How to: Veganski čokoladni mus sa maslinovim uljem
How to: Veganski čokoladni mus sa maslinovim uljem

How to: Veganski čokoladni mus
sa maslinovim uljem

Nedavno smo zaključili da viralni desert u kom je Dua Lipa pomešala sladoled i maslinovo ulje nije nikakva novina – u pitanju je tradicionalni italijanski recept gelato con olio e sale. Iako ova kombinacija na prvi pogled deluje kao spoj nespojivog, ispostaviće se da su brojni korisnici društvenih mreža podelili svoje oduševljenje nakon što su ga isprobali.

Upravo zbog toga, ovaj put nam je pažnju privukao recept koji sadrži dva potpuno identična sastojka – slani čokoladni mus sa maslinovim uljem. Njegova priprema je veoma jednostavna i ne oduzima previše vremena, a on nosi epitete dairy & gluten free. Pored toga, može biti i sugar free. Upravo zato, ovaj čokoladni raj u malom se može opisati još jednim epitetom – guilt free.

Sastojci


  • 400g svilenog tofu sira
  • 300g crne čokolade
  • dve supene kašike maslinovog ulja
  • med / javorov sirup / agava sirup
  • so

Priprema


Tofu sir, crnu čokoladu i maslinovo ulje stavite u blender kako biste dobili kremasti čokoladni mus. Ukoliko niste ljubitelji crne čokolade, možete ju zameniti mlečnom ili belom. Ipak, obratite pažnju da tofu sir koji koristite ima epitet svileni – on je mekši, ima konzistenciju nalik na puding i koristi se za deserte, umake i smutije.

Supenom kašikom izvadite mus iz blendera i stavite ga na tanjir, a potom ga oblikujte po želji. Centar izdubite i u njega ulijte malu količinu maslinovog ulja, a slatkoću prilagodite na osnovu preferencija i ukusa. U tu svrhu možete koristiti med, javorov ili agava sirup, te nešto sasvim drugačije. Naposletku, na vrh pospite prstohvat soli.

Foto: Instagram @ellenikatalanos

Učitati još
Zatvori