Zapečena pasta sa povrćem
Zapečena pasta sa povrćem

Zapečena pasta sa povrćem

Nigde nećete jesti pastu kakvom je prave u Italiji. I to je jednostavno tako. Ne možemo poreći da domovina ove vrste testenine, pizza, maslinovog ulja i otprilike svih kulinarskih izuma kojima se hranimo i sladimo sa posebnim uživanjem, zaista neguje posebnu tradiciju kada je pasta u pitanju. Osim što je brižno čuvaju, Italijani i nemilosrdno brane svoje kulinarske specijalitete od bilo kakvih zlih dopliva sa strane, posebno kada se oni ispoljavaju kroz adaptirane verzije njihove gastronomske baštine. I to je potpuno razumljivo. Kada pogledate kako čuvaju svoje kulturno nasleđe, kojem se do današnjih dana divimo, jasno vam je da konzervacija tradicionalnih recepata, baš kao i umetnina, ima izuzetnu vrednost ako ništa drugo, ono barem sa antropološke tačke gledišta.

Sve smo to rekli da bismo postavili i jedan kontraargument. Koliko god razumeli ljutnju rođenih Italijana na TikTok-u, koji burno reaguju na skrnavljenje tako jedne svetinje kao što je pizza stavljanjem ananasa na istu, ne možemo, a da ne primetimo još jedan fenomen. Kada je gastronomija u pitanju, od čovekovog pamtiveka, stalnim seobama – što će reći, putovanjima i upoznavanjem novih teritorija i kultura, selili su se i načini pripreme određenih jela. Ipak, s obzirom na geografske i kulturološke promene koje su dolazile sa istraživanjem novih prostora, jela su se prilagođavala dostupnim resursima i namirnicama.

Da skratimo priču. Danas spremamo nešto što možda Italijani ne bi odobrili, no što ipak ne umanjuje naše uživanje u istom – zapečenu pastu sa povrćem.

Sastojci

  • 450 grama penne testenine
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 crnog luka
  • 2 male paprike
  • 200 grama pečuraka
  • 1 pakovanje/tegla paradajz sosa
  • bosiljak
  • 6 kašika ricotta sira
  • 400 grama krupno izrendanog mozzarella sira
  • so
  • biber

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U velikoj šerpi sa posoljenom, provrelom vodom skuvajte pastu. Pre nego što ocedite testeninu, sačuvajte 100 ml vode iz šerpe. Dok se pasta kuva, pripremate povrće tako što ćete iseći crni luk i papriku. Pripremite i pečurke, pa zagrejte tiganj na srednjoj vatri, sa malo maslinovog ulja. Nakon što se zagreje, dodajte pečurke pa pržite sa obe strane između 3-5 minuta. Promešajte pa dodajte luk i papriku. Kuvajte još 5 minuta, začinivši po ukusu. Ukoliko ste koristili veći tiganj, dodajte paradajz sos i bosiljak, kao i sačuvanu vodu od paste. Ukoliko nemate dovoljno veliki tiganj, u posudi pomešajte pastu i sos, pa dodajte vode i prelijte u pleh za pečenje. Kašike ricotta sira rasporedite oko past, pa prekrijte mozzarella sirom. Pecite u rerni oko 20-25 minuta. Uživajte!

Učitati još
Zatvori