Kad metro postane muzej: Ako posećujete Lisabon ovog leta, obavezno siđite na ovoj stanici
Kad metro postane muzej: Ako posećujete Lisabon ovog leta, obavezno siđite na ovoj stanici

Kad metro postane muzej: Ako posećujete Lisabon ovog leta, obavezno siđite na ovoj stanici

Kada zakoračite u metro stanicu Olaias u Lisabonu, odmah ćete shvatiti zašto je CNN-ov Impact Your World proglasio jednom od deset najlepših metro stanica na svetu. Ova stanica, koja se nalazi između Alameda i Bela Vista na Crvenoj liniji (Linha Vermelha), više je od obične tačke za ukrcavanje i iskrcavanje putnika; ona je pravi umetnički muzej smešten ispod zemlje.

Arhitektonsko remek-delo primenjene umetnosti

Olaias metro stanica je otvorena 19. maja 1998. godine, kao deo priprema za Expo ’98, i odmah je postala sinonim za inovativni dizajn i estetiku. Stanicu je dizajnirao čuveni portugalski arhitekta Tomás Taveira, poznat po svojim hrabrim i avangardnim projektima kojima Lisabon duguje svoj novi duh. Taveira je takođe dizajnirao stadion José Alvalade i stadion u Leiriji, što dodatno potvrđuje njegov status među vrhunskim arhitektama.

U saradnji sa umetnicima poput Pedra Cabrita Reisa, Graçe Pereire Coutinho, Pedra Calapeza i Ruija Sancheza, Taveira je stvorio prostor koji kombinuje funkcionalnost i umetnost na najlepši mogući način. Polihromatski stakleni krovovi propuštaju prirodnu svetlost, stvarajući zapanjujuće vizuelne efekte koji se menjaju tokom dana. Svaki deo stanice je pažljivo osmišljen da pruži osećaj radosti i divljenja, čineći svakodnevno putovanje posebnim iskustvom.

Osim lepote, posebnom je čini i njena funkcionalna. Dizajnirana je da bude pristupačna za sve putnike, uključujući i one sa smanjenom pokretljivošću. Brojni liftovi i pokretne stepenice olakšavaju pristup platformama, a prostrani hodnici omogućavaju lak protok putnika čak i u špicevima. Osim što je arhitektonski biser, Olaias stanica nosi i veliku kulturnu vrednost. Kao deo širenja metro mreže za Expo ’98, ova stanica predstavlja simbol napretka i modernizacije Lisabona krajem 20. veka.

Kako do nje?

Stanica se nalazi na raskršću avenije Eng. Arantes e Oliveira i avenije Carlos Pinhão, pa ukrcavanjem na Crvenu liniju možete stići do nje. Ako je Lisabon vaša odabrana odmorišna destinacija ovog leta, poseta Olaias je must-do. Bez obzira na to da li ste ljubitelj arhitekture, umetnosti ili jednostavno želite da doživite nešto jedinstveno, ova stanica će vas sigurno impresionirati.

Učitati još
Zatvori