Napravite rajski ambijent u svojoj bašti izborom ovog drveća
Napravite rajski ambijent u svojoj bašti izborom ovog drveća

Napravite rajski ambijent u svojoj
bašti izborom ovog drveća

Sezona sadnje je u toku a mi smo se potrudili da izdvojimo drveće koje možete zasaditi u svakoj bašti bez obzira na to gde živite. Sorte koje se nalaze u našem tekstu spadaju u kategoriju niskog drveća što znači da neće uticati na rast ostalih biljaka u vašoj bašti. Ukoliko ste oduvek maštali o tome da na ovaj način uredite baštu, znamo od kojih sadnica možete početi.

Avramovo drvo

Avramovo drvo je biljka koja dolazi iz Azije. Prepoznatljiv je po svom plavo-ljubičastom cvetu koji može da oplemeni svako okruženje. Ovo drvo veoma je popularno u fitomedicini, zbog svojih lekovitih svojstava koristi se još i u svrhe prirodnih medikamenata. Avramovo drvo spada u drveta koja imaju veliku otpornost na različite vremenske uslove, a veoma su otporni i na pesticide. Omiljena je biljka kod svih onih koji održavaju „rajski izgled“ bašte, a veoma lako se širi.

Japanski javor

Japanski javor u većini slučajeva raste do samo sedam metara što ga čini idealnim za sadnju u malim baštenskim vrtovima. Njegovi jarko crveni listovi su nešto što ističe svaku baštu u kojoj procveta. Ukoliko ste mislili da će njegovi listovi biti jarko crveni tokom čitave godine, za sekund vas moramo razočarati. Veoma su cenjeni zbog svojih mladih izdanaka prodorne svetlo zelene boje u proleće, jakog zelenila leti, crvenih i zlatnih nijansi u jesen i zanimljivog spleta grana tokom zime. Zbog svoje interesantnosti tokom čitave godine predstavljaju omiljen izbor u hotikulturi. Najčešće su oblika kišobrana, sa spuštenim granama što ih čini još lepšima. Redovno zalivanje i kiselkasto tlo, tj. zemlja su sve što mu je potrebno da bi procvetalo.

Judino drvo

Još jedno ukrasno drvo koje dostiže maksimalnu visinu od šest do sedam metara jeste Judino drvo. Ono što može da vas odvrati od sadnje jeste to što ovo drvo cveta tek nakon pete godine, krajem aprila ili početkom maja. No, njegova lepota karakteriše se kao najlepša u svim vrtovima sveta. Listovi ovog drveta su srcolikog oblika upečatljive pink boje. Ovom drvetu je neophodno dosta sunca te ga na osnovu toga zasadite u sunčanom delu bašte. Što se tiče zalivanja odlično podnosi i vlažan i sušan period godine. Ova biljka veoma je popularna na našim prostorima te ćete mladicu veoma lako pronaći.

Sedam sinova

Sedam Sina je listopadni grm, ili nisko drvo koje počinje cvetati krajem leta, kada sve cvetnice gube svoje latice. Poreklom iz Kine, ovo drvo biće živopisno tokom čitave godine, zbog čega se ljubitelji baštovanstva najčešće opredeljuju za nju. Cvetovi su izrazito beli, sa sedam cvetnica na svakom grmu po kojima je i grm i dobio naziv. Krajem leta i tokom jeseni, ovaj grm ima najlepše plodove, međutim neće vas izneveriti ni krajem jeseni kada se beli cvetovi transformišu u crvenkaste. Dok se ne razvije tlo treba održavati vlažnim, a nakon toga dobro podnosi sve uslove. Oni koji pronalaze mir u orezivanju, mogu slobodno da se opuste kada je ova vrsta u pitanju. Sa druge strane, ukoliko vas orezivanje ne privlači, možda bi bilo bolje da razmislite o nekom drugom predlogu.

 

Uz ove naše predloge, sigurni smo da ćete uspeti da napravite rajski ambijent u svojoj bašti. Ukoliko aktivno radite na uređenju eksterijera, imamo posebne trendove koji mogu dodatno da podignu izgled.

 

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori