Digitalni dnevnik: Ove aplikacije koristimo za beleženje događaja iz života
Digitalni dnevnik: Ove aplikacije koristimo za beleženje događaja iz života

Digitalni dnevnik: Ove aplikacije koristimo za
beleženje događaja iz života

U savremeno doba, mnogi aspekti naših života su digitalizovani i premešteni sa analognog u virtuelni svet – pa tako i vođenje dnevnika. Ova “drevna” aktivnost, zahvljujući kojoj smo tokom istorije mogli da saznajemo o svakodnevnim navikama ljudi iz različitih epoha, bila je rezervisana za papir. Osim toga, sve više se ističe njena psihološka dobrobit, s obzirom na to da zapisivanje misli i osećanja pomaže da o njima trezvenije promišljamo. Danas, mnoge detalje i uspomene iz života dokumentujemo i čuvamo na digitalnim uređajima, pa tako i dnevničke zapise. Ovo su aplikacije koje koristimo u te svrhe.

Journey

Kako joj samo ime (donekle) kaže, ova aplikacija namenjena je onome što bi na engleskom bio journaling – i ne, ne odnosi se na čitanje Journal.rs. Umesto toga, Journey služi “dnevničenju” – kako ćemo ga ovom prilikom slobodno prevesti proces pisanja dnevnika. Prednosti ove aplikacije ponajviše leže u mogućnosti da zapisima prododajete fotografije, tagove i slična obeležja, zahvaljujući kojima dobijate sistematičnu evidenciju iskustava o kojima pišete.

Notion

Naprednija verzija gorepomenute aplikacije, za one pedantnije, ali i softverski vičnije, bio bi Notion. Ova platforma nudi veliki broj mogućnosti, ne samo za beleženje svakodnevnih misli i ideja, već i celokupnu organizaciju posla ili, čak – života. Jedna od opcija je i pregledan prostor za vođenje dnevnika, a u koji možete priložiti i veliki broj dodatnih fajlova, te linkova, slika i drugog sadržaja.

1 Second Everyday

Za one koji su skloniji audio-vizuelnom dokumentovanju života, 1 Second Everyday je neizostavna aplikacija na vašem telefonu. Unutar nje možete čuvati sekundu svakog dana, a na kraju određenog perioda, aplikacija će za vas napraviti kompilaciju svih klipova. Bilo da želite da napravite kratki, amaterski film sa putovanja ili, ukoliko ste dovoljno hrabri, uspete da snimite sekund svakodnevno tokom godinu dana, nesumnjivo je da ćete imati zabavan, nesvakidašnji zapis o avanturama koje ste prošli.

Google Docs

Back to basics. Ukoliko samo želite da imate digitalni dokument sa zapisanim mislima, onako kako biste to činili na papiru, onda je dobri, stari Google Docs idealno rešenje. Aplikacija je besplatna za korišćenje, dostupna na telefonu ili računaru, a ima sve opcije Microsoft Worda. O čuvanju ne morate da razmišljate, s ozbirom na to da se svaki fajl automatski čuva na vašem Google Drive-u.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori