Five-step guide to Istanbul: Isplanirali smo obilazak evroazijske metropole od prvog do poslednjeg dana
Five-step guide to Istanbul: Isplanirali smo obilazak evroazijske metropole od prvog do poslednjeg dana

Five-step guide to Istanbul: Isplanirali smo obilazak evroazijske metropole od prvog do poslednjeg dana

Različite destinacije našle su se na Journal must-visit listi, poprilično smo svestrani kada su u pitanju obilasci različitih strana sveta. Sada se upuštamo u jednu proverenu avanturu, koja leži na dva kontinenta – Istanbul. Pored klasičnih vodiča na koje možete naići na svakom koraku, ovog puta smo odlučili da napravimo user-friendly vodič. Zato, donosimo vam Istanbul u pet koraka – isplanirano putovanje koje će vam obezbediti potpuno upijanje kulturne tradicije ove evroazijske metropole, a, sa druge strane, omogućiti (very much needed) odmor.

Kako do Istanbula?

Pored must-see preporuka na koje ćete naići u daljem tekstu, bitno je da počnemo ispočetka. Naime, kako možete doći do Istanbula? Imajući u vidu da je ova metropola veoma dobro povezana sa ostatkom sveta, svoj put možete isplanirati tako da vam on predstavlja avanturu za sebe. Prvi predlog, naravno, podrazumeva kupovinu avionske karte. Ujedno i najbrži način, ukoliko niste ljubitelj avanturističkih poduhvata. Let traje sat i 40 minuta, tako da ovaj prelaz nećete ni osetiti. Godinama unazad postoje pogodnosti u vidu jeftinijih karata, zato je bitno na vreme da se odlučite na ovaj put i uhvatite budget-friendly opciju. Unapred treba znati da Istanbul ima dva aerodroma – Sabiha Gökçe i Aerodrom Istanbul. Nakon aerodroma, najbolja opcija za transport od i do smeštaja bila bi unajmljivanje privatnog prevoza. To vam neće predstavljati problem, s obzirom na to da postoji mnogo kompanija koje nude takvu uslugu.

Pored klasične opcije prevoza autobusom i kolima, postoji i opcija da se do ovog evroazijskog dragulja dođe vozom. Idealna opcija za ljubitelje avanture. Vozom možete krenuti i iz Beograda i Novog Sada, a vožnja traje oko 18 sati.

step no.1 – Topkapi Palace Museum

Prvi korak možete spakovati u jedan dan. Dok ste još puni elana ovaj korak možete uvrstiti na sam početak putovanja. Dan možete započeti obilaskom Grand Bazara, međutim, preporuka je da tamo ništa ne kupujete, već da ga posetite kao tourist attraction. Zatim, nedaleko od Grand Bazara se nalaze Aja Sofija i Plava Džamija koje su čuvene sightseeing lokacije u turskom najmnogoljudnijem gradu. Odmah pored, naići ćete na Topkapi Palace Museum. Palata Topkapi, ili Seraglio, predstavlja veliki muzej i biblioteku u istočnom delu Istanbula u kvartu Fatih u Turskoj. Od 1460-ih do završetka palate Dolmabahçe 1856. godine, služio je kao administrativni centar Otomanskog carstva i bio je glavna rezidencija njegovih sultana. Nakon toga, možete obići Yerebatan Sarnıcı ili Bazilika Cisternu. Kako ćete sigurno biti željni malo predaha naša preporuka jeste da odmorite u 7 Hills rooftop restoranu sa breathtaking pogledom. 

Sada kada ste uzeli malo zasluženog odmora, sledeća stanica nam je Galata most prekoputa kog se nalazi kultna egipatska pijaca začina. Možete otići i ka Taksimu, a u tom smeru je i Dolmabahçe palata. Preporuka je da poršetate Taksimom, a i svi restorani koji se tamo nalaze su veoma povoljni. Izdavajmo jednu gastro stanicu – San Sebastian cheesecake kod Galate kule. Na kulu se možete popeti (ukoliko vam je ostalo snage).

step no.2 – Balat

U ovom koraku vam prepuštamo male užitke i dosta vremena za odmor. Naime, vredi posetiti Balat, prelep kvart u kom su pre ziveli Jevreji, a sada podseća na umetničku koloniju. Možete posetiti različite antikvarnice i autentične poslastičarnice. Blizu Balata je Pierre Lotti, restoran sa izvanrednim pogledom do kog se penje žičarom, ali imajte u vidu da je ovo mesto poznata turistička destinacija pa samim tim bude obično gužva. Ostatak dana možete provesti u odmoru ili nastaviti šetnju šarenim uličicama.

step no.3 – Ortaköy Bebek

Ortaköy je živahna oblast usredsređena na trg na obali. Ova lokacija idealna je za uživanje u improvizovanim koncertima ili ispijanju autentičnog turskog čaja na terasama poznatih kafića. Štandovi na kojima se služe vafli ili kumpir (punjeni pečeni krompir) dele užurbane ulice sa tezgama sa suvenirima. Okićena, svetlošću ispunjena džamija Ortaköy Camii nalazi se na ivici vode u senci Bosforskog mosta. Nakon mraka, luksuzni restorani i klubovi u blizini privlače chic publiku.

step no.4 – Ostrvo Büyükada

Büyükada je čarobno ostrvo u Mramornom moru, u blizini Istanbula. Poznato je po svojoj opuštenoj atmosferi i živopisnim urbanih okruženjima. Glavno naselje nudi raznolike kafiće, restorane i butike. Posetioci mogu istraživati pešačke staze i biciklističke rute koje vode do predivnih vidikovaca. Ostrvo takođe nudi prelepe plaže i priliku za vodene sportove poput ronjenja. Büyükada je omiljena destinacija za putnike koji traže idealnu kombinaciju gradskog života i prirodnih lepota. Treba napomenuti da se na ovom ostrvu ne ide kolima, već isključivo biciklima.

step no.5 – Beylerbeyi palace

Palata Beylerbeyi nalazi se u istoimenoj četvrti u okrugu Üsküdar u Istanbulu. Nalazi se na azijskoj strani Bosfora. Osmanska carska letnja rezidencija izgrađena između 1861. i 1865. godine, sada se nalazi severno od prvog Bosforskog mosta. Do tamo možete doći trajektom, a dok ste u blizini trebalo bi da obiđete i kvart Fener, kao i parkove: Emirgan, Duatepe i Otağtepe. U ove parkove obično dolazimo u doba kada cvetaju lale, tako da imajte na umu ove destinacije ukoliko još uvek niste odlučili gde biste za prolećni getaway.

Učitati još
Zatvori