Evropsko prvenstvo u fudbalu je u toku, a mi donosimo veliki vodič kroz Hamburg
Evropsko prvenstvo u fudbalu je u toku, a mi donosimo veliki vodič kroz Hamburg

Evropsko prvenstvo u fudbalu je u toku, a mi
donosimo veliki vodič kroz Hamburg

Ako ste ljubitelj po mnogima najvažnije sporedne stvari – odnosno, fudbala – sigurni smo da ste spremni za navijanje. Evropsko prvenstvo u fudbalu zvanično je počelo 14. juna, te ćemo predstojeće nedelje moći da iskoristimo za gledanje fudbalskih utakmica na otvorenom. Sve zajedno ćemo zaokružiti pozitivnom navijačkom atmosferom, sa puno ukusnih grickalica.

Sa druge strane, ako tokom trajanja Evropskog prvenstva u fudbalu planirate da posetite Nemačku – državu u kojoj se ono održava – pripremili smo vodič koji vam može poslužiti kao inspiracija. Ovaj put, fokusirali smo se na jedan grad – Hamburg.

Putovanje u Hamburg

Hamburg, drugi po veličini grad u Nemačkoj i jedan od najvažnijih lučkih gradova Evrope, fascinira posetioce kulturnim nasleđem, arhitektonskim lepotama i jedinstvenim životnim stilom. Hamburg je dinamičan grad koji spaja tradiciju i modernost, nudeći turistima i stanovnicima raznovrsne sadržaje i iskustva.

Lučki grad

Hamburg je u prošlosti postao ključni trgovački centar zahvaljujući svom strateškom položaju na reci Elbi. Danas, luka Hamburg je jedna od najvećih i najprometnijih u Evropi, što je ujedno čini značajnim ekonomskim centrom. Industrije poput brodogradnje, logistike, avijacije i medija igraju ključnu ulogu u ekonomiji grada.

Bogata kulturna scena

Takođe, Hamburg je poznat i po bogatoj kulturnoj sceni. Grad je dom brojnih muzeja, galerija, pozorišta i koncertnih dvorana. Elbphilharmonie, moderna koncertna dvorana koja se uzdiže iznad luke, predstavlja simbol novog, modernog Hamburga. Stoga se svakako mora naći na vašoj listi.

Arhitektura i znamenitosti

Arhitektonski stil Hamburga odražava dugu istoriju grada. Stari deo grada nudi raznovrsne primere arhitekture, poput crkve Svetog Mihaela i Gradske kuće. Nasuprot tome, moderna arhitektura dominira u područjima kao što je HafenCity, gde se nalazi i spektakularna Elbphilharmonie. Grad je prepun zelenih površina, parkova i jezera, od kojih je najpoznatije jezero Alster, popularno mesto za rekreaciju i opuštanje. Osim toga, poznat je i po brojnim mostovima, kojih ima više čak i od Venecije.

Gastronomska scena

Gastronomska scena Hamburga je bogata i raznolika, sa restoranima koji nude specijalitete iz celog sveta. Tradicionalna jela, kao što su Fischbrötchen (sendviči sa ribom) i Labskaus (jelo od mesa, krompira i cvekle), deo su kulinarske ponude koja privlači ljubitelje autentične nemačke kuhinje. Ako ste u Hamburgu nedeljom, posetite ogromnu riblju pijacu. Fischmarkt je tradicionalna riblja pijaca koja se održava svake nedelje ujutro. To je ujedno i odlična prilika da doživite lokalnu atmosferu i probate svežu ribu.

Ipak, ovde se ne prodaje samo riba, već i voće, cveće, odeća i suveniri. Stoga je to idealan način da doživite pravi duh grada.

Šetnja lučkim gatom

Budući da je Hamburg lučki grad, svakako vredi posetiti i jednu od najvećih luka u Evropi. Zanimljivo je to da je Luka Hamburg jedna od najvećih luka u Evropi, a ne leži na moru. Njen glavni vodeni put je moćna reka Elba, koja ju povezuje sa Severnim morem. Takođe, obavezno prošetajte lučkim gatom Landungsbrücken, gde možete da vidite stare brodove, a kao jedna od aktivnosti izdvaja se i brodski obilazak luke.

Smešten uz Elbu, Landungsbrücken je nekada bio pristanište za parne brodove. Sada funkcioniše kao veza za različite linije hamburškog lokalnog železničkog i trajektnog sistema. Ostala mesta u blizini pristaništa uključuju Alter Elbtunnel ispod reke, kao i muzejske brodove.

Tunel ispod reke

Alter Elbtunnel ili Stari tunel Elbe je Art Deco tunel koji povezuje dve obale reke, a prolazi ispod nje. To je prvi rečni tunel na evropskom kontinentu i smatra se istorijskim remek-delom građevinarstva. Otvoren je davne 1911. godina, a ovim tunelom možete besplatno prošetati i usput pogledati izložbu na njegovim zidovima.

Istorijska gradska četvrt prepuna skladišta

Raznovrsni restorani i suvenirnice idu ruku pod ruku sa upečatljivim pogledom na kontejnerske brodove i kruzere, pogotovo jer su se tokom poslednjih decenija gatovi razvili u jedno od najpopularnijih šetališta u Hamburgu.

Speicherstadt je gradska četvrt prepuna skladišta koja se razvila zbog naglog porasta međunarodne trgovine krajem 19. i početkom 20. veka. Godine 2015. UNESCO ga je stavio na spisak svetske baštine. Stoga je ovo nezaobilazna lokacija kada se nađete u Hamburgu.

Zavirite u tamnicu u Hamburgu

U jednom od starih skladišta danas možete posetiti pravu turističku atrakciju, Hamburšku tamnicu (Hamburg Dungeon). Ovde ćete u 90 minuta putovati kroz šest vekova mračne prošlosti Hamburga, a kroz to putovanje će vas voditi profesionalni glumci u interaktivnim predstavama.

Pogled na grad

Ako tražite spektakularan pogled, savetujemo da posetite Elbphilharmonie. U pitanju je impresivna koncertna dvorana koja je postala novi simbol grada. Ovde možete da uživate u koncertima ili jednostavno posetite vidikovac poznat po panoramskom pogledu na grad.

Osim toga, svakako posetite i crkvu sv. Mihaela. To je najveća crkva u gradu koja je karakteristična po očaravajućem pogledu. Iako je bila oštećena, uništena gromom i požarom te ratnim napadima, naposletku je obnovljena. Danas se sa njenog vrha proteže pogled na grad i luku.

Za ljubitelje prirode i romantike

Stanovnici ovog grada ponosni su na veliki broj parkova i rekreacijskih područja, pa je upravo zbog toga 2011. godine on poneo titulu zelene prestonice Evrope. Dok ste ovde, prošetajte parkom Planten un Blomen koji je prepun zelenila, a čiji pejzaž krase jezera i fontane.

Središtem grada dominira i jezero Alster. Veštačko jezero u srcu grada idealno je za šetnje, vožnju biciklom ili vožnju gondolom. Posebno je lepo u proleće i leto. Stoga ovde možete da uživate u romantičnoj vožnji i pogledu na grad iz druge perspektive.

Noćni život

Za one koje žele da dožive noćni život, svakako neka jedno od odredišta bude Reeperbahn koji je poznat po živahnom noćnom životu sa brojnim barovima i klubovima.

Učitati još
Zatvori