Aplikacije koje mogu pomoći roditeljima da prate aktivnosti deteta na internetu
Aplikacije koje mogu pomoći roditeljima da prate aktivnosti deteta na internetu

Aplikacije koje mogu pomoći roditeljima da
prate aktivnosti deteta na internetu

Tema mentalnog zdravlja dece i mladih godinama unazad zauzima veoma bitnu temu u modernom društvu. Pojavom interneta mladi širom sveta imaju potpuno neograničen pristup sadržaju koji nije namenjen njihovom uzrastu. Čak i kada je reč o konzumiranju sadržaja koji bi mogao da bude koristan i edukativan, vreme provedeno ispred ekrana takođe negativno može da utiče na razvoj pojedinca. To su trenutno gorući problemi sa kojima se suočavaju roditelji. Online ili popularno – virtuelni svet, odavno nije bezbedno mesto. To se posebno odnosi na mlade, ali podjednako ugrožene su i ostale generacije. Zbog sveopšteg stanja, mnogi roditelji rešenje vide u ozbiljnijoj kontroli sadržaja koje dete konzumira. Na taj način veruju da bi mogli na vreme da reaguju u slučaju da procene da je to neophodno i zaštite ga.

Tim povodom izdvojili smo više različitih aplikacija koje bi mogle biti od koristi svakom roditelju koji želi da isprati ponašanje svog deteta i u virtuelnom svetu.

Qustodio

Jedna od najbolje ocenjenih aplikacija kada je reč o roditeljskoj kontroli ponašanja deteta na internetu jeste upravo Qustodio. Korišćenje ove aplikacije nije besplatno, ali uz mesečnu ili godišnju pretplatu možete da obezbedite kontrolu čak pet različitih uređaja u vašem domaćinstvu. Ta opcija nudi vam mogućnost da pratite radnju ne samo jednog deteta i ne samo sa jednog njegovog uređaja. Ono što aplikacija Qustodio može da vam ponudi od podataka jeste, lista internet pretrage, kao i aplikacija koje je dete koristilo. Tu je i podatak ukupnog vremena koje je dete provelo na svakoj aplikaciji ali i generalno na telefonu.

Takođe, ukoliko odlučite da je vreme da svom detetu ukinete pristup određenim sadržajima ili aplikacijama koje konzumira, možete ih potpuno blokirati. Isto je i sa sadržajem koje dete možda do sada nije ni koristilo a za koje unapred znate da može biti štetno. Odabirom neprimerenih ključnih reči možete zaštititi i ukupnu pretragu vašeg deteta.

Family Time

Ne toliko popularna zbog svoje rigoroznosti, Family Time aplikacija nudi širi spektar opcija za nazor od prethodne. Zbog svojih opcija u Americi predstavlja najčešći izbor kada je reč o roditeljskom nadzoru. Radi se o aplikaciji koja takođe kontroliše pretragu vašeg deteta, gde možete tačno da uklonite termine za koje ne želite da vaše dete pretražuje. Takođe, možete da ograničite upotrebu telefona na određeni vremenski period. Postoji i opcija da ograničite upotrebu samo određenih aplikacija. Sa druge strane, imate pristup njihovim pozivima i porukama na telefonu, ukoliko smatrate da bi i taj deo njihovog života trebalo ispratiti. Putem aplikacije možete pratiti i lokaciju, kao i mesta na koja se često posećuju. To može biti od koristi svim roditeljima bez obzira na uzrast deteta, pogotovo kada je reč o druženjima u večernjim časovima. Ova aplikacija takođe nije besplatna, ali utisci onih koji je koriste kažu da vredi uložiti u pretplatu.

Secure Teen Parental Control

Još jedna aplikacija veoma slična Family Time aplikaciji. Međutim ona potpuno besplatna. Secure Teen Parental Control aplikacija pomogla je roditeljima širom sveta da budu upućeniji u život svoje dece. Pomoću njenih opcija roditelj ima uvid u internet pretragu, vrstu aplikacija koje dete koristi, dolazne i odlazne pozive, poruke, ali i lokaciju. Aplikacija ima i svoju premium verziju koja se plaća na mesečnom ili godišnjem nivou, ali prema rečima onih koji su je koristili, premium verzija ne donosi mnogo drugih korisnih benefita, tako da je osnovna verzija sasvim zadovoljavajuća.

Pored ove tri najpopularnije aplikacije koje smo izdvojili postoji još mnoštvo aplikacija koje su u službi brige o bezbednosti vašeg deteta. U samoj svojoj biti funkcionišu slično i imaju identične opcije. Ono što ih razlikuje jeste cena pretplate ali i finese u odabiru dodatnih opcija koje nude. Nabrojaćemo još neke od proverenih aplikacija. To su, Bark i Bark Jr, Net Nanny, Our Pact, FamiSafe, ESET i Mobicip.

Sve one dostupne su posebno i za androdid i iOS verzije uređaja. Takođe, ono što smo primetili jeste da, kao i kod svih aplikacija, mogu se javiti problemi sa radom opcija. Po komentarima korisnika, to se najčešće primećuje kod onih koje nude besplatne opcije. Iz ovoga možmo izvući i zaključak da su ove aplikacije zaista efikasno rešenje. Međutim izgleda da za dodatnu kontrolu deteta na ovaj način moramo odvojiti i određen budžet.

Opcija „supervision“ na Instagramu: Još jedan način da ispratite svoje dete

Svi znamo da mladi danas najviše vremena provode, između ostalog i na Instagramu. U znak borbe protiv sajber nasilja ali i očuvanja mentalnog zdravlja mladih, ova platforma uvela je opciju „supervision“. Ova opcija omogućava roditeljima da prate aktivnost svoje dece na ovoj platformi.

Da bi roditelj mogao da ima pristup podacima deteta, neophodno je prvo da dete uzrasta od 13 do 17 godina starosti da saglasnost roditelju za kontrolu. Ukoliko dete u bilo kom trenutku ukloni tu saglasnost roditelj dobija obaveštenje da nema više pristup podacima.

Ono što ova aplikacija od podataka nudi roditeljima jeste, vreme provedeno na aplikaciji sa svih uređaja na kojima je dete ulogovano i vremensko ograničenje korišćenja aplikacije zadato od strane roditelja. Tu su još i informacije o tome koje naloge ili korisnike dete prati i koji nalozi prate njega. Pored toga, roditelj može da sazna koga je dete blokiralo na instagramu kao i to ko je njega blokirao.

Kada je reč o zabranama, roditelj ima opciju da postavi zabrane kada je reč o „osetljivom sadržaju“, ali i da bira ko može da mu pošalje poruku. Onog momenta kada dete postane zakonski punoletno, nadzor se za roditelja automatski ukida. Sve o ovoj opciji možete pronaći u Instagram centru za pomoć.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori