Postcard from: Marakeš – grad bogate kulture, orjentalnih začina i pozitivne energije
Postcard from: Marakeš – grad bogate kulture, orjentalnih začina i pozitivne energije

Postcard from: Marakeš – grad bogate kulture, orjentalnih začina i pozitivne energije

Nakon što su nas svi putevi odveli u Rim, odlučili smo da se uputimo nešto istočnije. Marakeš je grad koji je mnogima na bucket listi ali zbog nedovoljnog poznavanja podneblja, zahtevnih avionskih letova i presedanja, neretko ostaje na listi, nekad i ceo život. A onda u nekim godinama dovoljno razmazite sebe da vam se ne leti daleko, da vas iritra skupoća na aerodromima, da je lepo i u Evropi a da ima nekoliko gradova koje još niste obišli i izaberete da kupite jefitiniju avio kartu na direktnom letu za nešto bliže, a Marakeš ostaje samo želja. Grad u podnožju planine Atlas, jedan od četiri kraljevska grada u toj državi, sa preko milion stanovnika, čije ime na berberskom znači Božja zemlja, vodi sve svoje turiste u celodnevni rush hour. Vodimo vas u najzanimljiviju avanturu zvanu Postcard from: Marakeš.

Marrakesh
Marrakech

Šta sa sobom nosimo u Marakeš?

Pored mora pozitivne energije, dobrog raspoloženja i avanturističkog duha, bitno je naglasiti da je za posetu ovog marokanskog bisera potrebna i viza. Možete je izvaditi u Ambasadi Maroka, bez dužeg čekanja i gužve. Proces dobijanja vize biće završen kroz vremenski period od nedelju dana. Ne zaboravimo da je naše evre potrebno prebaciti u marokansku valutu, gde 1 jedan evro iznosi 10.8 Marokanskih Dirhama. Vaš najbolji prijatelj na ovom putovanju predstavljaće vaš planer, s obzirom na to da je za većinu atrakcija potrebno unapred kupiti karte. Ni gastro scena se ne razlikuje kada je organizacija u pitanju, te je za sve potrebna rezervacija.

Kolevka marokanskih esencija

Najbolja preporuka je da ukoliko ste raspoloženi da uhvatite i razumete dinamiku marokanskog načina života, umesto hotela izaberete „riad“, tradicionalno andaluzijsko unutrašnje dvorište na neraskidiv način povezano sa enterijerom i kućom u kojoj se sve se zapravo i dešava. Ova raskošna i mirna skloništa su obično locirana u tihim ulicama i kada otvarate niska, teška drvena vrata, svaki put se oduševite u kakav enterijerski dragulj imate privilegiju da uđete. Domaćini koji će vas dočekati u riadu će vam rado organizovati i transfer od i do aerodroma a kada sletite dočekaće vas ritual dobrodošlice u vidu neograničenog ispijanja marokanskog čaja od mente.

/ @riadalkemia_marrakesh /
/ @riadalkemia_marrakesh /
/ @riadalkemia_marrakesh /

Ukoliko ste ljubitelji hotelskog smeštaja, jednu od naših preporuka predstavlja La Sultana s prelepim pool lounge-om i gostoprimljivim osobljem. Nećete pogrešiti s posetom Royal MansouraLa Mamouniae koji odišu marokanskim luksuzom u svakom svom aspektu.

/ @royalmansour /
/ @royalmansour /
/ @ heavensportfolio /
/ @ lamamouniamarrakech /
/ @ lamamouniamarrakech /

Orjentalni enterijer koji nas inspiriše

Riad Alkemia je u vlasništvu žene koja je, kako sama kaže, u rekonstrukciju stare marokanske kuće, unela srce i dušu kako bi sa poštovanjem očuvala marokansku arhitekturu i svim gostima omogućila da dožive autentično iskustvo. Isprva se zaljubila u berberske rukotvorine i želela je da njihove predmete koji su bili u svakodnevnoj upotrebi iskoristi za dekoraciju. Na primer, stara berberska ručno rađena vrata, pretvorena su u stolove, savršeno oblikovani rukohvati na stepeništu mame da baš tu napravite nekoliko fotografija a škrinje u kojima su nekada davno stari gospodari čuvali dragocenosti, zadržavaju pogled i raspaljuju maštu o davnim vremenima.

Riad Alkemia Marrakesh
Riad Alkemia Marrakesh

Poneseni raskošom marokanskog enterijera, želeli smo da deo istog ponesemo sa sobom. Mnoštvo enterijernih dragulja pronašli smo u Maison Blaoui, prodavnici nameštaja u srcu medine, koja nudi bogat asortiman tradicionalno napravljenih marakeških tepiha, vaza, jastuka… Autentičnu keramiku pronašli smo u LRNCE STUDIU, koji neguje marokansku kulturu dominacijom tradicionalnih dezena i nacrta, karakterističnih za ovo podneblje.

/ @lrnce /

MUST TRY

Tokom svog Marakeš expirience-a, ne možemo izostaviti tradicionalne običaje ovog područja. Jedan od prepoznatljivijih obeležja ove raskošne kulture predstavlja tetoviranje Hennom, čija se duga tradicija vezuje za sva slavlja, te jedno od najčešćih predstavlja stupanje u bračnu zajednicu. Cena ovog marokanskog obeležja kreće se od petnaest evra, u koju je uračunat termin od šezdeset minuta.

U čarobni svet priča 1001 noči, možete zaviriti kroz časove trbušnog plesa, koji sa sobom nosi mističnu energiju marokanske ženstvenosti. Ova orijentalna sesija donosi šezdeset minuta hipnotičnog plesa uz tradicionalni melos Maroka.

Večera u Agafay pustinji predstavlja neizostavnu komponentu ovog čarobnog putovanja. Ova kamena pustinja nalazi se na četrdeset pet minuta vožnje od samog centra Marakeša. Pri svom dolasku u pustinjski kamp, imaćete priliku da obiđete pustinju. Možete odabrati vožnju džipovima uz zalazak sunca, koja iznosi šezdeset tri evra po osobi ili pustinjskim kvadovima za sto trinaest evra. Zatim ćete ovo magično veče završiti tradicionalnom marokanskom večerom pod zvezdanim nebom u srži Agafay pustinje. Cena večere iznosi četrdeset evra.

/ @thewhitecamel /

MUST SEE

#1 Palais de la Bahia

Medina je srce Marakeša koje odiše živom i pulsirajućom energijom koja vas nosi na talasima marokanske dinamičnosti. Svoju avanturu možete početi istorijskom notom kroz obilazak čuvene Palais de la Bahia. Njen naziv na arapskom jeziku zapravo označava brilijantnost, te savršeno potvrđuje njen apitet najveličanstvenije palate svih vremena.

#2 Jardin Majorelle i Yves Saint Laurent muzej

Za sve ljubitelje botanike i egzotičnih vrsta, medina je pripremila Jardin Majorelle. Ovaj prelepi vrt postoji čitav vek. Ukrašen bogatom istorijom koju nosi sa sobom, La Jardin Majorelle slobodno možemo okarakterisati kao lokalitet koji ne smete propustiti. Naime, priča ovog bajkovitig mesta počinje 1923. u rukama poznatog francuskog slikara Jacquesa Majorella. Poznati slikar za trenutak odlučio je da prati korake svog oca, svetski poznatog dizajnera enterijera Louisa Majorella. Mnogobrojne vrste biljaka ove lokacije, slikar je tražio na čak pet kontinenata, želevši da njegova bašta poseduje najređe biljne vrste ovog sveta. Jardin Majorelle poseduje najegzotičnije biljne vrste uključujući raznolike varijacije kaktusa, bambusa, drveta banane, agave, kokosa… Botaničko blago Marakeša za javnost je otvoreno tek 1947. godine.

/ @jardinmajorellemarrakech /

Farbajući objekte ove bajkovite oaze, Majorelle osetio je veliku konekciju s kobalt nijansom plave boje. Njena vibrantnost i raskoš savršeno su oslikale Majorellovu ličnu sponu s ovim mestom, spajajući francuski duh i marokansku kulturu. Za nas ova plava više nije kobalt plava, već Majorelle plava, s obzirom da je ovu boju umetnik patentirao i uzeo u svoje ruke pre svoje smrti.

/ @jardinmajorellemarrakech /
/ @jardinmajorellemarrakech /

Lider svetske modne industrije svog vremena, Yves Saint Laurent, kupio je ovaj prelepi vrt 1980. , nakon smrti poznatog umetnika. Ovaj genije modnoj industriji  doprineo je na mnoštvo načina, te tako svoju genijalnost nije zadržao po strani ni kada je ovaj projekat u pitanju. Francuski dizajner želeo je da ostane dosledan Majorellovoj viziji, te se bazirao na prikupljanju što većeg broja egzotičnih vrsta biljaka. U toku svog vlasništva, poznati modni kreator ovoj prelepoj bašti poklonio je sto šezdeset pet egzotičnih biljnih vrsta. Sada, ovaj marokanski biser sadrži Berberki muzej, kafić i novootvoreni Yves Saint Laurent muzej. Ulaznice za ovaj prelepi vrt iznose petnaest evra i zbog velike posećenosti ste u obavezi da ih kupite online.

#3 Palais El Badii

Obilazak drevnih ruševina Palais El Badii vraća nas u rano doba marokanskog podneblja. Unutar samih ruševina palate kroz muzej, slikovito je opisana istorija uz koju možete videti raznolike arheološke ostatke. Originalna zgrada sastojala se od 360 prostorija i bila je bogato ukrašena italijanskim mermerom. Takođe, palata je posedovala i mali podzemni zatvor s četiri ćelije gde je kralj držao svoje najvažnije zatvorenike. Tu palatu, koja se gradila više od dve i po decenije, srušio je alauitski sultan Mawlay Ismail koji je materijal iskoristio za sopstvenu palatu u Meknesu.

/ @ casa_nour_deco /

#4 Jemaa el-Fnaa

Neophodno je obići i glavni trg medine, Jemaa el-Fnaa. Ovo dinamično šetalište nudi potpuno drugačije iskustvo pre i posle zalaska sunca. Pored svoje zanosne energije nudi mnogobrojne noćne atrakcije od raznolikih animacija s životinjama do fantastičnih gastro senzacija.

Let iznad Atlaskog horizonta – Ballooing

Ukoliko ste ljubitelj adrenalina i bajkovitih predela, čuveni marakeški ballooing je aktivnost za vas. Tura počinje u zoru organizovanim odlaskom džipovima do pustinje. Pristizanjem u Berberska sela očekuje vas tradicionalni berberski doručak, izvanredno spremljen od strane starosedelaca ovog podneblja. Doručak krasi divan pogled na samo paljenje i pripremu leta balona. Sledi ukrcavanje u balone i nezaboravna jednosatna vožnja iznad čuvenih Atlas planina, s pogledom na magični izlazak sunca. Nakon ove bajkovite vožnje očekuje vas sletanje u pustinju i još jedan tradicionalni obrok. Ovu nezaboravnu turu privodimo kraju jahanjem kamila uživajući u pustinskim predelima ovog marokanskog bisera. Cena ovog nezaboravnog doživljaja iznosi sto osamdeset pet evra po osobi.

/ @ fleurdijkstra /
/ @ fleurdijkstra /

Gastro đir kroz Marakeš

Kulinarska scena Marakeša oborila nas je s nogu. Tradicionalna začinska jela činila su pravo osveženje našoj evropskoj paleti ukusa. Jedan od naših favorita je restoran Comptoir Darna. Poznat po svom autentičnom akrobatskom repertoaru, prati ga glas jednog od boljih restorana na ovom podneblju. Jednu od najvećih atrakcija ovog lokala, čini nastup trbušnih plesačica s glomaznim svećnjacima na glavi i akrobata koji koketiraju s vatrom.

/ @comptoirdarna /
/ @comptoirdarna /

Le Jardin osvojio nas je svojim umirujućim enterijerom, pretežno zelene boje. Predstavlja jedno od boljih mesta u gradu kada je marokanski doručak u pitanju. Poseduje prelepu baštu, punu zelenog bilja čineći ga našom omiljenom oazom ovog grada.

/ @lejardinmarrakech /

Mesto za romantičnu večeru je DarDar. Važi za restoran s najlepšim pogledom u gradu za koji je definitivno zadužen njegov popularni rooftop. Pored najlepšeg pogleda na marokanske zalaske, DarDar nudi fantastični meni, kako tradicionalnih tako i svetskih specijaliteta.

Savršeni spoj kulture i fenomenalne kuhinje očekuje vas u Les terasses des arts. Pored svog modernističkog enterijera, u sklopu ove marokanske senzacije nalazi se i muzej koji vam daje priliku da duboko proučite marokansku kulturu. Svoje mesto u ovom muzeju čuvaju marokanske narodne nošnje, nakit, tradicionalni tepisi, vaze i sve ono sto ovu kulturu čini bogatom.

Terrasses des arts restaurant
Terrasses des arts restaurant
Terrasses des arts restaurant
Terrasses des arts museum
Terrasses des arts restaurant
Terrasses des arts gallery
Terrasses des arts restaurant
Terrasses des arts museum
Terrasses des arts restaurant
Terrasses des arts restaurant

Italijanski restoran koji je igrom slučaja zalutao u Marakeš, ostavio nas je bez teksta. La Trattoria poseduje jedan od ekskluzivnijih pool side-ova. Poznat po svom raskošnom enterijeru, savršeno prenosi energiju marokanskog luksuza.

Učitati još
Zatvori