Donosimo najbolji i najjeftiniji način za putovanje celom Evropom
Donosimo najbolji i najjeftiniji način za putovanje celom Evropom

Donosimo najbolji i najjeftiniji način
za putovanje celom Evropom

Leto je idealno vreme za avanturu, to je ujedno i razdoblje u kojem imamo i najviše slobodnog vremena. Bilo da nam završava akademska godina ili nam počinju godišnji odmori, leti uvek planiramo neku novu avanturu – koja najčešće uključuje predivne destinacije. No, najčešće smo suočeni s teškom odlukom odabira tek jedne do dve destinacije koje ćemo obići te godine. Na tu odluku utiče trajanje našeg godišnjeg odmora i financijsko stanje – odnosno, dosta je teško uskladiti ove dve komponente.

Šinama po Europi

Postoji jedan način kako obići više destinacija po Evropi, a da istovremeno uživate i uštedite! Interrail železnička karta omogućuje vam putovanje vozom po celoj Evropi. Mnogi kažu da je putovanje vozom u jednu ruku najbolja opcija – iz udobnosti svoga sedišta posmatrate prekrasne pejzaže kroz koje prolazite. Osim što uživate u prekrasnim pejzažima tokom putovanja dobra železnička povezanost Evrope može vas u svega nekoliko sati odvesti s jednog kraja na drugi. Interrail železnička karta dolazi u raznim opcijama, a idealna je za sve mlade ljude. Tačnije, mladi od 12 do 27 godina plaćaju posebnu, sniženu, cenu mesečne karte. Naravno, i oni stariji od 27 godina mogu kupiti kartu, no ona će tada biti nešto skuplja.

Način na koji Interrail karta funkcionira je sledeći – kupovina karte osigurava vam mesec dana putovanja unutar Evrope (rutu određujete sami), a s obzirom da vrstu karte određen je i broj destinacija. Dakle, među najpopularnijim opcijama nalaze se 7 destinacija, odnosno 7 dana unutar meseca u kojima možete putovati vozom, po ceni od 250 evra. Zatim, 5 destinacija po ceni od 212 eura i 4 destinacije po ceni od 185 eura. Planiranje ovakvog putovanja u jednu ruku je zaista zabavan, ali i težak posao. Upravo zbog toga donosimo vam par ruta koje možete istražiti.

 

Magična Italija na šinama

Opšte je poznato kako Italija ima izrazito dobru železničku povezanost, a uz pomoć Interrail karte ne morate imati posla sa zasebnim bukiranjem karata i stajanja u redu. Jednom kada kupite kartu ona vredi za sve vaše destinacije, a Italija bi svakako trebala biti jedna od njih. Postoji mnogo gradova koji Italiju čine doista magičnom zemljom, a jedan od njih je i Rim. Stoga, predlažemo da svoje putovanje započnete baš u srcu Italije. S Juga Italije pametno je zaputiti se prema severu, tačnije Firenci koja je vozom udaljena samo sat i po od Rima. Firenca, rodno mesto renesanse, očaraće vas bilo da ste ljubitelj umetnosti, istorije ili samo znatiželjni pustolov.

Nezaobilazan deo talijanskog putovanja je Venecija – jedan od najromantičnijih gradova na svetu, koji obećava da će šarmirati baš svakoga, a vozom vam treba svega dva sata. Kada smo se popeli na sami sever Italije valja posetiti i Veronu, grad ljubavi. Verona se ističe kao rodno mesto ultimativne romantične tragedije ‘Romeo i Julija’, a nalazi se na svega sat vremena udaljenosti od Venecije.

Od severa prema jugu na šinama

Ako ste fan srednje i severne Europe onda je ovo putovanje za vas! Započnite svoje putovanje u Amsterdamu čije ulice možete proći biciklom, a kanale brodom. Na samo dva sata železničke udaljenosti smestio se Brisel – poznat po dobrom noćnom životu i još boljim belgijskim slasticama. Osim belgijske čokolade i belgijskih vafla, vredi se počastiti i craft pivom pre odlaska na sledeću destinaciju. Nakon dobrog provoda zaputite se u grad ljubavi, Pariz, koji se takođe nalazi na udaljenosti dva sata od Brisela. Ajfelov toranj, Arc de Triomphe, Notre-Dame i Sacré-Cœur Bazilika samo su neke od znamenitosti koje jednostavno morate posetiti u Parizu. Nakon Pariza sledeća destinacija je pravi mali dragulj Švedske, Bern. Ovaj grad osvojiće vaša srca i poželećete ostati u njemu. No, vreme je za kraj putovanja, a on nas vodi u Firencu. Iako vožnja vozom iz Berna do Firence poduže traje, pejzaž koji usput gledate vredan je svake minute.

Amsterdam
Pariz
Bern
Bern

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli pri planiranju vašeg sledećeg putovanja, a sve informacije od Interrail putovanjima možete pronaći ovde.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori