Journal kolumna: 1+1=3
Journal kolumna: 1+1=3

Journal kolumna: 1+1=3

Sigurna sam da ste se bar jednom u vašem emotivnom razvoju, ljubavnim vezama ili brakovima susrele sa ovom nepostojećom, a opet dokazanom matematičkom računicom. Takođe sam isto toliko ubeđena da ste se zapitali kako i kada se, na vašu nesreću, uvek dolazi do ovog rezultata. Kada i kako se stigne do tog magičnog broja tri? Kada i kako od nas postane vi, a nestane „mi“?

Prvo i osnovno pitanje

Najčešće ćemo nesvarljivu istinu saznati poslednji, paralisani, besom, mržnjom, bolom, u mestu između grudne kosti i pleksusa (duši). Potom ćemo biti oprhvani tugom, tražeći činjenice i opravdanja, za sebe za njega, za nju. Prvo i osnovno pitanje koje sam postavila i sebi je: šta bi bilo i da sam doznala prva?! Zašto toliko smarate sa time, da ste saznali poslednji ili – jao, tragedije! – prevareni uvek saznaju poslednji? Pre svega osvestite se, možete se slobodno i politi hladnom vodom, ako već to niste uradili. Prvi, drugi ili poslednji, ne menja apsolutno ništa. To se samo naša tanana duša krije od jakog i preciznog gazde mozga, koji je i znao prvi!

Ako do sada niste shvatili o čemu pričamo, preskočite ovaj tekst, jer prevaru ili niste doživeli ili, blagosloveni ružičastim naočarima, niste doznali za nju. Vi koji ste se zadržali nad ovim slovima, vežite se na suvozačko mest. Možda ova vožnja bude prijatno iskustvo…

Žena ide nogom, a muškarac glavom

O prevari ili preljubi je napisano više poezije i proze nego o svim svetskim ratovima zajedno, snimljeno više filmova i serija, ali za to postoji jedan jedini razlog, a to je život! Toliko je česta pojava da postaje upitno da li su ljudi uopšte monogamna bića i kako verovati u slučaj, ako se stalno oko nas dešava pravilo. Zašto muškarci varaju više nego žene ili su žene samo diskretnije? U toku mog emotivnog sazrevanja, otac mi je plastično objasnio fenomenološki prevaru. Parafraziraću njegovu izjavu, koja se tada kod mene nije „primila“. Dakle, bila sam isuviše mlada i verovala sam u ljubav jednu jedinu, do kraja života. Rečeno mi je ovako: Žene ne treba da varaju, jer žena ide nogom, a muškarac glavom. Iznad moje glave se pojavio upitnik veličine Ajfeleove kule kakve noge, kakve glave, o čemu ovaj čovek priča?

Nisam studirala psihologiju, ali sam definitivno diplomirala ljubav i preljubu

Dakle, u prevodu, žena se zaljubljuje i odlazi iz kuće, napušta porodicu, dok muškarac koristi glavu, tj. racio i prosto samo se malo zabavi, ali čuva instituciju braka. Nakon mnogo godina, ova teorija se ispostavila donekle tačnom. Koliko god to nama bilo simpatično ili ne, žene i muškarci su potpuno različiti, ali u to nemamo vremena da zalazimo. Pre svega nisam studirala psihologiju, ali sam definitivno diplomirala ljubav i preljubu.

Da se vratimo na početak kraja. Dakle, saznali ste poslednji, osim vas možda samo matičarka i pop koji su vas venčali nisu znali, boli vas telo i duša! Mozak je napravio više scenarija za osvetu u vidu Hanibal Lektor scena iz filma, osmislili ste nekoliko poteza u stilu Katarine Velike, ujedno ste alarmirali kumu, mamu, možda i njegovu mamu (kako je vaspitala takvog sina). Napravili ste spisak za advokata, pokretne i nepokretne imovine, jer neće „ta kurva“ jesti hleb koji ste vi ispekli. Njega ste gađali što rečima, što čvrstim predmetima, naravno da ste ga izbacili iz kuće, sa porukom nikada više.

Period preživljavanja

Period preživljavanja počinje. YouTube motivacioni govornici, red vina, red oplakivanja sa drugaricama, red sunovrat izlazaka u stilu „nisam ja za bacanje“. Neke su pribegle i seksu iz osvete, a preljubnik se poziva na:
1. desilo se samo jednom
2. misli na našu decu
3. ja tebe volim ona je bila samo prolazna avantura, samo seks
4.  šta želiš da učinim da mi oprostiš

Moram napomenuti, neki su tvrdili da su bili zamađijani (smešno je, znam).

U zavisnosti od finansijskih mogućnosti pokloni se nižu u pratnji hroničnih konsultacija njegovih prijatelja, koji kao advokati iz američkih serija obleću, pravdajući svog klijenta, trenutnim ludilom ili slepilom. Vi ste do tada već shvatili da je zona komfora prijatna, topla i pre svega sigurna, da deci treba otac, vama neko da letujete, zimujete i jednom nedeljno odete na večeru sa prijateljima. Pa svi – pobogu – varaju! Kao da niste do juče tešili Peđinu ženu, a i baka vam je davno pričala da je deka bio boem, da je stalno nalazila tuđe vezene maramice u džepovima njegovog sakoa. Nekako vam je i terapeut objasnio da vas ne boli više duša, već ego!

Taj pritajeni neprijatelj našeg bića, koji nas tera da mislimo šta će drugi reći, taj blesavi ego koji nismo mi?

Šta će drugi reći?

U lice vam neće reći svakako ono šta će urlati negde na dva metra iza vaših leđa. Kao da je bitno! Ljudski je praštati, zar ne? Oprostili ste kroz život ljudima svašta, na papir ne bi stalo, šta sve i kome, pa zar ne možete svom partneru, životnom saputniku, ocu vaše dece, oprostiti preljubu? Suštinski da, ali ako je taj čovek vaša ljubav, ako su vam duše bile isprepletene, teško. Nakon toga se može koegzistirati zarad nekih ciljeva, korespondirati naravno, ali stvarno dušom živeti, sa osmehom se buditi i voleti – ne.
Nemojte se ljutiti na mene, nemojte mi zameriti, ovo piše moje srce. Moj mozak je odavno sabrao 1+1, kod mene je taj zbir jasan i iznosi 2.

I nemojte misliti da nisam oprostila, da nisam stavila ciljeve ispred sebe i svog ugušenog ega. Ipak, postoji nešto šta se neretko dešava, a zove se repriza. Ako dva puta dobijete pogrešan zbir, onda promenite profesora.

Do sledećeg čitanja,

J.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori