Ulje od vlašca daje umacima, supama i salatama poseban ukus – a evo kako možete sami da ga napravite
Ulje od vlašca daje umacima, supama i salatama poseban ukus – a evo kako možete sami da ga napravite

Ulje od vlašca daje umacima, supama i salatama poseban ukus – a evo kako možete sami da ga napravite

Vlašac je u svetu kulinarstva poznat kao začinsko bilje koje se dodaje jelima radi boljeg ukusa. On delimično podseća na crni luk, a kao i peršun ili slični začini uglavnom se najbolje kombinuje sa supama, umacima, jelima od jaja i salatama. Međutim, malo ljudi čulo je za ulje od vlašca koje vrlo lako možete da napravite i sami kod kuće.

Pored toga, vlašac ima i brojne benefite. On u sebi sadrži različite vitamine i minerale, a pojedini izvori navode i da štiti organizam od različitih bolesti i infekcija. Upravo zbog toga, recept koji smo pronašli na Instagram profilu @thezettbistro inspirisao nas je da ga isprobamo – i to u DIY varijanti.

Sastojci


  • 60g vlašca
  • 400ml ulja za kuvanje [ npr. suncokretovo ulje, ulje avokada, ulje susama, laneno ulje ]

Priprema


Već pri prvom pogledu na sastojke koji su vam potrebni za pripremu ulja od vlašca, jasno je da priprema nije komplikovana te da ne oduzima previše vremena. Sve što je potrebno jeste da, za početak, iseckani vlašac i ulje sjedinite u blenderu sve dok ne dobijete relativno ujednačenu smesu.

Nakon toga, u veću šerpu ulijte hladnu vodu i dodajte kocke leda. U drugu, odnosno manju, šerpu ulijte mešavinu ulja i vlašca, a potom je stavite na zagrejanu ringlu. Neprestano mešajte oko pet minuta, a nakon što je ulje proključalo – šerpu sklonite sa ringle.

Stavite manju šerpu u veću, a izvadite je tek nakon što se ulje u potpunosti ohladilo. Naposletku, procedite ulje nekoliko puta kroz fitler za kafu i odložite ga u flašu ili bocu po želji.

Foto: Instagram @thezettbistro

Učitati još
Zatvori