Estée Lauder lansirao aplikaciju za šminkanje za osobe sa oštećenim vidom
Estée Lauder lansirao aplikaciju za šminkanje za osobe sa oštećenim vidom

Estée Lauder lansirao aplikaciju za
šminkanje za osobe sa oštećenim vidom

Estée Lauder je ovog puta udružio snage sa veštačkom inteligencijom. Naime, kozmetička kompanija Estée Lauder u Velikoj Britaniji i Irskoj je napravila aplikaciju VMA koja olakšava šminkanje ljudima sa oštećenim vidom. Ime aplikacije je zapravo skraćenica – Voice-Enabled Makeup Assistant (VMA) i pokreće je veštačka inteligencija. Design Awards je nagradio VMA aplikaciju titulom brzorastuće kompanije u kategoriji lepote i mode za 2023. godinu. Aplikacija je ujedno i prva takve vrste, pa se može zaključiti da Estée Lauder zaista misli na sve.

Iza ovakvog poduhvata krije se želja kompanije Estée Lauder da obogati make-up iskustvo ljudima sa oštećenim vidom, čineći šminkanje pristupačnijim.

Šta zapravo radi VMA?

Virtuelni asistent/šminker koristi prepoznavanje lica, simultano uči tehnologiju glasovnih instrukcija i pruža audio povratne informacije o nanošenju šminke. Ukratko – VMA  koristi veštačku inteligenciju kako bi analizirala lice osobe koja se šminka i pruža glasovne komande kako bi olakšala ceo process (slobodno je možemo nazvati iskrenim ličnim šminkerom). Aplikacija, osim instrukcija za šminkanje, korisniku pruža obaveštenje o eventualnim popravkama šminke, čineći je pouzdanom. Ova aplikacija olakšava day-to-day poslove i time čini da šminkanje postane pravo uživanje. Estée Lauder takođe naglašava da VMA aplikacija predstavlja i želju da make-up rutina postane samostalna, čineći vezu korisnika sa šminkanjem još jačom.

Kako funkcioniše VMA?

Nakon što nanesete puder (naša preporuka je Estée Lauder Double Wear Stay-in-Place Foundation), senku ili karmin, VMA aplikacija će koristiti kameru vašeg telefona da precizno skenira lice kako bi mogla da daje najtačnije instrukcije za dalje šminkanje.

Koristeći veštačku inteligenciju, aplikacija detektuje šminku koja je naneta na lice, oči i usne. VMA takođe procenjuje preciznost i ujednačenost nanete šminke, tako da ne morate brinuti o neujednačenom tenu ili over-lined usnama. Ukoliko postoje delovi šminke koje treba popraviti, aplikacija će ih uočiti i obavestiti korisnika o eventualnim popravkama.

U kojim delovima sveta je aplikacija trenutno dostupna?

Aplikacija VMA je trenutno dostupna za preuzimanje u Velikoj Britaniji i Irskoj, na IOS App store-u. Trenutno je dostupna isključivo na engleskom jeziku, ali sudeći po mogućnosti široke primene VMA aplikacije, nadamo se da će doći i u naš deo Evrope.

Učitati još
Zatvori