Filmski maraton: Ne-praznični filmovi koje gledamo tokom praznika
Filmski maraton: Ne-praznični filmovi koje gledamo tokom praznika

Filmski maraton: Ne-praznični filmovi
koje gledamo tokom praznika

Iako je bogat korpus holivudskih prazničnih filmova, neosporno je da postoji svega nekolicina u kojima možemo uživati iznova. Tako već godinama unazad ovaj period godine provodimo uz prepoznatljive scene iz filmova poput Love ActuallyHome AloneThe Holiday i slične naslove koji su postali deo obaveznog maratona tokom praznika. Međutim, postoji i nekolicina filmova kojima se često vraćamo baš u ovom periodu, a koji se svojom tematikom ne bi mogli svrstati među praznične. Tu bismo čak mogli da pobrojimo i domaća ostvarenja, poput Zone Zamfirove ili Ranjenog orla, koji su, igrom sudbine (ili programskih urednika), stekli svojevrsni epitet srpskih prazničnih filmova.

The Sound of Music (1965), r. Robert Wise

Klasik holivudske kinematografije, The Sound of Music je dirljiva priča zasnovana na istinitim događajima koji su se odigrali u susret Drugom svetskom ratu. Julie Andrews tumači lik Marije, opatice koja dolazi u austrijsku porodicu sa sedmoro dece. Smešten na piktoresknim planinskim predelima Austrije, The Sound of Music unosi topline kakva nam je potrebna na ulasku u novu godinu, vraćajući nadu u romantičnu ljubav. Ovaj mjuzikl vremenom je postao referentno uporište za reditelje ovog žanra, zbog čega je obavezna filmska lektira i za sve filmofile.

Anna Karenina (2012), r. Joe Wright

Praznici retko prolaze bez maratona na kojem se ne nalazi barem jedan film na kojem je radio Joe Wright, a u kojem ulogu tumači Keira Knightley. Ovog puta, opredelili smo se za klasičnu priču ruske književnosti, rediteljevu adaptaciju Ane Karanjine, mada bismo podjednako opravdano mogli da uvrstimo i Pride & Prejudice, odnosno Atonement. Glamurozna scenografija i barokni kostimi, uzbudljiva ljubavna priča i upečatljiva muzika samo su neki od sastojaka koji čine ovaj film vrednim ponovnog gledanja i uživanja u pedantnim kadrovima.

Carol (2015), r. Todd Haynes

U svetske bioskope je nedavno stigao novi film američkog reditelja Todda Haynesa, May December, a dok čekamo da dospe na repertoare domaćih sala, prisećamo se njegovog nagrađivanog ostvaranja iz 2015. godine. Carol je još jedna ljubavna priča, a vodeće uloge tumače neprikosnovena Cate Blanchett i potcenjena Roomey Mara. Adaptacija čuvene knjige Cena soli Patriše Hejsmit je dirljiva, tragična koliko nadahnjujuća romansa o dve žene koje su težile sreći uprkos društvenim preprekama koje su se među njima nalazile. Vremenom je Carol došao na repertoar prazničnih filmova, s obzirom na to da se veliki deo filma dešava upravo u ovo doba godine.

Serijal o Harryju Potteru

Last, but not least – šta više, verovatno jedan od najčešćih ne-prazničnih prazničnih filmova, jeste serijal o Harryju Potteru. Priča o mladom čarobnjaku omiljena je filmska avantura mnogim generacijama, kako onima koji su uz nju stasavali, tako i za one koji tek sada otkrivaju magični svet koji je stvorila Dž. K. Rouling, a koji su na platnu oživeli poznati reditelji. Zbog klasične nadahnjujuće priče u kojoj dobro uvek pobeđuje zlo, ali i bajkovitog bega od realnosti koji nudi, Harry Potter je vremenom postao neprikosnoveni filmski maraton za zimske dane.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori