Journal finds: Zara komadi sa motivima čuvenih umetničkih slika
Journal finds: Zara komadi sa motivima čuvenih umetničkih slika

Journal finds: Zara komadi sa motivima
čuvenih umetničkih slika

Kada je visoka umetnost u pitanju, njena estetska vrednost, iako za mnoge diskutabilnog karaktera, zasnovana je na ustaljenim pravilima koji joj daju za pravo da sebe istakne pred drugim vidovima vizuelnog stvaralaštva. Zara, izgleda, to dobro zna.

Renesansni motivi italijanskih slikara – najjednostavnije rečeno – uvek su in. Za sve pobornike ove epohe, tu je Botičelijevo čuveno Proleće, ili slika Stvaranje čoveka, Luke Đordana. Spram pastelnih simbola sa juga, na severnoevropskim predelima renesansa se širila u drugim bojama. Tako su mistični simboli prikazani u nešto drugačijem duhu, tamnijom paletom i mračnijom ikonografijom. Najbolji predstavnik holandskog slikarstva 16. veka je Hijeronim Boš, a njegov se rad sada nalazi na Zara haljini. Uvek ima i onih koji preferiraju francuski impresionizam, nestalne linije i cvetne vrtove kakve je slikao Klod Mone. Konačno, bečka secesija iznedrila je pozlaćena dela Gustava Klimta. Dve reprodukcije njegovih radova nastalih u prepoznatljivom stilu sada možete poneti na svojim grudima u obliku Zara majice.

Komodifikacija umetničkih dela nije nešto sa čime se prvi put srećemo. S obzirom na neosporivu im estetsku privlačnost, ko ne bi želeo svoje omiljeno likovno delo u obliku odevnog komada ili aksesoara. Zar ne?

Kako stilizovati umetnost?

S obzirom na njihovu upečatljivost, čini se da komadi koji nose motive ovih radova ne zahtevaju previše stilizacije. Drugim rečima, ako već na sebi nosite Botičelija, šta bi drugo bilo uopšte potrebno da taj autfit dobije pažnju. Iako se može činiti da će ovo predstavljati izazov u pojedinim situacijama, čini nam se da zapravo olakšava posao u većini slučajeva. Biće dovoljni svedeni komadi, minimalistička paleta i jednostavni aksesoari, kako bi upotpunili vaš izgled.

Journal finds: Zara komadi sa motivima umetničkih slika

Sandro Botičeli

Gustav Klimt

Hijeronim Boš

Luka Đordano

Foto: Zara

Učitati još
Zatvori