Kako je Mickey Mouse postao glavna atrakcija na društvenim mrežama
Kako je Mickey Mouse postao glavna atrakcija na društvenim mrežama

Kako je Mickey Mouse postao glavna
atrakcija na društvenim mrežama

Mickey Mouse je 1. januara postao javno dobro, a internet zajednica je to iskoristila upravo onako kako smo očekivali. Brojni mimovi, karikature pa i satirični prikazi omijenog animiranog junaka preplavili su društvene mreže. Steamboat Villie je kratki film iz 1928. u kojem se pojavljuju rane verzije Mickeyja i Minnie. U originalnoj verziji junaci ne govore, a ovaj animirani film izršio je značajan uticaj transformišući Disneyevo bogatstvo, a ujedno je postao i neizostavni element istorijske kulture bioskopa. Upravo njihove fotografije sada su dostupne javnosti u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što su autorska prava Disneya zvanično istekla. Plastičnije rečeno, rane verzije ovih animiranih likova moguće je preraditi u sopstvenim kreativnim vizijama – bez dozvola ili novčanih nadoknada.

Ipak, Disney upozprava da su sve novije verzije još uvek zaštićene autorskim pravima te da one još uvek ne predstavljaju javno dobro. Kako se navodi, američki zakon o autorskim pravima ističe da se prava na crtane likove mogu zadržati 95 godina, a nakon isteka radovi mogu neometano da se dele, izvode, rebrendiraju, čak i da promene svrhu upotrebe. Shodno tome, stanovnicima Sjedinjenih Američkih Država dostupni su svi radovi iz perioda 1928. godine poput filmova, knjiga, muzike i crtanih likova.

mickey mouse

Mickey’s Mouse Trap

Mickey Mouse postao je javno dobro 1. januara 2024, a nakon svega nekoliko dana na društvenim mrežama smo imali priliku da vidimo lavinu humorističnog sadržaja koji implementira upravo rane verzije ovog lika. Ipak, jedan projekat se najviše izdvojio i izazvao brojne negativne komentare, a reč je o horor filmu Mickey’s Mouse Trap režisera Jamiea Baileyja kreiran po scenariju Simona Phillipsa. Upravo to, direktiva Diesney produkcije nije želela da se dogodi s obzirom na to da se veoma slična stvar dogodila i sa likom Winnie-The-Pooh. Podsećamo, horor film Winnie The Pooh: Blood and Honey koji je izašao prošle godine dobio je zaista loše kritike kako publike, tako i filmskih kritičara.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori