Da li smo spremni za ballerina sneakers? Teško je reći.
Da li smo spremni za ballerina sneakers? Teško je reći.

Da li smo spremni za ballerina
sneakers? Teško je reći.

Prošlo je više od četiri godine od prelomnog trenutka i revije SS2020 Simone Rocha kada je svetu obznanila da patike i baletanke mogu biti jedno. I od tada ne jenjava interesovanje za ovim hibridnim oblikom obuće koji nikako da stilizujemo tako da zaživi u garderoberu.

Simone Rocha je uradila zajednički projekat sa kućom Jean Paul Gaultier. Ako se sećate bila nam je favorit sa Nedelje mode u Parizu. Praktična romantika je živa – publika joj aplaudira na modnim revijama a velike high street kuće kao što je H&M rade i po nekoliko kolekcija sa rodonačelnicom ovog trenda – Simone Rocha.

SIMONE ROCHA – Off-White Criss-Cross Ballerina Flats

Kako je sve počelo od Simone – naravno da najviše modela neobičnog spoja ballerina sneakers dolazi upravo iz ove kuće. Za ovaj osvrt odlučili smo se za chunky patike sa biserima. Prvi modeli su rasprodati a nova kolekcija je tu iz godine u godinu. Na TikToku je već pregršt tutorijala kako stilizovati svoje brze i velike patike tako da postanu baletske.

 

A šta je sa ostalima?

U ovom osvrtu odlučili smo da zavirimo u sada već nabujalu ponudu ballerina sneakers. Ovaj komad se danas kreće od onih nalik na sandale, preko realnih patika za sportove u parteru, do chunky komada i platformi. Deluje zanimljivo – moguće je da će i oni najprobirljiviji priznati da je ovaj trend tu da ostane.

JW PEI – FLAVIA BALLERINA SNEAKERS – PINK

Da su se dvehiljadite vratile znamo svi, i neke smo „za“ a neke „protiv“. Nova stara Y2K estetika je jedno, ali udobnost koju pruža je nešto sasvim drugo. JW PEI je veganski fashion brand iz Los Angelesa. Nastao je u 2018. godini i od tada je posvećen održivom razvoju i udobnosti. Kuća JW PEI koja je do sada bila poznata po torbama koje su ponele Hailey Beiber, Gigi Hadid, Emrata ali i mnoge NYFW zvanice donosi nam futurističke baletanke. Trend bez trunke griže savesti.

Zara – klasična satenska baletska patika

Čim kažemo trend – pomislimo Zara sigurno ima sve. I to je samo delimično tačno – iako je verna najklasičnijim komadima, u svojoj ponudi ove sezone Zara ima i baletske patike koje su, očekivano – više baletanke nego patike. Crni klasični model od satena pravi je izbor za sve one koje neće slepo pratiti promene modnog kursa.

Puma Mostro Ecstasy Sneakers

Sećate li se Puma Mostro modela – pamtite li ga po dobru? Mostro na italijanskom znači monstrum i sigurne smo da će se trend baletskih patika mnogima učiniti monstruoznim. Ovaj popularni model iz dvehiljaditih se ipak vratio. Za dalekoistočno tržište – LLCC je snimio editorial u kome je glavna junakinja plesačica i fotografkinja, Isabelle Wenzel koja je već radila za Loewe, Msgm, Helmut Lang i druge. Da li će vrhunska fotografija izazvati ekstazu i vratiti Puma Mostro u naše ormane? Videćemo.

Patike za kojima ludi internet – Kiko Kostadinov

Brend Kiko Kostadinov je 24. marta ove godine otvorio svoju prvu stalnu postavku u radnji lociranoj u popularnom tokijskom Shibuya distriktu. Kiko Kostadinov iza koga stoje sestre Laura i Deanna Fanning ima kolaboracije za Asics ali i mnogim mladim kreatorima i brendovima poput at.kollektive. Ipak, jedan njihov model iz SS23 kolekcije danas je ultimativni hit na internet pretragama. Pokazaćemo vam i kako su ga autorke originalno stilizovale.

ASICS GEL- QUANTUM LYLIA

Jedna od mnogih kolaboracija Kiko Kostadinov sa Asics kućom. Bez puno reči, klasične patike u novom ruhu, i za red carpet i za ulicu.

 

Učitati još
Zatvori