📍 New York, New York – oda gradu iz ugla fotografkinje Ivane Vareško
📍 New York, New York – oda gradu iz ugla fotografkinje Ivane Vareško

📍 New York, New York – oda gradu iz
ugla fotografkinje Ivane Vareško

Još kao klinki tatin prijatelj poklonio mi je majicu sa istrčanog Njujorškog maratona. Iduće jutro, u majici prevelikog broja, umarširala sam u kuhinju i dosta teatralno obznanila svojoj porodici kako ću ja jednoga dana živeti u Njujorku. To je bilo pre Dylana, Cohena, The New Yorkera, Seinfelda, Lovca u Žitu, SNL-a, Prijatelja i svih mogućih filmova, serija, romana i muzike koje sam kasnije otkrila. Iako nikada sa njujorškom adresom, nakon svega proživljenog u tom gradu mogu reći da sam sebi ispunila želju.

Grad nebodera

Svaki put kada dođem u Njujork nebodera je sve više i sve su viši, a kako rastu zgrade tako su rasla i moja iskustva. Moja njujorška priča počinje davno na Long Islandu, gde dan danas vidim prijateljicu i sebe kako, kao smotane klinke, kroz prozor gledamo u hidrant i smejuljimo se jer – hidrant – to je iz filmova! Od smores-a i kobasica na logorskoj vatri, jello shots-a, druženja na školskim bejzbol igralištima sa momcima u varsity jaknama pa sve do prvog izlaska iz Penn station-a i prvog utiska grada koji se ne može meriti ni sa jednim drugim.

Njujork je od prvog trenutka prožimala rečenica: Ovo je kao iz filma. Taj prvi pogled sa Empire State Buildinga, hot dog na ulici, šetnja Central Parkom, alkohol u papirnatim čašama, požarne stepenice, Comedy Cellar, izlasci u Bruklinu, jazz u Villageu, ostavljanje prevelikih napojnica jer su nam konobari slatki – sve je to bilo novo, a istovremeno tako poznato.

Praznici u Njujorku

Prvi bar u koji smo ušle na Manhattanu, sasvim slučajno, bio je identičan onome iz filma Coyote Ugly – gde u trenutku kada vadim fotoaparat konobarica dolazi i pokazuje na hrpu grudnjaka koji vise iznad šanka – samo ako je i moj gore mogu fotkati! Za one koji su gledali film, recimo samo da nisam hrabra kao Violet.

Zatim je tu Božić u Njujorku. Paljenje lampica na drvcu Rockefeller centra, okićena Park avenija, klizanje u Bryant Parku. Podsetnik na Sam u kući na svakom koraku, prvi spoj. Studentski partiji po stanovima u Chinatownu. Sedenje na požarnim stepenicama u piđami usred noći okružen božićnim svetlim. Deda Mraz overdose za SantaCon – dan kada Njujorčani odlaze na bar-hopping odeveni u pogodite koga – upadanje na Božićni party u crvenom podrumu gde jedino svetlo dolazi od sveća.

Noćni život Njujoruka

Najzabavniji deo Njujorka definitivno su uvek bili izlasci. Njujork je grad u kom šetaš ulicom, prolaziš pored restorana i najbolja prijateljica ti kaže: Znam ovo mesto, ako prođemo kroz kuhinju izaći ćemo u Tikki bar!. Naravno ti joj je ne veruješ, ali neka joj. Prolazite kroz mirni restoran, dolazite do ulaza i velikog znaka zabranjen ulaz nezaposlenima. Vi svejedno nastavljate, prolazite kroz kuhinju i, vidi čuda, izlazite u Tikki bar – malu đunglu s barmenom, a pored vas samo jedan par – a nije da bi više ljudi stalo.

Jedno veče neko nas je entuzijastično nagovorio da odemo u najdraži DiCapriov klub, u kom smo izdržale punih deset minuta. Sorry Leo, klub ti je boring – veče smo provele u pizzeriji preko puta. Viski i tiramisu u 2 popodne u baru random restorana u Spring streetu, red velvet Ben&Jerrys i Brooklyn Nine Nine u 2 ujutro više su naš đir. Ali i otkrivanje barova u Bushwicku, Memorial Day parti sa mornaricom na dopustu na krovu hotela Standard, performansi koji se ne mogu prepričati i šljivovica u TheBoxu ostali su zapamćeni.

& back to basics

U poslednje vreme Njujork je kafa i knjiga u Washington Square parku dok pored tebe sedi starac koji sluša Otisa Reddinga na malom zvučniku, ali i poslednji broj New Yorkera, muzeji, knjižare, savršeno kurirana playlista u sobi hotela, Scarr’s pizza u krevetu i noćne šetnje.

To je grad u kojem ti iz lifta kojeg čekaš izađe Jason Momoa sa bocom vodke u 4 popodne. Jonah Hill sedi do tebe u restoranu. Mickey Rourke stoji iza tebe u redu. Dakota Johnson nešto snima. Tri bloka dalje i Blake Lively nešto snima, a najbolje od svega je što nikoga nije briga. Kao kada recimo ti pozdraviš Rami Maleka u liftu hotela jer ti se dečko čini poznat i on ti se preslatko nasmije pa po zubima shvatiš da si pozdravila Freddya Mercurya.

Nakon što sam grad doživela u sva godišnja doba, kasno proleće ostaje moj favorit. Posebno kasno proleće u Bruklinu kada je sav život na ulicama. Njujork je grad hiljadu gradova, grad nebrojenih kultura – u samo nekoliko blokova proputovali ste svet. To je grad koji se toliko uvuće pod kožu da postaje kao fiks, uvek ti treba nova doza.

Tips za Njujork

Stay: Nine Orchard, The Hotel Chelsea

Bars & Restaurants: Dime Square, Spring St., St. Marks street

Shop: Greenwich village, Bleecker St., Soho

Muzeji: Moma, Whitney, Met, Fotografiska, Noguchi Museum, Neue Galerie

Books: Mast books, Sweet Pickle Books, Strand Books

Učitati još
Zatvori