

Ugljeni hidrati u osnovi predstavljaju jedan od glavnih izvora energije za ljudski organizam. Oni se mogu konzumirati na različite načine, a kao nutritivni deo brojnih prehrambenih namirnica imaju i različite benefite. Između ostalog, oni mogu da utiču na vaše raspoloženje, a pored toga kaže se i da popravljaju pamćenje.
Zbog toga, njih je neophodno uvrstiti u svakodnevnu ishranu, a na zdrave ugljene hidrate potrebno je obratiti mnogo više pažnje. Upravo ovu stavku je u viralnoj objavi na Instagramu istakla i francuska autorka Jessie Inchauspé koju mnogi neretko nazivaju Glucose Goddess.

Po njenom mišljenju, unošenje ugljenih hidrata u telo lako može da se modifikuje, a da je to potrebno učiniti pre svega zbog drugačijih rezultata i pozitivnih efekata. Međutim, to nije nikakva novina. Štaviše, verovatno ste savet francuske autorke odavno usvojili, a da niste ni svesni od kolikog je značaja.
Guide to: CARBS
Postoje dve kategorije ugljenih hidrata. U jednu spada skrobna hrana i to su hleb, riža, testenina, krompir i slične namirnice. U drugu kategoriju ugljenih hidrata spadaju šećeri, odnosno bilo šta što ima sladak ukus – od čokolade pa sve do jabuke.
Ukoliko jedete skrobnu hranu ili šećere same po sebi, na primer – pojedete samo parče hleba bez ikakvih dodataka – Jessie Inchauspé to definiše kao eating your carbs naked. Drugim rečima, bez ikakvog odela. Ako ugljene hidrate konzumirate na takav način, sva glukoza i fruktoza koju poseduju ući će vam u krvotok veoma brzo i ništa ih neće usporiti.
Upravo zbog toga, ako želite da konzumirate ugljene hidrate na prazan stomak, ona savetuje da im uvek dodate extra flavor koji još jednom definiše tako što korisiti metaforu odeće. Pod tim pojmom, ona podrazumeva proteine, masti ili vlakna. Na primer, ukoliko želite da pojedete komad hleba, dodajte avokado. A ukoliko želite da pojedete parče torte, dodajte grčki jogurt.
Dakle, nephodno je unositi dodatne sastojke koja ona naziva molekulima koji će premazati ugljene hidrate, a to će istovremeno usporiti proces varenja, odnosno brzinu kojom oni ulaze u krvotok. Naposletku, vi ćete i dalje konzumirati ugljene hidrate – ali na potpuno drugačiji, sporiji i bolji način.
Foto: Instagram @healthy.harbor / @glutenless_paige / @glucosegoddess