Viralni desert u kom je Dua Lipa pomešala sladoled i maslinovo ulje nije novina – u pitanju je tradicionalni italijanski recept
Viralni desert u kom je Dua Lipa pomešala sladoled i maslinovo ulje nije novina – u pitanju je tradicionalni italijanski recept

Viralni desert u kom je Dua Lipa pomešala sladoled i maslinovo ulje nije novina – u pitanju je tradicionalni italijanski recept

Tokom gostovanja u emisiji Radio 1 Breakfast Show with Greg James popularna pevačica Dua Lipa podelila je sa slušaocima da, kada je u pitanju sladoled, nije ljubitelj čokoladnih ukusa. Naprotiv, njene preferencije su u potpunosti drugačije – i uključuju na prvi pogled neuobičajeni miks slatkog i slanog. Međutim, viralni desert koji je ona popularizovala nije nikakva novina. Naprotiv, u pitanju je tradicionalni italijanski recept pod nazivom gelato con olio e sale.

Sweet & Psycho Salty

Za neke ljude nesvakidašnji, a druge veoma poznati, recept Dua Lipa opisala je rečenicom: So many people I’ve shown it to, I’ve brought to the dark side. Vrlo brzo, veliki broj korisnika na društvenim mrežama krenulo je da objavljuje svoje verzije ovog recepta te ostavlja komentare po pitanju toga kakvog je ukusa. Suštinski, čini se da on predstavlja snack koji se može napraviti za svega nekoliko minuta. Pored sladoleda, ključni sastojci su ulje i so koji modifikuju ukus vanile. Ipak, ne bilo koja so i bilo koje ulje. A, naposletku, ni bilo koji sladoled.

@bbcradio1

thoughts on @Dua Lipa’s unusual ice cream additions? 👀🍨 #dualipa #dua #dualipavideo #dualipainterview #icecream

♬ original sound - BBC Radio 1

Gelato i sladoled: Da li postoji razlika?

Pojam gelato u nazivu gelato con olio e sale predstavlja italijansku reč za sladoled. Za razliku od klasičnog sladoleda, gelato bi trebalo da sadrži veću količinu mleka. Takođe, on se servira na nešto toplijoj temperaturi od sladoleda, te mu je tekstura mekša svilenkastija. Sa druge strane, sladoled se sporije topi i duže opstaje hladan. Međutim, za pripremu ovog recepta možete koristiti bilo koji sladoled od vanile jer je razlika veoma mala. Ipak, kada su u pitanju druge dve namirnice, obratite pažnju na to da ulje bude maslinovo, a so – morska.

How to: Gelato con olio e sale


Sastojci

  • sladoled od vanile
  • maslinovo ulje
  • morska so

Priprema

Recept za gelato con olio e sale je veoma jednostavan, a priprema traje svega nekoliko sekundi. U činiju stavite dve do tri kugle sladoleda od vanile, a preko njega sipajte malu količinu maslinovog ulja. Naposletku, na vrh dodajte prstohvat soli. Nakon što ste isprobali ovaj recept, vrlo brzo postaćete deo jedne od dve struje. Ili ćete biti opsednuti ovim desertom, ili ćete shvatiti da definitivno više preferirate isključivo slatke ili slane ukuse.

Foto: Instagram @dualipa @cera.ceramica / Tik Tok @bbcradio1

Učitati još
Zatvori