Love2 House: Brutalistički dom za dvoje japanskog arhitekte
Love2 House: Brutalistički dom za dvoje japanskog arhitekte

Love2 House: Brutalistički dom za
dvoje japanskog arhitekte

Kako je februar uvek nekako u svetlu plemenitog osećanja zaljubljenosti, tako smo iz bogatog portfolija japanskog arhitekte odabrali projekat pod nazivom Love2 House. Takeshi Hosaka autor je zdanja u centru Tokija, izgrađenog 2019. Na svega 18.84m² smešten je moderan dom – kako mu samo ime kaže (u našem slobodnom prevodu) – za dvoje u ljubavi.

@takeshi_hosaka_official

Kada je nekonvencionalni dizajn u pitanju, barem posmatrano spram normativa na koje smo navikli u zapadnjačkoj kulturi, japanska arhitektura svakako prednjači u predstavljanju novih ideja. Forme i oblici poprijamu nove siluete, a prostor se uređuje spram drugačijih principa. Tako i dom koji vam danas predstavljamo predstavlja otelotvorenje upravo tih načela, koji nisu toliko zastupljeni na našim prostorima. Barem do sada, kada se stilovi šire duž meridijana. Upotreba specifičnih materijala, ipak, rezervisana je za određena podneblja, tamo da se oni mogu najčešće naći i gde, kako kultorološki, tako i vizuelno, imaju najviše smisla.

@takeshi_hosaka_official

Betonski zidovi možda nisu uobičajan izbor, no svakako pogoduju onima koji naginju ka minimalističkim i brutalističkim enterijerom. Ovakav odabir u dizajnu japanskog arhitekte kontrastiran je drvenim predmetima i nameštajem. Time je kreiran balans između hladnih, industrijalističkih tonova i onih toplijih, prirodnih. I dok je svrha najpre uspostavljanja specifičnog vizuelnog dojma, ujedno podlaže i jedinstvenom doživljaju udobnosti unutar tako svedenog, krutog ambijenta.

@takeshi_hosaka_official
@takeshi_hosaka_official

Možda i najuzbudljiviji aspekt ovog projekta jeste pri samom vrhu, gde su dva otvora na krovu koja dozvoljavaju direktan prodor kako sunčeve, tako i mesečeve svetlosti. Tako je ovo element koji dodatno doprinosi dodiru sa prirodom u ovoj urbanističkoj sredini.

Foto: Instagram / Takeshi Hosaka Architects

Učitati još
Zatvori