#citybreak: Vikend u Veroni
#citybreak: Vikend u Veroni

#citybreak: Vikend u Veroni

Verona je jedan od italijanskih gradova koji turisti najviše vole da posećuju. Jedan od razloga jeste taj što se tamo odigrala najlepša i najtragičnija ljubavna priča svih vremena, ona o Romeu i Juliji. Grad se smestio na obalama reke Adige, koja je očarala i slavnog Shakespearea, koji je tu smestio radnju čak tre svoje drama i sa svojim kulturnim nasleđem bez daha ostavlja svakog.

U šetnji gradom zastaćete gotovo na svakom koraku, zbog čarobnog pogleda, kafića koji mirišu na najbolju kratku kavu, mirisa prefine domaće hrane ili pak jer ste naišli na neki od brojnih kulturno-istorijskih spomenika.

Prošetajmo Veronom

Ono što je još bolje kada je u pitanju Verona jest to što je možete obići tokom vikenda, pa je odličan odabir za gradski odmor. Kako ništa ne biste propustili, trebaće vam plan. Donosimo kratki vodič što raditi u Veroni za vikend kako biste maksimalno iskoristili izlet.

Šta raditi?

Verona je prepuna mesta koja bi trebalo posetiti i istražiti, tako da se nećete morati pitati što čete raditi tokom svoja dva dana tamo. To je grad istorije i kulture kojem vredi posvetiti malo vremena. Kako biste doživeli ono najbolje od Verone, moraćete se dosta kretati gradom.

Prvi dan u Veroni

Naša je preporuka ako želite uštedeti vreme i novac, razmislite o kupovini Verona card. Ova kartica ne samo da vam omogućava da preskočite redove do desetaka muzeja i atrakcija, uključujući veronsku Arenu, već takođe možete besplatno koristiti veronske autobuse!

Prva stanica vam svakako može biti veronska Arena. Najveću gradsku znamenitost teško je promašiti i sigurno će vam privući pažnju. U samom istorijskom središtu dominira veliki rimski amfiteatar iz prvog veka.

Kakva bi to poseta Veroni bila da ne odete da vidite Julijinu kuću? Jedna od najpopularnijih atrakcija, ali i mesto na kojem odiše ljubav, ujedno je i jedna od najkontroverznijih u ovom gradu. Iako se predstavlja da je upravo na toj lokaciji živela porodica Capuleti koja je postala prototip Shakespeareovog dela, u stvarnosti, ovaj prekrasan dvorac ima vrlo hladan odnos prema delu. Balkon je nadograđen u 20. veku kako bi se podržao talas romantike.

Spuštajući se do reke Adige, doći ćete do srednjovjekovnog dvorca Castelvecchio. Ovaj dvorac može se takođe pohvaliti jednim od najveličanstvenijih mostova u Veroni, Ponte Scaligero. Danas se u Castelvecchiu nalazi muzej sa slikama i drugim umetničkim delima iz perioda renesanse, kao i artefaktima i oružjem iz srednjeg veka. Obavezno zastanite i bacite pogled s bedema dvorca – pogled je spektakularan.

Drugi dan u Veroni

Ima još mnogo toga u gradu za otkriti pre nego što spakujete kofere za povratak kući. Drugi dan nastavite s istraživanjem.

Laganom šetnjom doći ćete do sledećih rimskih ostataka u Veroni – antičkog rimskog pozorišta Teatro Romano di Verona. Uz uobičajeni polukružni oblik, pozorište je okruženo prekrasnim pejzažem.

Poslednji dan rezervišite za romantičnu šetnju uz najdužu reku u Italiji Adige. Osim toga, svi ljubitelji prirode doći će na svoje. Šetajući uz reku doći ćete do ljupkih renesansnih vrtova palate Giusti – Giardino Giusti. Reč je o jednom od najlepših vrtova Europe. Osim vrtnih terasa, tu je i lavirint koji je rekreiran nakon Drugog svetskog rata.

Gde na doručak?

Nakon dugih šetnja, sigurno ćete ogladneti. Stoga dan počnite kvalitetnim obrokom. Elk bakery mesto je u kojem možete pojesti fini obrok u predivnom ambijentu. Profesionalno osoblje ljubazno će vas uputiti u koje vreme pripremaju koje obroke, a u širokoj ponudi specijaliteta, svato će pronaći nešto za sebe. Od doručka, brunch menija, ručka ili večere, hrana je vizualno i ukusom savršeno pripremljena.

Gde na ručak?

Kad ste već u Italiji, prava bi šteta bila da ne probate tialijanski specijalitet – pizzu. Savršeno mesto za to jest Pizzeria Gemma s predivno uređenim enterijerom, kao i terasom. To je mesto u kojem ćete naći raznovrsnu ponudu pizza. I verujte, dok čekate svoju porudžbinu, nećete ostati gladni. Ljubazno osoblje doneće vam italijanske grisine.

Zasladite se izvrsnim sladoledom

Nakon duge šetnje, osim kafe, dobro dođe i koja kuglica sladoleda za osveženje. Pravo mesto na kojem ćete naći prefine spolastice jeste Gelateria La Romana Verona.

Večera za dvoje

Večeru provedite u romantičnom i intimnom okruženju uz lokalne delicija i crno vino. Posetite restoran Darì Ristorante & Enoteca. Popijte bocu crnog vina uz jelo i jednostavno uživajte u udobnosti kojom odiše ceo ambijent.

Gde odsesti?

Čini se da Verona doista ima sve – od romantičnih i starijih smeštaja, pa sve do onih modernih koji odišu elegancijom.

Ako se želite okružiti luksuzom i prefinjenošću, odsednite u hotelu Vista Palazzo – Verona. Sobe imaju klasičan dekor s modernim pomakom i mramornim kupatilima.

S druge strane, Hotel Gabbia d’Oro mesto je prožeto tradicijom. U njemu ćete doživeti Veronu u punom njenom sjaju.

Romantična Verona zaista je poseban grad koji vrvi životom, turistima i domaćim ljudima koji žive u Dolce far niente, slatko ne radeći ništa i upijajući atmosferu. Grad koji nudi prekrasnu istoriju i arhitekturu, ali jednako šarmantne radnje te kafiće i restorane. Idealna lokacija za jednodnevni ili vikend izlet ako se nađete u blizini, ali jednako vredna za posetiti na više dana!

Foto: Instagram, Pexels

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori