Hypebeast crkva: Napušteni hram u Španiji pretvoren u skatepark
Hypebeast crkva: Napušteni hram u Španiji pretvoren u skatepark

Hypebeast crkva: Napušteni hram u
Španiji pretvoren u skatepark

Isti doživljaj koji neko ima pri odlasku u hramove religije, kao što su crkve, neko će osetiti u hramovima koji čuvaju druge plemenite delatnosti ljudskog duha – na primer, u muzejima. Šta se onda desi kada se jedan hram pretoči u drugi? Onda nastane La Iglesia Skate – skejt crkva.

Kao što hrišćanske crkve čuvaju duh religije, tako La Iglesia Skate čuva skejt kulturu, ali i savremenu umetnost. Smešten u malenom gradu Llanera, u španskoj pokrajini Asturias, ovaj skejt-park zahvaljujući svom vibrantnom ambijentu privlači pobornike ovog sporta iz celog sveta. Ujedno, gaji jednu malu, ali značajnu umetničku nišu, čime se pristup umetnosti decentralizuje van velikih centrala, kao što su Madrid i Barselona.

La Iglesia Skate otvorena je 2015. godine, nakon što je oslikao španski street umetnik Okuda San Miguel. Projektom koji je nazvan Kaos Temple – hram haosa – preobratio je napuštenu crkvu. Dao joj je pečat svog prepoznatljivog likovnog jezika, koji pre svega obiluje jarkim bojama. Vizija je prilično jasna – oplemeniti prostor novim životom. Tako je ovo mesto ujedno postalo i novo stecište kulture, mesto koje stoički čuva veru u umetnost. Mogli bismo ovaj projekat čak opisati kao svojevrsan arhitektonski upcycling – postupak kojim je zaboravljen, istrošen objekat pretvoren u znamenito mesto.

Prethodno znana lokalnim stanovnicima kao crkva Sv. Barbare, 2007. godine postala je privatno vlasništvo. Tada je i započet proces njenog preporoda, prikupljanjem sredstava koje je trajalo sve do 2014. godine. Zahvaljujući crowdfunding-u, početkom naredne godine Okuda San Miguel prvi put ulazi iza zatvorene porte i započinje oslikavanje, koje će završiti za nešto više od nedelju dana. Dok ovo pišemo, La Iglesia Skate je u fazi hibernacije, odnosno u toku je njeno osvežavanje, pa se ponovno otvaranje nestrpljivo iščekuje.

Fotografije: inkandmovement.com / okudasanmiguel.com

Učitati još
Zatvori