Turizam se menja – Venecija od aprila počinje da naplaćuje ulaz u grad
Turizam se menja – Venecija od aprila počinje da naplaćuje ulaz u grad

Turizam se menja – Venecija od aprila
počinje da naplaćuje ulaz u grad

Venecija, legendarni grad na vodi, uvodi velike promene. Ovaj grad godišnje poseti više od 20 miliona turista – i posledice su vidljive. U cilju smanjenja prekomernog turizma, nadležni ovog grada naplaćivaće ulaz. Ukoliko ste osoba koja planira da tople prolećne dane provede u vožnji gondolom, bitno je da znate za nova pravila koja će na snagu stupiti 25. aprila. Ulaz u grad naplaćivaće se pet eura po osobi. Ova promena biće pokušaj Venecijanaca da povrate (bar donekle) mir u svoj grad.

venecija
@more_original_pics

Ko plaća – i koliko?

Nova pravila u Veneciji glase ovako – dnevni posetilac plaćaće kartu u iznosu od pet eura kako bi ušao u grad. To će se dešavati u periodu od  25. aprila do 5. maja, pa sve do sredine jula, osim 2. i 3. jula. Ulaz će se ukupno naplaćivati za 29 dana. Razlog zašto će se upravo u ovom periodu ulaz naplaćivati jeste zbog toga što je Venecija tada posebno atraktivna turistička destinacija. Nakon 5. maja, ulaz u Veneciju naplaćivaće se samo vikendom, takođe samo dnevnim posetiocima.

Kako bi stali na put prekomernom turizmu i povratili mir u živote lokalaca, nadležni u Veneciji uveli su još dva nova pravila. Naime, osim naplate ulaza, od početka juna biće zabranjene turističke grupe sa više od 25 osoba u pratnji vodiča. Takođe, biće zabranjeno i korišćenje razglasa na turističkim turama, a grupe turista više neće smeti da se zaustavljaju radi fotografisanja. Prekomerni turizam doveo je do velikih zastoja u saobraćaju. Uske ulice, mostovi i prelazi čine Veneciju takvom kakva jeste – ali zaustavljanje na njima više neće biti dozvoljeno. Za one koji će posetiti čuveni grad na vodi – pripremljen je vodič za aktivnosti koje koštaju manje od 10 eura.

Kako će funkcionisati naplata?

Turisti će ulaznicu kupovati preko sajta. Nakon kupovine, svaki dnevni posetilac dobiće QR kod koji će sa sobom nositi odštampan, ili u telefonu. Provera karata neće biti na ulazu u grad, već nasumična.

Izuzetak za plaćanje biće ostrva poput Burane, Murane i Lido di Venezia – nova pravila važiće za najposećenije oblasti. Izuzeti od plaćanja biće deca starosti do 14 godina, kao i nosioci invalidskih kartica.

Učitati još
Zatvori