Na #instasave listi: Secesionistički bioskop Tuschinski u Amsterdamu
Na #instasave listi: Secesionistički bioskop Tuschinski u Amsterdamu

Na #instasave listi: Secesionistički
bioskop Tuschinski u Amsterdamu

Kako se bliži mart, tako osećamo prolećeni nalet – a on neminovno znači planiranje putovanja po toplom i sunčanom vremenu. Amsterdam je tada česta destinacija. S obzirom na to da je voljena turistička destinacija, na mapi holandske prestonice nalazi se pregršt znamenitosti koje treba posetiti tokom boravka. Ipak, od viška glava ne boli nije uvrežena izreka bez razloga – zato mi upisujemo još jednu stanicu, stilski neočekivanu za ovaj deo Evrope.

Sav taj Art Deco

Secesiju ilivam Art Deco, kako se naziva u angosaksonskom kontekstu, obično vezujemo za Pariz, odakle je potekla, Kataloniju, gde je Gaudi razvio njen poseban oblik, ili Beč, u kojem je takođe uspešno cvetala. Ipak, ovaj se umetnički pokret širio čitavom Evropom početkom 20. veka, pa ćete zato njen uticaj osetiti u mnogim gradovima. Iako nisu bili neki od plodotvornih centara ovog stila, u njima se nalaze brojna znanja koja ukazuju da je secesija ipak ostavila svoje tragove. Tako i Amsterdam može da se pohvali nekolicinom impozantnih primeraka, od kojih je jedan bioskop Tuschinski.

Bioskop je danas u vlasništvu produkcijske kompanije Pathe, međutim, arhitekturom je zadržao sva obeležja iskonskog secesijskog zdanja. Raskošne draperije, ornamentni kako na fasadi, tako i dekorativni elementi enterijera čine ovaj filmski hram jedinstvenim dizajnerskim poduhvatom. Funkcionalnosti mu ne nedostaje, pa ćete tako udobno uživati u projekcijama, ali teško je garantovati da vam pažnju ipak neće odvući odsjaj pozlaćenih lustera sa plafona ili crteži na zidu.

Novi filmovi, bezvremensko iskustvo

Bioskop nosi ime po svom osnivaču, zaljubljeniku u sedmu umetnost koji je posvetio život širenju filmske kulture, otvorivši nekolicinu bioskopskih sala početkom 20. veka. Ova u Amsterdamu je nesumnjivo najipozantnija, a datira iz 1921. godine – i više od 100 godina kasnije, i dalje čuva svoj autentičan izgled. Njega odlikuje spoj tri stila koja su dominirala holandskim dizajnerskim trendovima toga doba – amsterdamske škole, secesije i jugendstila. Danas ovde možete doživeti jedinstveno iskustvo gledanja najnovijih filmova, dok vam prostor sugeriše da će na ekranu svakog trenutka početi novi film Charliea Chaplina.

Učitati još
Zatvori