Journal izlet: Obilazimo neke od najlepših ergela
Journal izlet: Obilazimo neke od najlepših ergela

Journal izlet: Obilazimo neke od
najlepših ergela

Jedan lep način da iskoristite slobodno vreme jeste poseta nekoj od ergela u Srbiji. Ova opuštajuća aktivnost može da oplemeni vaš dan druženjem sa konjima u prirodi. Takođe, ukoliko ste osoba koja voli da jaše ili želi da se oproba rekreativno u ovom sportu, poseta ergelama je definitivno odlična prilika i za to. Mnoge ergele u sklopu svog gazdinstva imaju i simpatične restorane, mesta za opuštajuću šetnju ali i parkove za najmlađe članove porodice. Izdvojili smo neke od najlepših i najuređenijih ergela naše zemlje, a ergele su uvek dobra ideja. Donosimo vam i sve neophodne informacije u slučaju da se odlučite za ovaj vid aktivnosti.

Konjički Klub El-Dorado

Priča o nastanku ovog kluba mnoge od vas može navesti da ih i posetite. Sestre Hana i Edina su dugogodišnje iskustvo u jahanju stekle u Holandiji kroz profesionalne obuke. Po povratku u Srbiju, osnivaju El-Dorado konjički klub koji trenutno čini omiljeno mesto za sve one kojima su potrebni profesionalno obučeni konji. Njihova ergela može da zadovolji i početnike ali i one koji se bave profesionalno ovim sportom. Nalaze se kod Novog Pazara, a ukoliko se odlučite da ih posetite možete iskusiti terensko jahanje. Svim avanturistima i ljubiteljima konja definitivno preporučujemo da ih obiđu.

Ergela Ljubičevo

Ergela Ljubičevo jedna je od najlepših ergela u našoj zemlji. Ime je dobila po supruzi Kneza Miloša Obrenovića, Knjeginji Ljubici. Na njihovom imanju uzgajaju se konji koji su pretežno punokrvni engleski konji. Čitav kompleks okružen je zelenilom, prijatnim parkovima ali i avantura parkom za najmlađe. Kako je ova ergela deo istorijskog nasleđa o njemu se neizmerno vodi računa, a poseta ovom mestu sigurno će vas ostaviti bez daha. Ergela Ljubičevo trenutno čini najznačajniju uzgajivačnicu konja u Srbiji. Ljubičevo je bitna turistička destinacija u Požarevcu, a svi posetioci dobrodošli su da se oprobaju u jahanju i upoznaju njihove plemenite konje.

Dvorac Dunđerski

Bogdan Dunđerski bio je veliki ljubitelj konja, te pored bajkovitog okruženja dvorca oni koji bi želeli mogu slobodno ušetati i u ergelu koja se nalazi u sklopu njegovog nekadašnjeg dvorca. Postoje zapisi koji kažu da je nekada na ovom mestu bilo čak preko hiljadu rasnih konja. Danas je naravno situacija dosta drugačija, te oni koji bi želeli da se oprobaju u jahanju imaju na raspolaganju trideset različitih konja. Onima kojima jahanje nije primamljivo, mogu da uživaju u razgledanju okoline ergele i to vožnjom kočijama. Pored svih atrakcija koje ovo mesto može da ponudi, vožnja kroz kompleks može biti još jedno idilično iskustvo. Dvorac se nalazi u Vojvodini, kod Bečeja prema putu ka Bačkoj Topoli, a veoma je blizu onima koji žive u Novom Sadu ili Beogradu. U okviru kompleksa nalazi se i restoran, te je idealno za pauzu za piće ili ručak.

Ergela Kelebija

Ukoliko živite u Vojvodini ili pak želite da obiđete sever naše zemlje, ergela Kelebija je definitivno naš predlog. Porepoznatljivi po uzgoju rase konja Lipicaner, koji čine slovenačku rasu konja nastalu u Habzburškoj monarhiji, ova ergela definitivno poznata je i po svojoj otvorenosti za turiste. Najmlađi imaće priliku da zajašu ponija, a tu je i opcija vožnje kočijama po imanju. Kompleks poseduje mali ali sipmatičan kafić i dečije igralište. Nakon ili pre posete prelažemo vam i posetu Palićkom jezeru koje nudi lepa i dugačka šetališta i fine restorane.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori