

Realno, Pariz može uvek i to u neograničenim količinama. U beskraj! Pa kad sam dobila priliku da se pridružim kružoku koji je organizovala OG blogerka Garance Doré dalje ništa nisam pitala. A, ono što se dalje dešavalo jeste da sam se našla u Parizu kada je temepratura prkosno đuskala oko 38 stepeni Celzijusovih. Sredina leta nije idealno vreme za istraživanje ovog grada, ali on nudi toliko skrivenih mesta da je uz malo dobre organizacije lako preživeti vrućine i doživeti ponovo nešto neočekivano. Kako se ne biste mučili delim sa vama mapu koji sam pažljivo složila. Tu su novi restorani, barovi gde je zabava najvažniji gost večeri, hoteli koji donose osećaj doma i jedan bazen. Nešto novo, nešto dobro dizajnirano, nešto skriveno, nešto na krovu, a pronaći ćemo i nešto plavo usput. Hajmo!
GDE SPAVATI?
Izbor hotela u Parizu može biti kompleksna misija na koju ćete potrošiti i previše vremena. Ali ukoliko dolazite tokom udara vreline zaista je bitno da svoj smeštaj odaberete adekvatno i pametno. Potrebno nam je da soba bude pristojne veličine, ali i da smeštaj pruži dovoljno intime i onog feel good osećaja ukokoliko poželimo da u njemu i provedemo malo vremena. Sjajno rešenje je Hôtel de Pourtalès koji na prvu osvaja svojim konceptom.

Skriven iza velikih crvenih vrata u samom srcu Pariza, Hôtel de Pourtalès nije hotel u klasičnom smislu reči, to je prostor za one koji žele više od boravka. Nekada privatna rezidencija iz 19. veka, danas je luksuzno utočište.


Tu ne postoji recepcija u klasičnom smislu, kad zakoračite u unutrašnje dvorište, obuzeće vas osećaj da ste zalutali u nečiji sofisticirani stan, a taj neko poseduje besprekoran ukus. I zapravo Hôtel de Pourtalès ne nudi sobe, već velike rezidencije. Svaka od njih uređena je različito s merom i stilom, sa pažljivo biranim komadima umetnosti i nameštajem. Plus, svaki apartman poseduje prostranu kuhinju i sve je opremljeno najnovijom tehnologijom. Recimo to ovako Hôtel de Pourtalès jeste mesto na kome se možete pretvarati da imate stan u Parizu, jer što da ne!


Pourtalès je adresa koju znaju samo oni koji treba da znaju. Ono što ga izdvaja nije samo ekskluzivnost, već osećaj mira u samom centru Pariza, korak od Rue Saint-Honoré, ali svetlosnim godinama daleko od buke.
GDE NA RUČAK?
Za doručak je jasno, idemo na kroasane. A šta ćemo za rani ručak? Malo old school Pariza, ali da bude ganc novo? Ma, nema nemogućih želja! Brass je tek otvorena braserija u šestom arondismanu. Iza dizajna enterijera stoji genijalna Dorothee Meilichzon koja je ovde stvorila jednu retro oazu. Dominira drvo u sjajnoj obradi, na podu su sitne crno-bele pločice, plafon je prekriven izrezbarenim drvenim panelima, a mesing je tu tačka na i. Da ne znate, pomislili biste da je ovo neki od kafea gde su veliki mislioci sedeli tokom 19. veka. No, u realnosti otvorio je svoja vrata pre nekoliko nedelja i svojim gostima nude klasike francuske kuhinje: od puževa do Foie Gras-a.


GDE SE SAKRITI OD SUNCA?
Ne mogu da verujem da sam napisala da idemo da se krijemo od sunca, ali zaista je teško izdržati pariski dan koji traje do skoro ponoći bez kvalitetnih pauza u skrivenim oazama. Zato pravac novi hotel u sedmom arondismanu. Unutrašnja bašta ušuškana je među zgradama, a momentalno hipnotiše geometrijskom igrom. Na podu su crno-bela polja, dok su stolice i ležaljke presvučene prugastom tkaninom u kombinaciji bele i krem boje. Uz to su tu i reljefni detalji na zidovima. Kako se radi o hotelskom restoranu, rezervacija je poželjna, a to ćete lako učiniti online.
GDE PROBUDITI KREATIVNOST?
Monocle je magazin koji sa maksimalnim rezultatima brani boje kvalitetnog print sadržaja. Danas, vlasnici Monocle-a izdaju još nekoliko sjajnih naslova (posebna preporuka za njihovo kvartalno izdanje Konfekt), a pored izdavaštva bave se i 3D nastavkom njihovog biznisa. Tako su u Parizu skoro otvorili kafe, koji pored osvežavajućih napitaka nudi opciju da tu kupite sva njihova izdanja, ali i istaknute niche magazine koje je inače teško pronaći. Iako na prvi pogled kafić izgleda kao idealno mesto da se zavalite i pozabavite se mejlovima, pažnja, strogo je zabranjena upotreba laptopova. Tu morate sedeti sa svojim mislima, ili eventualno listati šarene novine. Inspiracija će stići i pre nego što se osvestite.


GDE NA BRANČ?
Ukoliko se odlučite za turu po atrakcijama Pariza jasno je da ćete spasti s nogu, zato vam danas otkrivam jedan sjajan restoran tik do Trijumfalne kapije. Solis nije klasičan restoran i nalazi se unutar Renaissance Arc de Triomphe hotela, ali deluje kao zasebna celina. To je mesto za one koji traže svaki dan da bude nešto posebno: mediteranska kuhinja, živopisno okruženje i toplina usluge. Meze je ovde u glavnoj ulozi i ideja je da se zalogaji dele kako bi svi doživeli punu paletu ukusa šefa kuhinje Aminea Ifakrena. Subotom se služi brunch uz živu muziku, dok su nedelje i praznici rezervisani za opušteni doživljaj uz bogat buffet.


GDE SE OSVEŽITI?
Ako zaista više ne možete, možda nije loša ideja da prilegnete na ležaljku pored bazena? Srećom to sada možete u aktuelnom pop-up prostoru hotela Hoxton. La Piscine je restoran sa malim bazenom koji će raditi samo tokom ovog leta. Za 30 evra možete dobiti sopstvenu ležaljku ispod suncobrana i malo pauzirati od užarenih šetnji po Parizu. Tu je i sopstveni šank i ponuda laganih jela, a do septembra tu će moći da se kupe Ysé x Tajine Banane kupaći kostimi, Hox kačketi i Jimmy Fairly naočare za sunce. Plus, svim gostima su na raspolaganju „stanice“ sa besplatnim Le Rub SPF kremama za zaštitu od sunca.


GDE NA VEČERU?
Tek otvoren restoran Casa Pregonda donosi dašak Mediterana u Pariz. Ime je posudio od plaže na Menorci i nudi meni koji se oslanja na špansku jednostavnost sa pariskim zaokretom (zamislite malo puterastog sosa i kavijara na dagnjama), koji priprema Alexandre Giesbert, osnivač picerije i restorana paste Daroco nekoliko ulica dalje. Nakon decenije rada na recepciji, odlučio je ponovo da obuče kecelju i vrati se u kuhinju.
Pored tapasa, nude i jela kao što su rižoto od crnila sipe sa karabineros gamborima po receptu bake od vlasnice, kao i juneći file i ribu dana. Sve je raskošno, ali ne i teško i sa svakim zalogajem vraća uspomene sa odmora.
GDE NA PIĆE?
U srcu Mareja, na krovu robne kuće BHV Marais, smestila se Terraza Mikuna. Ova rooftop terasa, koja je prošle godine zauzela šesti, a ove godine i sedmi sprat, nudi panoramski pogled na Pariz i reku Senu, stvarajući tako savršen ambijent za letnje večeri. To je rezultat saradnje između BHV Marais i Mikune, pariskog restorana specijalizovanog za južnoameričku kuhinju.


Na meniju se nalaze klasični latino, a koktel karta je bogata i raznolika, sa koktelima baziranim na tekili, peruanskim pivima i vinima iz Latinske Amerike. I muzička podloga je na tom tragu, uglavnom latino sa DJ setovima, a nisu retke ni tematske večeri sa nastupima drag queen umetnika.