Putujete u Lisabon? Znamo kuda na doručak, ručak, kafu i koktele
Putujete u Lisabon? Znamo kuda na doručak, ručak, kafu i koktele

Putujete u Lisabon? Znamo kuda na
doručak, ručak, kafu i koktele

Početak godine najpre vezujemo za novogodišnje praznike kada uživamo u slobodnim danima. Ipak, kako je tada suviše hladno za obilazak brojnih mesta koja nam se nalaze na must-see listi, posetu brojnim evropskim metropolama često ostavljamo za prve sledeće neradne dane. To može biti Dan državnosti koji obeležavamo 14. i 15. februara ili 1. maj koji se ove godine spaja sa Uskrsom. Bilo da ste planirali posetu Lisabonu u februaru ili maju, Journal navigacija vas ovog puta navigira po brdovitim ulicama grada fado muzike, šarenih fasada i naravno, dobre hrane. Pratite našu mapu, jer vas vodimo u Lisabon i znamo kuda na doručak, ručak i koktel.

Lisabon
Lisabon
Lisabon

Lisabon je uvek dobra ideja!

Pre nego stignemo da krajnjih odredišta, da se prisetimo malo istorije. Lisabon kao prestonica Portugala je ujedno najveći grad u ovoj državi i središte politike, kulture i privrede ove zemlje. Takođe, Lisabon je treće po značaju sedište Iberijskog poluostrva, posle Madrida i Barselone. Grad je najzapadniji veći grad u kopnenom delu Evrope, a blizu Lisabona se nalazi i najzapadnija tačka kopnene Evrope. Grad obiluje prelepim građevinama svih stilova, većina nastala nakon zemljotresa 1755. godine. Staro jezgro grada je pod zaštitom UNESKA kao svetska baština, a mi izdvajamo šta ne smete propustiti dok ste u ovom gradu.

Alfama je jedan od najstarijih i najautentičnijih kvartova grada. Prepustite se i bez plana upijajte šarenolike fasade, uživajte u arhitekturi grada i lagodnosti življenja koju će vam ovi ljudi preneti. Ovaj deo grada je brdovit, zato se spremite za veliki broj strmih ulica i očekivano veliki broj stepenika (odličan cardio ako nas pitate).

Lisabon
Lisabon
Lisabon
Lisabon

First stop || The Coffee

Prva tačka u Lisabonu neka vam bude The Coffee. Ovaj coffee shop dolazi direktno iz Tokija, a braća koja stoje iza njega su se potrudila da TO GO kulturu ispijanja kafe prenesu na trendi minimalan način. Uz odličan vizuelni dizajn imaćete prilike da probate najfinija zrna iz Brazila.

Lisabon
Lisabon
Lisabon

Next || Dear Breakfast

Kako zaobići lokal koji krije najslikaniji insta balkon! Naizgled običan balkon će u idealnom tajmingu postati savršena insta fotka uz idealnu porciju benedikta, vaše omiljene kafe i neizbežnog žutog tramvaja u pozadini. Iako nekome ovo može biti besmisleno, lista za ovaj sto je prilično dugačka tokom vikenda. Brzinska kafa i odličan banana bread neka budu vaš izbor.

Fun fact; Dear Breakfast je lanac koji je možda i najzastupljeniji u Lisabonu, uz koncept Brunch all day, Everyday!. Za sve ljubitelje kasnog doručka/brunch-a ovo je idealno mesto za vas, a mi imamo dve lokacije koje ostavljamo ovde kako bi se našle na vašoj mapi.

Lisabon
Lisabon

||  MARQUISE

Naš ubedljivi favorit Marquise lokal koji je zapravo tri u jednom – od pekare, kafica pa sve do home dekor koncept radnje. Sve što nam je potrebno! Prva na listi bila je pekara koja se nalazi odvojena od koncept radnje i kafica. Šik pink crvene pločice koje pokrivaju većinu zidova ove pekare izmamiće vam osmeh već na ulazu. A miris tek ispečene čokoladne Babke će vam otvoriti apetit u sekundi.

Lisabon
Lisabon
Lisabon

Restoranski deo Marquise je naša preporuka veganima i vegeterijancima. Odličan izbor salata i laganih veganskih zalogaja koji će vas okrepiti i pripremiti za novu turu beskonačnih stepenica i strmih ulica Lisabona. Za sve ljubitelje životnog prostora, a nakon naše enterijer priče o omiljenim letnjim vazama, Marquisa koncept deo mozda baš za vas krije taj idealni letnji pop of color u vidu dekoracije!

Lisabon
Lisabon
Lisabon
Lisabon
Lisabon

|| Rosamara

Odluka je jasna, u ovakvom gradu ono o čemu maštamo su plodovi mora i dobro vino. Naša preporuka koju smo dobili od lokalaca jeste “zeleno” vino. Reč je o zelenom portugalskom vinu proizvedenom po staroj tehnologiji prema regionalnoj tradiciji. Potpuno prirodan, napravljen bez dodatnih aditiva. U Portugalu postoji klasifikacija na dve grupe, zelena i zrela vina, a jedna od najboljih zelenih vina su Palácio da Brejoeira, Soalheiro primeiras vinhas i Muros de Melgaço.

Za ljubitelje morskih delicija Rosamara je idealno mesto. Ukoliko želite pojesti koji ugljeni hidrat više preporučujemo italijanski restoran Lorettu koji se nalazi lokal do i serviraju odličnu Burratu i krokete od parmezana! Mi smo se ipak odlučili za sveže ostrige, dagnje i riblje takose. Gozba je servirana i naša nepca su u raju!

Rosamara lisabon
Rosamara lisabon
Rosamara lisabon
Rosamara lisabon
Rosamara lisabon
Rosamara lisabon

||  Rocco

Vreme je da za koktele, a za ovu priliku smo čuvali jedno posebno mesto. Predstavljamo vam Rocco, italijanski avangardni restoran koji će vam na prvi pogled biti too much. Ali kako budete upijali svaki detalj ovog restorana poželećete da ostanete na još jednoj turi koktela.

Rocco je podeljen u tri dela – Gastro Bar, Crudo Bar i Restoran Rocco. Svaki odiše drugačijim enterijerom. Ipak, svi čine savršenu celinu koja će vam pružiti idealno gastro iskustvo bilo da želite uživati u tradicionalnim italijnaskim jelima, morskim zalogajima ili pak koktelu za barom uz pokoji snack.

Rocco lisabon
Rocco lisabon
Rocco lisabon
Rocco lisabon

||  JAVÁ

Najslađe ostavljamo za kraj! Kako se pozdraviti od ovog prelepog, suncem okupanog grada? Odgovor je više nego jasan. Zalazak sunca na rooftop-u, zato je Javá Rooftop bio naš pin na mapi koji smo čuvali za ovaj trenutak. Preko puta Javá Rooftopa se nalazi Time Out food market gde veliki broj šefova iz celog sveta priprema hranu, a namirnice su sveže i dobavljaju se direktno iz mora od lokalnih prodavaca. Za sve gastro manijake ovaj market je otvoren od 10-22:30.

Javá Rooftop Lisabon
Javá Rooftop Lisabon
Javá Rooftop Lisabon
Javá Rooftop Lisabon
Javá Rooftop Lisabon
Javá Rooftop Lisabon
Učitati još
Zatvori