The Burnt Toast Theory: Šta predstavlja i čemu nas uči?
The Burnt Toast Theory: Šta predstavlja i čemu nas uči?

The Burnt Toast Theory: Šta
predstavlja i čemu nas uči?

U današnjem svetu, suočeni smo sa raznovrsnim izazovima koji mogu izazvati stres i anksioznost. Brz tempo života, stalna povezanost putem tehnologije i ekonomska nestabilnost samo su neki od faktora koji mogu doprineti osećaju pritiska i neizvesnosti. Da li imate osećaj da ste pod utiskom svih tih izazova postali manje optimistični, uvek oprezni i možda u krajnju ruku negativni? Ukoliko da, niste jedini. Anksioznost i briga kod ljudi, posebno mladih, je danas česta tema. Upravo zbog toga, prvi korak ka rešavanju ovog problema je razvisti svest o tome da postoji doza zabrinutosti i negativnosti. Drugi korak podrazumeva da postavimo sebi pitanje – zašto ne bi probao da posmatram svet sa pozitivnije strane? Pozitivan stav može nam pomoći da izdržimo pritisak i pronađemo rešenja čak i u najtežim situacijama. Upravo nas o tome uči The Burnt Toast teorija.

Stiče se utisak da smo putem društvenih mreža konstantno izloženi savršenim trenucima. U takvim okolnostima, lako je izgubiti perspektivu i zahvalnost za ono što već imamo. Naprotiv, stalno osećamo kao da nam u životu nešto fali i da nismo dovoljno dobri. Sve ovo može nas dovesti do čestog samooptuživanja. Čak i kada se suočimo sa situacijama koje su van naše kontrole, ne možemo da se otrgnemo osećaju krivice. The Burn Toast Theory upravo želi da nas ubedi u suprotno.

The Burnt Toast Theory

Ova teorija, koju su popularizovali korisnici TikToka, među kojima je i @saki.pan, podseća nas da razmislimo o razlozima loših događaja. Umesto da padnemo u očaj zbog svakodnevnih neuspeha, teorija o izgorelom tostu nas podstiče da razmišljamo o tome da nas možda te sitnice spašavaju od potencijalno loših situacija, te nas usmeravaju ka pravom putu. Ovaj naziv je dobila zato što opisuje situacije poput sledeće: Ujutru pravite tost kao po običaju, samo što ovog puta izgori. Verovatno ste bili okupirani nečim drugim, ili ste igubili pojam o vremenu dok ste se spremali za posao. Bez obzira na razlog, izgorelo parče hleba morate baciti i napraviti novi tost. Ceo proces je dodao pet minuta vašoj jutarnjoj rutini, te ste svesni da ćete zakasniti na posao.

@saki.pan

Replying to @Sarah its giving delusional but in the best way possible 😗 #burnttoasttheory #burnttoast #mindsetshift #butterflyeffect

♬ Me Cry - NGOTUAN NGUYX

Iziritirani ste, i verovatno pomišljate – zašto se sve ovo meni dešava? Ipak, na putu do posla vidite saobraćajnu nesreću, i kada čujete detalje sudara, shvatate da je to moglo vama da se desi, samo da ste izašli iz kuće tih par minuta ranije. Taj izgoreli tost – možda vam je spasao život. Ova teorija ima za cilj da nas nauči da svaku lošu situaciju koja nam se desi sagledamo iz drugačijeg ugla. Svaka situacija u sebi sadrži silver lining. The Burn Toast Theory samo želi da nas na to podseti.

Foto: Instagram @veneti.a/ TikTok @saki.pan/

Učitati još
Zatvori