Da li ChatGPT od sada može da vas vidi i čuje?
Da li ChatGPT od sada može da vas vidi i čuje?

Da li ChatGPT od sada može da
vas vidi i čuje?

ChatGPT poseduje obilje znanja i informacija na svom digitalnom, kako bismo to rekli, dlanu. Kao OpenAI proizvod, ChatGPT je kreiran kao moćan tool za pretraživanje i kreiranje jezičkih sadržaja. Dizajniran je tako da razume i generiše tekst sličan ljudskom na osnovu velike količine tekstualnih podataka koji se prikupljaju sa interneta.

Ukoliko vam sve ovo zvuči apstraktno, samo zamislite ChatGPT kao digitalnu biblioteku koja se neprestano ažurira najnovijim informacijama, a sposobnost generisanja tih podataka traje samo nekoliko sekundi bez obzira na težinu zadataka. Može vam izdvojiti različite stručne analize ili vam čak pomoći da napišete svoj tekst. Naravno i ChatGPT ima svoja ograničenja. Za početak, najveće je to da generiše besplatno samo informacije do 2021. godine. To znači da, ukoliko želite da ostanete u toku sa informacijama, morate i da ga platite.

pexels
pexels

Personalizovani pomoćnik

U svetu gde se informacije konstantno menjaju, imati pristup alatu poput ChatGPT-a je jedan vid velikog olakšanja. On se može poistovetiti sa personalizovanim pomoćnikom koji je u svakom momentu i uvek spreman da vam dostavi odgovore na određena pitanja. Njegova sposobnost razumevanja i generisanja teksta čini ga vrednim resursom za one koji traže informacije, kreativan sadržaj ili se na kraju svega, jednostavno bave pisanjem. Dakle, iako ChatGPT možda ne objavljuje ništa sam, on definitivno pruža digitalni prozor u svet informacija za koje bi nama, ljudima, trebalo mnogo više vremena ako bi do istih dolazili potpuno samostalno.

pexels
pexels

Novine koje je ChatGPT uveo na tržište AI-a

Pored toga što više ne generiše samo podatke koji su dostupni na internetu do 2021. godine, ukoliko ga naravno platite, ChatGPT dobio je još novina koje vredi ispratiti. Sve novine povezane su najpre sa verzijom GPT-4. Jedna od novina jeste da ne morate sa njim više komunicirati samo rečima nego i slikama/fotografijama. Primer koji se daje jeste niz sastojaka koji fotografišete uz pitanje šta možete da skuvate, ili kako da ih skladištite. Pored analize fotografija pojavila se opcija generisanja govora. GPT-4 mogao je jednom rečju da vidi, da čuje i da odgovara. Nakon ove evolucije, ovog leta, kompanija Open AI sve ove opcije povlači. Trenutno, ukoliko se pretplatite na GPT-4 dobijate samo mogućnost generisanja najnovijih podataka u cilju pisanja tekstova, kodova i otklanjanje grešaka.

Dakle, za sada ništa od fotografija i govora. Zbog čega je kompanija Open AI stala sa razvojem ovog svog proizvoda i zbog čega su letos povukli svoju unapređenu verziju, za sada nemamo relevantnu informaciju osim nagađanja. Oni koji su uspeli za kratko vreme da koriste sada povučene prednosti mišeljanja su da one nisu pravilno radile. Tu su i dokazi da je AI u velikoj meri grešio. Da li je veštačkoj inteligenciji potrebno još malo vremena, ili malo više, kako bi dobio sve ljudske sklonosti ostaje nam da vidimo u budućnosti.

Učitati još
Zatvori