Sremski Karlovci su idealna destinacija za vikend izlet – a evo šta ne smete propustiti
Sremski Karlovci su idealna destinacija za vikend izlet – a evo šta ne smete propustiti

Sremski Karlovci su idealna destinacija za vikend izlet – a evo šta ne smete propustiti

Sremski Karlovci, grad u Sremu, poznat i kao mesto vina i kulture, idealna je destinacija za vikend izlet. Ovo šarmantno mesto u Vojvodini, iako malo, nudi mnogo toga. Od izvrsne hrane i ponude vina, preko jedne od najčuvenijih škola u Srbiji, sve do mirne oaze pored reke – Sremski Karlovci nude sve to, pa i više. Saznajte koje su to atrakcije koje ne smete propustiti u Sremskim Karlovcima.

Sremski Karlovci u (popularnoj) kulturi

Sremski Karlovci nalaze se na desnoj obali Dunava i na svega 13km udaljenosti od Novog Sada. Mnogi turisti posećuju ga upravo zbog lake dostupnosti koju pruža voz iz Beograda, ali i zbog neodoljive arhitekture i istorije. Čuveni pesnik Branko Radičević rodio se i stvarao u Sremskim Karlovcima, a mnoge pesme posvetio je upravo ovom mestu. Oj, Karlovci, mesto moje drago – stihovi su koji savršeno opisuju pesnikovu ljubav prema ovom gradiću.

Ovo malo mesto u Vojvodini nije inspirisalo samo pesnike. Čuveni film Lajanje na zvezde iz 1998. sniman je (delom) u Sremskim Karlovcima, a svima je poznata scena pored česme Četiri lava. Iz iste i danas turisti – ali i lokalci – vole da se osveže.

Karlovačka gimnazija

Karlovačka gimnazija jedna je od najčuvenijih – kako u Vojvodini, tako i u celoj Srbiji. Ova obrazovna ustanova osnovana je krajem 18. veka, tačnije 1791. godine i ističe se impresivnim eksterijerima, koliko i interijerima. U njoj su se obrazovali mnogi ugledni intelektualci, a i danas je obavezno mesto školovanja svim filolozima.

U ovoj ustanovi se izučavaju savremeni i klasični jezici. Turisti, takođe, imaju priliku da posete Karlovačku gimnaziju tokom organizovanih tura. Ukoliko posećujete Sremske Karlovce, ne propustite posetu ovoj školi u kojoj se obrazovao i gorepomenuti Branko Radičević.

Gastro užici u vojvođanskom stilu

Sremski Karlovci popularni su i zbog brojnih gastro delicija koje imaju u svojoj ponudi. Tako ne propustite da degustirate neka od najboljih vina u brojnim vinskim podrumima Sremskih Karlovca, koji se već vekovima održavaju. Nezaobilazan je bermet, tradicionalno desertno aromatično vino. Prvobitno korišćen kao lek, bermet je vremenom postao i izvor uživanja zbog izuzetnog ukusa. O kvalitetu ovog vina svedoči i činjenica da se isto izvozilo i u Ameriku.

Što se hrane tiče, must-try je svakako kuglof. U Sremskim Karlovcima najpoznatiji su starinski, mramorni, šareni i vinski kuglof, a prave se sa raznim dodacima – od kakaoa, suvog grožđa, preko badema i lešnika. U čast ovog tradicionalnog kolača, u Sremskim Karlovcima se svake godine krajem maja meseca organizuje i Festival kuglofa.

Foto: Instagram (@sremskikarlovcitravel / @shuttervule)

Učitati još
Zatvori