Za sve one koji žele da pripreme i popiju dobar Espresso, Italijani imaju ovih pet pitanja
Za sve one koji žele da pripreme i popiju dobar Espresso, Italijani imaju ovih pet pitanja

Za sve one koji žele da pripreme i popiju dobar Espresso, Italijani imaju ovih pet pitanja

Iako potiče iz Etiopije, a danas dolazi većim delom iz Južne Amerike, domovina kafe je zapravo Italija, zato što Italijani znaju sve tajne dobre espresso kafe.

Avantura može da počne.

Ljubavna priča o Italiji i kafi

Za Italijane, kafa nije samo intenzivan, aromatičan napitak već i jutarnji ritual u vidu sporog ispijanja kafe na nekom lokalnom trgu. Sa novinama u ruci ili pak kroasanom – i u jednom i u drugom slučaju Italijani zaista uživaju. Iz tog razloga su veoma oštri prema onima koji u kafi, a naročito u Espressu, ne uživaju na pravi način ili ga pogrešno pripremaju.

Italija je najviše doprinela razvoju espresso kafe, a poklonila nam je i brojne nazive za neke od njih: Espresso, Cappuccino, Latte i dr. Najstariji kafei na svetu nalaze se upravo u Italiji, a prvi otvoren kafe je upravo Florian u Veneciji koji je počeo sa radom 1720. Najstariji kafe u Rimu je Caffè Greco koji je otvoren 1760.

Caffè Greco

Caffè Greco je bio i ostao turistička atrakcija u kojem posetioci sede na garniturama presvučenim crvenim somotom. I nekada i sada, kafa se servira na malenim, mermernim stolovima. Pejzažne slike iz 18. veka na zidovima obloženim damastom, i dalje su predmet divljenja.

Zahvaljujući kvalitetu kafe, Greco je bio veoma popularan i omiljen među piscima iz cele Evrope, kao što su Bajron, Šeli, Kits, Stendal, a jedan od kauča pripadao je Hansu Kristijanu Andersenu koji je živeo na spratu iznad kafea.

nespresso vertuo

Prvi aparati za kafu u Italiji

Bio je to početak istorije kafe u Italiji, a u kasnom 19. veku, pojavom aparata za kafu, ova zemlja počinje da drži lekcije o pripremi iste. Espresso – koji je zaštitni znak Italije nije određeno zrno kafe ili vrsta prženja. To je način pripremanja fino mlevene i zbijene kafe koja se priprema veoma brzo, sa veoma toplom vodom, pod visokim pritiskom. Ako naručite Espresso barista će ga isporučiti za najduže 20 sekundi. Italijani kažu da je tajna dobrog Espressa u 5M: miscela — kakva je mešavina; macchina, kakav je aparat za kafu; macinino, kakav je mlin, manutenzione, kako se održava aparat i mano –  veština bariste.

Nespresso VERTUO – idealan uređaj za pripremanja prave Espresso kafe

Ukoliko obožavate Espresso poput onog u Italiji, sada ga možete spremiti i kod kuće. Novi sistem za pripremu kafe VERTUO koji je na srpsko tržište doneo svetski poznati brend Nespresso, pionir je sistema kafe u kapsulama, a uz pomoć inovativne Centrifusion™ tehnologije priprema kafu koja ima izuzetnu punoću ukusa i kremastu teksturu.

Inteligentni sistem ekstrakcije pruža neverovatno visok nivo preciznosti jer VERTUO aparat prepoznaje bar – kod na VERTUO kapsuli i u skladu s očitanim informacijama, prilagođava parametre kako bi pripremio najkvalitetniju kafu u željenoj dužini. Naravno, ovaj izvrsni barista sjajno priprema i kratki Espresso i to sa dve mešavine: Nespresso Ristretto Classico i Nespresso Ristretto Intenso. U ovim kafama se ogleda sva elegancija i specifičnost ukusa u kojoj uživaju Italijani.

nespresso vertuo

Ristretto Classico vs Ristretto Intenso

Ristretto Classico je složena mešavina 100% Arabike iz Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale. Jače pržena, sa notama voća, kakaoa i začina, ova VERTUO kapsula je nova definicija uživanja u kratkoj espresso kafi.

Ristretto Intenso je kafa koja sadrži moćne arome začina i drvenastih nota. Baršunasta krema se lako razvija iz kafe koja je jače pržena. A, mešanjem zrna Robuste iz Indije i Ugande sa brazilskom Arabikom daje fantastičan kremasti, ali veoma intenzivan ukus.

VERTUO aparat i kapsule možete pronaći i na Nespresso web shopu, kao i u Nespresso buticima.

Foto: Nespresso

Učitati još
Zatvori