Ako želite da pijete više vode – trebaće vam ova aplikacija
Ako želite da pijete više vode – trebaće vam ova aplikacija

Ako želite da pijete više vode –
trebaće vam ova aplikacija

Znamo kako zvuči – zar su nam danas potrebne aplikacije koje će nas podsećati da pijemo vode? Iako premisa deluje suludo, u praksi se ispostavlja da za ovako nečim postoji očigledna potreba među korisnicima mobilnih telefona, dakle – svima nama. Jedan od pokazatelja je brojnost upravo aplikacija napravljenih upravo sa tom specifičnom namenom. Međutim, mi smo ipak odabrali jednu, koja se posebno istakla svojom učinkovitošću, s obzirom na to da nas je zapravo navela da pijemo više vode u toku dana.

Da je unos vode važan i neophodan, svi vrlo dobro znamo, te je suvislo pominjati tako nešto iznova. Međutim, uprkos svim našim celoživotnim znanjima, iskustvo pokazuje da većina uzima značajno manje tečnosti od preporučene dnevne doze. Razloga za to je mnogo, ali najčešće je (opravdani) krivac sve brži stil života zbog kojeg neretko zapostavljamo lične potrebe. Čak i bazične neophodnosti, kao što je unos vode, postaju obaveza koju, ipak, podređujemo drugim aktivnostima u toku dana. U tim okolnostima, koliko god nam se činilo apsurdnim da nam je potrebna apliakcija koja će nas podsećati da popijemo čašu vode, ovo je ipak realnost mnogih.

Popij vodu – zasadi biljku

U moru aplikacija koje postoje, Plant Nanny je jedina uspela da nas ubedi da popijemo svih osam čaša preporučene dnevne doze. Psihologija iza ovakvog dizajna je jednostavna. Umesto da vas podseća da pijete vodu, što nekada, složićete se, nije dovoljno podsticajno, zapravo vas podseća da zalijete virtuelnu biljku. Vremenom, ovakav metod postane delotvoran. Psihološki princip po kojem aplikacija funkcioniše čini da stvorite određenu vrstu „brige“ za „drugo živo biće“ – koje nije ni živo, niti je biće. Ipak, kada vidite kako biljka raste svaki put kada popijete vodu, a vremenom počnete da gradite i svoju virtuelnu baštu, poželećete da nastavite sa pijenjem vode. Čašu po čašu, ovo će ponovo postati uobičajna navika.

Foto: Instagram (@shawnysander)

Učitati još
Zatvori