Na #instasave listi: Jedinstvena ulica u Londonu posvećana knjižarama i antikvarnicama
Na #instasave listi: Jedinstvena ulica u Londonu posvećana knjižarama i antikvarnicama

Na #instasave listi: Jedinstvena ulica u Londonu posvećana knjižarama i antikvarnicama

Kada pomislimo na London, u misli najčešće prizovemo prizore iz brojnih filmova i serija koje su tamo smeštene, a u kojima smo nebrojano puta uživali. Bilo da se radi o ostvarenjima starijeg ili novijeg datuma, prestonica Engleske brižno čuva svoj romantičan, romaneskni i romantičarski duh. Mnogi delovi grada stoje netaknuti vekovima unazad, pa tako brojna arhitektonska i urbanistička zdanja pozivaju na jedinstveno putovanje u prošlost i otkrivanje bogate istorije ispisane na ulicama jednog od najbrojnijih gradova Evrope. I dok bi za pažljiv i posvećen obilazak znamenitosti i skrivenih mesta bilo potrebno bezmalo nekoliko nedelja, upisujemo još jednu uzbudljivu adresu – Cecil Court, poznatiju i kao Bookseller’s Row – ulica knjižara.

Dikensovska scenografija

Viktorijanska arhitektura ove ulice prepoznatljiv je stil engleske prestonice. Ciglene fasade i paleta boja korišćena za njihovo ukrašavanje karakteristični su za London. Cecil Court datira još iz kasnog 17. veka, a bogata istorija ove ulice svojevrsni je svedok i dugovečne povesti samog grada. Mnoga zdanja nastala u narednim periodima i dalje se mogu videti, pa je teško odupreti se utisku da se nalazite u svojevrsnoj scenografiji Dikensovih romana.

Međutim, da je Cecil Court vredna istorijska zaostavština ne svedoče samo njene fasade, već i knjižare koje se u ovoj ulici nalaze. Početkom 20. veka, među lokalcima je ova ulica počela da poprima „nadimak“ Bookseller’s Row. Takvo ime, naravno, nije dobila slučajno, već zaista predstavlja niz knjižara i antikvarnica koje su nastale i po par vekova ranije, a koje i dalje uspešno posluju.

Magična ulica?

Šta više, u mnogim od knjižara možete pronaći vredne, antikvarne primerke čuvenih knjiga i izdanja koja datiraju iz ranijih epoha. Urbana legenda je u međuvremenu pretvorila Cecil Court u destinaciju i za “mlađe generacije” – odnosno fanove sage o Hariju Poteru. Nakon što su emitovani filmovi o mladom čarobnjaku, mnogi su pretpostavili da je upravo ova ulica poslužila kao inspiracija autorki J.K. Rowling tokom kreiranja fiktivne magične lokacija Diagonal Alley, mada spisateljica to nikada nije potvrdila. Kako bilo, nema sumnje da ova ulica zaista odaje utisak magičnog prolaza u drugi svet.

Foto: Instagram (@elaineblackall)

Učitati još
Zatvori