Može li veštačka inteligencija da deli ljubavne savete? Nova aplikacija tvrdi – moguće je
Može li veštačka inteligencija da deli ljubavne savete? Nova aplikacija tvrdi – moguće je

Može li veštačka inteligencija da deli ljubavne savete? Nova aplikacija tvrdi – moguće je

Da li veštačka inteligencija podrazumeva emocionalnu inteligenciju? Kada kažemo da su određeni alati zasnovani na mašinskom učenju generativne prirode, to znači da oni mogu da produkuju nove (i autentične*) tekstualne, vizuelne, muzičke i slične sadržaje na osnovu bogate baze podataka. Ipak, kada upitate dragi ChatGPT kako da prevazićete srcobolju, u prvoj liniji odgovora će vam reći: „I’m not a relationship expert„. Iako u nastavku sledi but, a onda i lista predloga, izvesno je da se na njega ipak ne možemo u potpunosti osloniti (barem ne u ovom domenu, kao što u ostalima možemo?). Međutim, šta ako bi postojala aplikacija koja jeste ekspert za ljubavne i druge odnose?

her (2013), r. spike jonze

Draga Saveta Meeno

Meeno je aplikacija koja će biti lansirana 1. maja ove godine, a već sada sebe predstavlja kao mentora za odnose na App Store-u. Kako obećava, Meeno svoje savetodavne sposobnosti zasniva na „stručnim“ znanjima veštačke inteligencije, a personalizovani saveti koje dobijete pomoći će vam da unapredite sve vrste odnosa – od ljubavnih preko porodičnih i prijateljskih do onih poslovnih. Svoju eksperitzu, naime, ova Saveta 21. veka zasniva na profesionalnim inputima, pa će tako na vaš prompt generisati rešenje pozivajući se na široku bazu teorijskih znanja, ali i tuđih iskustava.

her (2013), r. spike jonze

Spike Jonze nas je upozorio

Pre sada više od decenije, Spike Jonze je filmom Her nagovestio kakva nas ne-tako-daleka budućnost čeka. Međutim, ono što tada nismo znali da je da takva budućnost zaista nije tako daleka. Epidemija usamljenosti u SAD-u, koju je reditelj tada prikazao kao jednu od boljki svog junaka i fiktivnog distopijskog sveta u kojem živi, deset godina kasnije postala je deo stvarnog (distopijskog) društva. Idejni tvorci (od kojih je jedan nekadašnji izvršni direktor Tindera) navode ovo kao primarni razlog zbog kojeg su želeli da svetu predstave (gle ironije) aplikaciju koja bi ponudila rešenje ovog problema.

her (2013), r. spike jonze

Šta ima Saveta što Meeno nema?

Draga Saveta je kišobran termin za brojne televizijske, radijske i slične medijske rubrike koje bi se čak, mogle smatrati pretečom onoga što Meeno pretenduje da bude. Iako se poziva na ekspertska znanja, ovakva vrsta aplikacije nije ekspert koji ta znanja nužno zna da upotrebi na adekvatan način, pa emotivni i psihološki rizici od prepuštanja njenim savetodavnim (ne)moćima nisu zanemarljivi. I dok će nam veštačka inteligencija razrešiti nedoumice različitih vrsta, promptove koji se tiču onih intimnih dilema bi ipak trebalo postaviti nekome ko, osim veštačkog, poseduje i prirodni – ne samo kognitivni, već i emocionalni, intelekt.

Foto: Kadrovi iz filma Her (Profimedia)

Učitati još
Zatvori