Muzej koji treba da posetite ako idete u Trst – i volite modu
Muzej koji treba da posetite ako idete u Trst – i volite modu

Muzej koji treba da posetite ako idete u
Trst – i volite modu

Ukoliko planirate last minute letovanje na italijanskoj ili hrvatskoj obali, onda grad Trst treba da uvrstite na svoju putanju. Iako je ovaj italijanski gradić vredan posete iz mnogobrojnih razloga, za modne entuzijaste biće dovoljan jedan. Ranije ove godine, u Trstu je otvoren Muzej modne umetnosti (eng. Museum of Art in Fashion). Bogata inauguralna izložba slavi evoluciju modnog dizajna kreacijama iz čitavog sveta, zbog čega je ovo čas modne istorije koji ne smete propustiti.

Izložba The First Exhibiton: 20 years of contemporary fashion evolution, kako joj i sam naslov kaže, predstavlja jedinstven pregled modnih tokova koji su se razvijali u poslednje dve decenije, a koji su doneli značajne promene kako na polju savremenog oblačenja, tako i modnog dizajna kao jednog vida umetnosti. Izloženo je preko 100 odevnih komada koji vode poreklo sa međusobno najudaljenijih delova planete – od Italije i Grčke do Japana i Koreje. Stoga, osim što predstavlja nesvakidašnji uvid u modne trendove različitih podneblja, ova izložba može poslužiti i kao svojevrsna antropološka studija odevanja.

Za modne entuzijaste koji su posebno naklonjeni savremenim dizajnerima, vredi napomenuti da su među eksponatima izloženi i rani radovi koje potpisuju Demna, Matthieu Blazy i Richard Quinn. Stoga, osim što je prikaz evolucionog puta kojim je išla moda na jednom širem planu, postavka nudi i uvid u razvojni put ovih dizajnera, te načine na koji su kreirali svoje sada već naširoko prepoznatljive vizuelne jezike.

Izložba će biti postavljena do 4. februara 2024. godine, te vam preostaje vremena da, ukoliko se Trst nije našao na vašoj putanji ovog leta, isplanirate jesenji obilazak grada i ove jedinstvene izložbe.

Foto: Instagram (@itsplatform)

Učitati još
Zatvori