Hrvatsko ostrvo našlo se na listi 10 najboljih u Europi
Hrvatsko ostrvo našlo se na listi 10 najboljih u Europi

Hrvatsko ostrvo našlo se na listi
10 najboljih u Europi

Leto, sunce, more i divne plaže kombinacija je to koja nas čini sretnima i opuštenima. Leto je vreme koje želimo iskoristiti na najbolji mogući način i posvetiti se sebi i svojom užicima. Topli dani zovu nas i mame na putovanja i otkrivanje novih mesta. Većini je pri vrhu spiska uživanje i izležavanje na plaži, a ako je još reč o prekrasnom ostrvu – leto je to koje ćemo sigurno dugo pamtiti.

Ovaj put preporuku smo pronašli u magazinu specijalizovanom za putovanja. Reč je o Travel + Leisure koji je doneo listu najboljih europskih ostrva na temelju čitateljskih iskustva. Čitaoci su ocenjivali ostrve prema aktivnostima i znamenitostima koje nude, prirodnim atrakcijama, plažama, hrani, ljubaznosti te ukupnom iskustvu.

Pexels

I Hrvatsko ostrvo našlo se na spisku

Grčka je država s najviše ostrva na listi. Što ne čudi, jer ova predivna zemlja nudi za svakoga po nešto. Od predivne prirode, fotogeničnih plaža, drevnih nalazišta i izvrsne hrane. Ipak, nijedno ostrvo nije toliko impresioniralo čitaoce kao italijanska Ischia, koja je okrunjena lovorovim listom ne samo za najbolje ostrvo u Europi već i u svetu. Ni manje važno nije spomenuti da se na listi pronašao i jedno hrvatsko ostrvo – predivni Hvar. U nastavku pogledajte koja se još ostrva nalaze na spisku.

Ischia, Italija

Ischia je predivano ostrvo vulkanskoga područja koje se smestilo pred Napuljskim zalivom. Zbog svojih mineralnih termalnih izvora i blatnih kupki, posebno je poznato po lečilištu. Osim toga, Italijani su opšte poznati po dobroj kuhinji i vinima. Sigurni smo da ćete tamo razmaziti sva svoja čula.

Mílos, Grčka

Reč je o vulkanskom ostrvu poznatom po mineralima, sumporu i gipsu. No osim lekovitih svojstava, ostrvo obiluje lepim peščanim plažama, tirkiznim morem i pećinama. Među turistima su posebno popularne slikovite uličice i grčke kućice od kamena.

Páros, Grčka

Ovo grčko ostrvo treće je po veličini u ostrvskom delu Ciklada. Idealan je za istraživače i avanturiste jer na peščanim plažama možete i surfovati. Oni željni odmora i opuštanja, ovde će doživeti predivne zalaske sunca u okruženju vinograda i maslinjka.

Azorska ostrva, Portugal

Azorska ostrva vulkanskog su porekla. Zahvaljujući predivnoj i jedinstvenoj prirodi i aktivnostima koje nude, pravi su raj na zemlji. Ovde možete uživati u surfovanju, planinarenju ili vožnji bicikla. Ako pak niste raspoloženi za aktivnosti, uvek možete posmatrati kitove.

Ibiza, Španija

Jedna od najpoznatijih letnjih lokacija bogata je lepim plažama i zelenilom. Međutim, najveća atrakcija Ibize ipak je bogat noćni život.

Madeira, Portugal

Ostrvo je to koje odiše starinskim šarmom. Najpoznatiji je po šetnjici, no na Madeiri možete pronaći i mnoštvo planinskih šetnjica, a prošetati možete i uz more predveče.

Krit, Grčka

I još jedano grčki ostrvo našlo se na popisu. Krit, mitsko ostrvo očaravajuće lepote i kolevka europske civilizacije, najveće je grčko ostrvo koje ima mnoštvo toga za pokazati. Čarobni je to deo Grčke sa slikovitom obalom, smaragdnim morem i podzemnom pećinom. No to su samo neke od lepota koje ćete videti na ovome ostrvu.

Korzika, Francuska

Korzika je ostrvo s više od 200 plaža i 50-ak vrhova viših od 2000 metara, zbog čega je i dobila naziv “Planina u moru”. Ovde ćete se imati prilike opustiti i okupati na predivnim plažama, pojesti odlične domaće specijalitete od morskih plodova, ali i uživati u šetnji pitoresknim selima. Ljubitelji istorije i kulture će takođe pronaći nešto za sebe.

Hvar, Hrvatska

Hvar najduže ostrvo u Jadranskom moru. Ostrvo je to s bogatom istorijom, tradicijom, književnom umetnošću, ali i predivnim morem i raskošnom mediteranskom prirodom.

Jonska ostrva, Grčka

Grčka tradicionalno predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija za letovanje. Budući da se nalazi na priobalju, tamo ćete naći velik broj uvala, plaža, pećina, ali i ostrva.  Na Jonskim ostrvima ćete imati priliku uživati u prirodnim lepotama, vinu, maslinama, ali i u istorijskim pričama i legendama koje se vežu uz ostrvo.

Foto: Pexels, Instagram, Profimedia

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori