Journal putopis: Paros kao skriveni biser Kiklade
Journal putopis: Paros kao skriveni biser Kiklade

Journal putopis: Paros kao
skriveni biser Kiklade

Dok avgust polako odmiče, a nama leta nije dosta, odlučili smo da vam predložimo idealnu destinaciju u poslednji čas.

Grčka je prvi izbor mnogih, što zbog blizine, prelepog mora, ali i ljubavi koju naša dva naroda održavaju jedni prema drugima. Iako smo se skoro dotakli fenomena Mikonosa kao jednog od trendi mesta, ovoga puta Journal tim je otkrio pravi mali raj u srcu Kiklade. Dobro došli na Paros!

Paros je omiljeno letovalište Grka, koje još uvek ljubomorno čuvaju od najezde turista, a zovu ga i Santorini za siromašne, jer je po mnogo čemu pristupačniji, a ujedno krije neverovatan doživljaj i morsku idilu koja će vas očarati i naterati da se ponovo vratite.

Tradicionalna arhitektura će vas jednom rečju šarmirati za tren

Ovaj biser Grčke poznat je po tradicionalnoj arhitekturi i specifičnom šarmu koji ćete osetiti zahvaljujući smirujućoj bellini malih lokalnih kućica i taverni, ali i po kristalnoj vodi i bogatoj istoriji.

Paros za početnike

Dve glavne tačke ovog ostrva su Parikija, koja je ujedno i glavni grad Parosa, i Nausa, drugi po veličini grad koji je pravo blago za sve ljubitelje noćnog života i gastro avanture.

Parikija je šarmantni gradić sagrađen na ostacima antičkog hrama zbog čega ćete gotovo na svakom koraku videti pokoju malu crkvu. Ipak, najpoznatija je vizantijska Crkva stotinu vrata koja je i najstarija crkva na Egejskim ostrvima. Po predanju, na njoj postoji ukupno 99 vrata, ali i jedna koja su zatvorena i tajna. Kako nalaže predanje, ta vrata će se otvoriti onda kada Aja Sofija u današnjem Istanbulu ponovo bude bila vraćena u hrišćanske ruke.

Pored lokalne atmosfere grada tokom celog dana, uživaćete u prelepim plažama, malim lokalnim tavernama i dobrom grčkom vinu.

Ukoliko ste ljubitelj aktivnijeg odmora, Paros se nalazi u srcu Kiklade, te imate idealnu priliku za mali đir po ostrvima – od izleta do Antiparosa, pa sve do ludog noćnog provoda na Mikonosu. koji je udaljen trajaktom svega 30-ak minuta.

 

MINI GUIDE

 Za vas smo izdvojili naše favorite, od doručka, plaže, večere, pa sve do provoda duboko u noć.

Distrato Cafe

U srcu Parikije, na malom trgu u hladu, krije se presladak mali mediteranski brunch spot. Mlada vlasnica iz Atine će vam pružiti toplu dobrodošlicu uz šoljicu domaće kafe i raznovrsni brunch meni. Iako su mnoga jela sa menija klasici na koje smo navikli, za dobro jutro, glavna i najvažnija razlika, svakako su lokalne namirnice koje koriste. Mi vam preporučujemo avokado tost sa domaćom fetom.

Nakon dobre klope vreme je za plažu!

Iz Parikije uputili smo se do Nause gde ćemo u centralnoj luci uhvatiti vodeni taksi koji će nas odvesti do malog raja – Monastiri plaže.

Monastiri plaža

Na samo 15 minuta brodom krije se prava oaza za svakoga, bilo da želite da uživate u kristalnoj vodi i suncu, veliki ste gastro entuzijasta ili pak ljubitelj koktela – našli smo mesto za vas.

Ispunjen dan na plaži je zagarantovan, a u trenutku kada smo se uputili dalje DJ je stupio na scenu i žurka je počela. Iz tog razloga, imajte u vidu da ćete možda ostati i duže od planiranog.

Krenuli smo put broda i nazad ka gradu kako bismo se pripremili za jedno fenomenalno hedonističko iskustvo.

Ovog puta smo se više fokusirali na večernje varijante, zato vam predlažemo tri idealna noćna izlaska. A prvo i počasno mesta zauzima tek otvoreni restoran Muezzin.

Muezzin Cliffside Experience

Predstavljamo vam neotrkiveno blago u sklopu Mytic hotela. Tek otvoreni restoran, koji je na trenutke bilo teško naći jer ni sami lokalci nisu upoznati sa njim, pravi je sunset treasure. Rezervacija je bukirana za 20h. Tik pre nego što sunce počne da dodiruje horizont, a pogled je jednom rečju savršen.

Muezzin je jedinstveno gastro iskustvo koje će vam probuditi sva čula zahvaljujući Michelin stars chef-u, Efstathiosu Christidisu, koji je na inovativan način i koristeći lokalne namirnice stvorio pravu umetnost na tanjiru.

Tražeći inspiraciju širom sveta, chef Efstathios u velikoj meri stvara pod uticajem NIkkei kuhinje (kombinacija Japanskih i Peruanskih elemenata). Uživaćete u ovoj gastronomskoj umetnsoti na tanjiru koja je ujedno i njegov omaž tradicionalnoj Grčkoj kuhinji.

Bitno je napomenuti da će se za kompletan doživljaj potruditi fenomenalno osoblje ovog restorana sa kojom smo imali prilike da se sretnemo.

Luaz

Dok će vam Muezzin pružiti fenomenalan zalazak sa brdovitih predela Parosa, mi smo odlučili da uživamo u još jednom zalasku, ali ovog puta duž obale i to u prelepom ambijentu Luaz restorana.

Luaz je baziran na mediteranskoj kuhinji koja odaje priznanje lokalnim namirnicama, maslinovom ulju sa Peloponeza, začinskom bilju sa Parosa i morskim plodovima donetim direkno sa obližnje pijace. A sve to pripremljeno na moderan način za nezaboravno iskustvo.

Najautentičniju morsku poslasticu smo ostavili za sam kraj.

Barbarossa

Verujemo da među vama ima mnogo ljubitelja čuvenog filma „Mama Mia“. U tu čast vam predlažemo da se bar na jedno veče osetite kao u istom.

Barbarossa restoran je smešten na jednom od manjih trgova u Nausi.

Dok se zastva Grčke lagano vijori od toplog letnjeg vetra i more se u daljini čuje kako udara o usidrene ribarske brodove, mi pristižemo i uočavamo već uzavrelu atmosferu. U lokalu su se nalazili ksko turisti, tako i Atinjani koji su pobegli iz užarene Atine tokom paklenih julskih dana. Iako vam ovaj restoran možda neće pružiti gastronomsko iskustvo koje ćete pamtiti kao u prethodno navedenim restoranima, ono što ga izdvaja i čini definitivno posebnim jeste – atmosfera.

Atmosfera će dostići svoj pik kada čujete prve taktove pesme velikog grčkog miljenika Konstantinosa Argirosa pod nazivom „Eleftheros“. U tom trenutku će ceo restoran biti na nogama (poneko i na stolu), a čuvene bele salvete će se zavrteti visoko u vazduhu.

Zato ne oklevajte, već uzviknite YAMAS (živeli) i zavrtite salvetu.

Važan tip: Rezervaciju obavezno napraviti nekoliko nedelja ranije jer je lista čekanja dugačka.

Bonus tipIako je samo ostrvo malo i možete ga obići za malo više od sat vremena, predlažemo vam da iznajmite auto i samim tim vidite mnogo više od ove dve navedene tačke. Kao dodatan tip izdvajamo poludnevni izlet do Marpise.

Marpisa je jedno od retkih autentičnih sela Parosa. Okupan belim kućama koje datiraju iz 17. i 18. veka, a ukrašene raznobojnim vratima, predstavljaju idealnu oazu za fotografe.

Sakriveno u brdu, sa svega 582 stanovnika, ovo selo je pravi mali raj za znatiželjne turiste željne lokalnog vajba. Dozvolite sebi da se izgubite duž malih, belih ulica prekrivenih obraslim bugenvilijima. Ne brinite, koliko god uličice bile zamršene uvek će vas njihov kraj voditi ka glavnom putu.

Učitati još
Zatvori