Clicks: Od početka 2024. godine prošlo je tek nekoliko dana, a već se pojavio prvi tehnološki trend
Clicks: Od početka 2024. godine prošlo je tek nekoliko dana, a već se pojavio prvi tehnološki trend

Clicks: Od početka 2024. godine prošlo je tek nekoliko dana, a već se pojavio prvi tehnološki trend

Ukoliko se osvrnemo na razvojni put mobilnih telefona, čini se da su oni doživeli evoluciju koju nije moguće sažeti u nekoliko rečenica. Ipak, upravo na tom putu postali su naši saveznici bez kojih retko kad napuštamo kuću. Touchscreen tehnologija sada nam je svakodnevica, a mali broj ljudi upoznat je sa činjenicom da je Prada LG telefon iz 2007. godine bio prvi koji ju je posedovao. Štaviše, iPhone je važio za kopiju ovog dizajnerskog modela.

Naravno, Prada je i dalje mnogima nepresušna inspiracija, a čini se da prvi tehnološki trend u ovoj godini nesvesno pronalazi nadahnuće u jednom detalju ovog telefona. A to je ponovna potreba za fizičkom tastaturom koja je podesiva i po potrebi se može ukloniti.

Back to the future past 

Tragajući za načinom da se poboljša korisničko iskustvo, pomalo paradoksalno, Clicks tastature vraćaju nas u prošlost. Međutim, zbog činjenice da je novijim generacijama prvi kontakt sa mobilnim telefonima bio kroz ekrane osetljive na dodir, takav zaključak ne može se primeniti u potpunosti.

Kao glavne prednosti ovog aksesoara navode se bolja preglednost ekrana i unapređeni način za izražavanje kreativnosti. Takođe, njegovi tvorci kažu da je on u potpunosti lagan, te da ne daje dodatnu težinu telefonu. Ipak, čineći ga vizuelno dužim, pojedini korisnici društvenih mreža tvrde da je upravo to njegova glavna mana.

Profimedia

Touch & type. Together, at last.

Za sada, Clicks tastature dostupne su samo za određene telefone – iPhone 14 Pro, iPhone 15 Pro i Pro Max. Zbog toga, veliki broj zainteresovanih izrazio je svoje nezadovoljstvo, nadajući se da će ovaj nostalgični dodatak modernoj tehnologiji uskoro biti dostupan i za druge telefone, kako iOS tako, i Android operativnog sistema. Takođe, sudeći po komentarima, čini se da se već sada pojavila i nova ideja – potreba za horizontalnom ili klizećom tastaturom.

Foto: Profimedia / Instagram @clickskeys

Učitati još
Zatvori