i bermude – i još je na rasprodaji ovog trenutka.

Ikone garderobe

Dvesta funti je “stavka” čak i ako je cena dobrano snižena, ali u poređenju sa svakim drugim “svetim gralom” koji je Elordi u poslednje vreme prošetao pred foto-reporterima cena zvuči kao prava sitnica. Reč je o džemperu sa potpisom francuske etikete Ami, i to je svakako jedan od njihovih signature komada – koji instantno dočarava tu skupo plaćenju francusku nonšalanciju. Kreativni direktor Alexandre Mattiusi svemu pristupa minimalistički, ali ne asketski istovremeno namigujući svoj preppy ozbiljnosti i razigranoj prirodi pariskih plejboja.

Na kraju krajeva, prepoznatljiv simbol ove marke je “srce na A”.

Međutim, mislim da je pravi razlog zašto su se mreže više usijale oko grao pletenine nego kada je glumac svojevremeno među prvima poneo Pharellovu jarko obojenu LV Speedy – svima su nam više od nekog fabuloznog flexa potrebne one “obične” stvari. Basic je možda modna krilatica koja se toliko pohabala od nošenja da je jako teško izgovoriti je bez onog rogobatnog naglaska Anne Delvey – ali taj osećaj da ste upravo nabasali na odevni predmet za koji instantno osetite kako će vam postati “leb i puter” u garderobi nikad ne može da pregazi vreme.

U suštini, upravo je to ono što svi najbolje odeveni frajeri na planeti (znani i neznani) zaista imaju zajedničko: oni su zakucali koordinate sopstvenog stila surovom selekcijom najneophodnijeg i, što ne reći, besprekornog. Nije važno da li im je odevna odrednica jednostavnost, maksimalizam, street ili softboy – caka je u odlučnom oduzimanju suvišnog da bi pravi MVP mogao da postigne odlučujući poen na svakom terenu. Evo nekoliko baš takvih predloga.

Ikone garderobe (i zašto ih još uvek nemate)

Pull&Bear x Lee jakna

Jedan od najčešće referenciranih proizvođača farmerki u savremenoj denim kulturi poslednjih godina igra na kartu kolaboracija – nakon one iz 2021. sa švedskim H&M, sada su napravili ograničenu kolekciju za Inditexov mladoliki izdanak Pull&Bear. Iako je regular fit jeans upravo sve ono najbolje što očekujemo od njih, izbor pada na teksas jaknu sa dobro poznatim zaobljenim džepovima. Nosite je ispod kaputa, kao drugi sloj, dok ne otopli.

Pull&Bear

H&M mornarska majica

Nije Gaultier, ali ni ne pokušava da bude – i to je prelepo. Mekani žersej plus pruge daće vam sav preko potreban pariski šarm bez pretenzije. Plus, izgleda nenadmašno ispod blejzera od tvida.

H&M

Scotch&Soda kargo pantalone

Krojene lagodno ali sa suženim krajem nogavice, ova pantalone (model Twilt) su verovatno napravljene za amsterdamske bicikliste – ako uzmemo u obzir modus operandi holandskog artsy brenda. Međutim, upravo je to ono što taj, često neplanirano trapavi cargo fazon, čini modno dugovečnijim od bilo čega što možete da pronađete u army shopu.

Scotch&Soda

Kith x Clarks x Adidas Gazelle „Grey“

Obično smo navikli na onaj jedan “x” u kolaboracijama – ali kada istovremeno u opis rimejka jednog od najprodavanijih adidas modela grune i rasadnik hajpa Kith te kultni proizvođač spenserica jasno je da je sveti gral bez greške, baš kao što su i bile Sambe iz decembarskog dropa o kojima smo već pisali. Prepoznatljiva konstrukcija od glatke kože zamenjena je sivim antilopom, a đon alterniran onim preuzetim sa Clarksovog „Wallabee“ modela (u kome je, nije naodmet pomenuti, Liam Gallagher proveo veći deo devedesetih.

adidas

CK One

CK One je lansiran 1994. sa pretenzijom da postane najslavniji unisex parfem, i značaj ovog mirisa je što je u mejnstrim progurao ideju da se parfem ne reklamira sa polnim prerogativom – a u današnjem digitalnom dobu njegov manifest je proročki i prosvetiteljski. Na kraju krajeva, ceo talas niche parfema današnjice svoj uspeh duguje samo njemu i zato je must have klasika koja zaslužuje da se nađe na ovoj listi.

ck one

Foto: Profimedia, Jasmin, H&M, adidas, Scotch&Soda, Pull&Bear

Učitati još
Zatvori