Top-13 najlepših plaža na Jadranu koje morate posetiti ako već niste

Top-13 najlepših plaža na Jadranu koje
morate posetiti ako već niste

Najljepše jadranske plaže
Sakarun (@kristina__0103)

Kristalno čisto more, mediteranske šume koje stvaraju hlad i topli pesak ili šljunak spoj su koji stvara savršenu prirodnu scenografiju za opuštajući i idiličan godišnji odmor. Jadranska obala omiljeno je mesto za godišnji odmor koja iz godine u godinu jednaku reputaciju gradi i izvan Hrvatske. Kristalno čisto more, netaknute šume i plaže prednost su hrvatske obale koja je pretvara u atraktivnu destinaciju na karti svakog svetskog putnika.

Daleko od gradske vreve skrivaju se male uvale, prostiru kilometarske peščane i šljunkovite plaže. Neke od njih turisti su već otkrili i učinili svetski popularnim, no zahvaljujući raznolikoj i razuđenoj obali, mnoge su još uvek nepoznate, što vam olakšava da pronađete svoj komadić raja ovog leta.

Najljepše jadranske plaže
Stiniva (@casalessepe)

Da biste pronašli svoju savršenu morsku oazu ovog leta, ne morate putovati dalje od jadranske obale, a u kojim se uvalama, gradovima i na kojim ostrvima kriju najlepše plaže otkrivamo vam u nastavku.

ŽULJANA VUČINE, PELJEŠAC

Ako posetite Pelješac, na plaži Žuljana Vučine morate zastati i jednostavno uživati. Plaža je oivičena borovom šumom koja stvara ugodan hlad. Ispred hladovine idealne za izležavanje i potpunu relaksaciju pruža se toplo tirkizno- plavo more koje se na mestima preliva u duboko modro. U slučaju da imate ceo vikend na raspolaganju, skoknite do Dubrovnika – isplati se!

SAKARUN, DUGI OTOK

Ljubitelji peščanih plaža pronaći će svoju jadransku oazu na plaži Sakarun na Dugom Otoku. Spoj kristalnog mora i belog pijeska proteže se na čak 800 metara, s 350 metara plitke do srednje duboke vode u kojoj će uživati i oni najmlađi plivači. Kako Sakarun već godinama puni stupce domaćih i stranih medija svojom lepotom, kristalno plavim morem i zelenilom koje ga okružuje, uputite li se prema njegovom primamljivom plićaku tokom letnje sezone pripremite se na punu plažu. A ako imate višak vremena, svakako provedite vreme u Zadru.

ZLATNI RAT, BRAČ

Profimedia

Zlatni rat u Bolu na Braču je, uz svoj upečatljiv i neobičan oblik, idealna destinacija za ljubitelje vodenih sportova poput jedrenja ili uspravnog veslanja na dasci.

 

KORNATI

Iza imena Kornati krije se stotine ostrva čiji nestvarno lepi pejzaži pozivaju na istraživanje. Uputite se u otkrivanje brojnih uvala u kojima ćete pronaći peščane ili šljunkovite plaže. Savršeni izbor za ronioce, nautičare, ali i sve one koji nakon užurbane svakodnevice u gradu traže mesto na kojem će uživati u osami. Plaže u uvalama brojnih kornatskih ostrva mesto su na kom lunarni pejzaži prelaze u kristalno čisto more u kom će svako pronaći svoj delić mirne oaze.

SKRIVENA LUKA, LASTOVO

Na južnoj strani jednog od najudaljenijih naseljenih ostrva jadranske obale krije se uvala Skrivena luka. Najlepša i najveća uvala Lastova, zaštićena je od svih vetrova i skrivena od pogleda s otvorenog mora. Mesto u kom nautičari pronalaze zaštitu od vetra i uzburkanog mora, postaće vaša omiljena plaža za uživanje. Prelepi vidikovci pružaju se sa stena, a jednostavan pristup moru kroz borovu šumu sa severne strane svetionika Skrivenu luku pretvaraju u vrlo atraktivno turističko odredište. S obzirom na to da se Lastovo nalazi ‘na pola puta’ između Splita i Dubrovnika, razmislite o završetku vaše ostrvske avanture u jednom od ta dva grada.

NUGAL, MAKARSKA

Profimedia

Ovu plažu Condé Nast Traveler svrstao je u 25 najlepših evropskih plaža 2020. godinu, a u svojoj objavi ističe sve blagodati plaže Nugal, poput spektakularnog pogleda i kristalno čistog mora, zbog čega se 40-minutna šetnja do nje apsolutno isplati.

OPRNA, KRK

Oprna se smestila u predivnom zalivu u neposrednoj blizini mesta Stara Baška. Jedna je od najlepših i najnepristupačnijih plaža na južnom delu ostrva, ali kad vidite šta vas čeka, uistinu je vredna truda. Ova prirodna šljunkovita i peščana plaža s kristalno čistim plavim morem očaraće vas svojom lepotom.

SV. IVAN, CRES

Profimedia

U uvali ispod mesta Lubenice nalazi se jedna od najlepših plaža na ostrvu Cresu. Do plaže možete doći peške spuštajući se niz strme staze iz Lubenica ili morskim putem brodom, a nije naodmet spomenuti da put iz Rijeke nije dug i da će vam se isplatiti. Zbog svoje nepristupačnosti, na plaži Sv. Ivan uvek ćete pronaći idealno mesto za miran odmor, bez previše kupača. Fini šljunak i hladovina ispod krošnji mediteranskog drveća svaki dan odmora učiniće savršenim.

STINIVA, VIS

Biser splitskog arhipelaga svakako je Vis, a najveća tajna tog ostrva je predivna plaža u uvali obgrljenoj stenama koje je skrivaju čak i od brodova u prolasku. Skrivenost uvale i plaže Stinive deo su njene mistične privlačnosti. Do ove skrivene oaze doći ćete samo ako ste spremni na planinarenje po uskim
putevima kroz strme stene ili ako unajmite taksi-brod koji je jedno od retkih vodenih vozila dovoljno malo da prođe kroz uzani prolaz između stena širok tek nekoliko metara.

BLACE (LIMUNI), MLJET

Profimedia

Plaža Blaće na Mljetu je peščana laguna duga oko kilometar i zaštićena niskim stenama prema otvorenom moru, dok je s druge strane okružuje borova šuma. Iako je put do nje makadamski, spoj čistog mora i peska vredan je truda. S obzirom na to da je dubina vode u laguni oko metar, ova predivna plaža idealno je mesto za porodice s decom koja će bezbrižno uživati u plićaku.

RAJSKA PLAŽA, RAB

Gotovo dva kilometra kristalno čiste vode i očuvane prirode koja je okružuje spoj je koji je Rajskoj plaži na Rabu osigurao mesto na CNN-ovoj listi Top 100 svetskih plaža. Posetiocima plaže duž obale, osim prirodnih lepota, nude se brojni sadržaji, poput odbojke na pesku, tobogana, parasailinga i drugih
zabavnih sadržaja. Na južnom delu nalazi se deo gde će u lepoti ove plaže moći da uživa i vaš kućni ljubimac.

KRALJIČINA PLAŽA, NIN

Ako volite nepregledne peščane plaže, za vas je svakako pravo mesto Kraljičina plaža u Ninu, pored Zadra. Nekoliko barova, pogled na Velebit i pesak dokle vam pogled seže, najbolje od najboljeg, rekli bi mnogi.

PLAŽA PASJAČA, KONAVLE

Ova predivna plaža nalazi se iza strmih litica, a do nje jedino možete doći spuštajući se niz duge, prilično fotogenične i vrlo strme stepenice koje su usečene u stenu. Stena je na 250 m nadmorske visine, tako da je spust, ali i uspon, mala avantura za sebe. Na plaži nije gužva, niti brodići zaklanjaju vidik prema morskom horizontu. Ove idealne uslove plaža ima delimično zbog nepristupačnog terena, a delimično zbog skrivenog položaja.

Foto: Profimedia, Robert Sablić/TZ Cres, Instagram

Učitati još
Zatvori