Yugodom: Otvaramo vrata stana u Beogradu koji i dalje živi Yugo estetiku
Yugodom: Otvaramo vrata stana u Beogradu koji i dalje živi Yugo estetiku

Yugodom: Otvaramo vrata stana u Beogradu
koji i dalje živi Yugo estetiku

Zemlje bivše Jugoslavije, a reklo bi se posebno Srbija i Srbi, jugoslovensku estetiku nikada neće izbaciti iz svoje DNK. Tako je, Yugodom – boravišni muzej u Beogradu postao posebna stanica na kojoj se kriju sva istorijska obeležja iz ovog vremena. Od nameštaja, dekoracije, predmeta, pa samog izgleda muzeja. Svaki kutak podeća na period kog se rado sećamo. Neki od nas sa ličnim uspomenama, a neki samo sa onim prepričanim starijih generacija. Čak i oni koji za vreme Jugoslavije nisu bili rođeni gaje neku svoju specifičnu ljubav prema ovom razdoblju. Nije estetika ono što nas jedino privlači da se prisećamo ovog perioda. No, ona jeste najbolji način da putujemo mislima. Zato vam ovom prilikom otvaramo vrata doma koji potpuno može da vas provuče kroz time machine.

YUGODOM – BORAVIŠNI MUZEJ

Kao što smo već istakli, Yugodom pored toga što nudi priliku da se prisetite, ili pak saznate kako je izgledao jedan autentičan dom za vreme Jugoslavije, nudi opciju da u njemu i odsednete. Dostupan je za iznajmljivanje, a jedan od načina da stupite u kontakt sa vlasnicima možete doći i putem njihovog sajta. Smeštaj nudi jednu spavaću sobu sa dnevnom sobom i kupatilom, a može da primi dve osobe. Nalazi se u samom centru Beograda, na adresi Strahinjića Bana 80. Za one koji bi u stan došli sa aerodroma, domaćini mogu obezbediti direktan prevoz do stana koji se dodatno naplaćuje. Tu je i opcija besplatnog parkinga u njihovom dvorištu, koja zavisi od dostupnosti. Posebna pažnja je posvećena dizajnu svetlosti kako su vlasnici naveli u opisu, što će sigurno pružiti posebnu atmosferu onima koji odluče da odsednu ovde. Ostale pogodnosti su, što vlasnici ovog stana posebno ističu, da su se pobrinuli za to da boravak u svakom smislu bude udoban. Tako vas očekuje svilena posteljina, pamučni peškiri i kraljevski krevet. Ukoliko nas pitate, nije tako loše živeti „za vreme Jugoslavije“, bar ne pod njihovim krovom.

NOSTALGIJA

Nostalgija je nešto što će vas sigurno navesti da se, ako ne sada, onda bar jednom u životu opredelite za posetu Yugodoma. Definitivno je da svi i dalje, u manjoj ili većoj meri čeznemo za određenim benefitima ovog doba. Dok budete prelistavali stare knjige, razgledali predmete, ili samo koristili nameštaj i boravili u stanu, verujemo da ćete dobiti osećaj koji priželjkujete. Da se vratite u vreme bez društvenih mreža. Vreme u kom i dalje zvoni fiksni telefon i slušaju se ploče. Uz miris domaće kafe i nekog tradicionalnog jela, bez obzira što se ne nalazite u svom domu imaćete osećaj kao da ste kod kuće. Na kraju krajeva, nije li to ono što od smeštaja tražimo?

Foto: Instagram @yugodom/ Yugodom.com

Učitati još
Zatvori