Ukoliko ste ljubitelj Tom Yum supe, otkrivamo jednostavan recept koji možete pripremiti kod kuće
Ukoliko ste ljubitelj Tom Yum supe, otkrivamo jednostavan recept koji možete pripremiti kod kuće

Ukoliko ste ljubitelj Tom Yum supe, otkrivamo jednostavan recept koji možete pripremiti kod kuće

Nakon što smo obišli restoran Fuzio i upoznali se sa autentičnim gastronomskim biserom tajlandske kuhinje – Tom Yum supom – odlučili smo da otkrijemo recept za ovo jelo koje možete rekreirati u svojoj kuhinji. U toj potrazi otkrili smo recept na Instagram profilu @ristiafill. Međutim, kako određeni sastojci nisu dostupni u domaćim prodavnicama, ili su jednostavno teški za pronalaženje, odlučili smo da recept malo korigujemo i adaptiramo. Priprema je jednostavna, tako da je ovaj recept idealan za dane kad nemate mnogo vremena koje biste odvojili za kuhinju.

Ova jedinstvena supa, poznata po svom bogatom i složenom ukusu, pravi je primer harmonije između začinjenog, kiselog, slanog i slatkog. Istorija Tom Yum supe duboko je ukorenjena u tradicionalnoj tajlandskoj kulturi, gde se vekovima pripremala kao deo svakodnevne ishrane, ali i kao lekoviti obrok tokom hladnijih meseci ili u periodima bolesti. Posebnost ove supe leži u njenoj sposobnosti da osveži čula, poboljša raspoloženje i pruži osećaj topline i udobnosti.

Tom Yum supa – recept koji ćete iznova praviti


Osim što je izuzetno ukusna, Tom Yum supa je i nutritivno bogata. Sastojci poput limunske trave i đumbira poznati su po svojim antiinflamatornim i detoksikacionim svojstvima, dok morski plodovi, koji se često dodaju, obezbeđuju visok sadržaj proteina i esencijalnih minerala. Bilo da ste ljubitelj tajlandske kuhinje ili tek otkrivate njene čari, Tom Yum supa je jelo koje svakako treba da probate. Njena sposobnost da kombinuje jednostavne sastojke u složen, ali savršeno izbalansiran ukus, učinila ju je omiljenom širom sveta, a tajlandskoj kuhinji dala je jedno od njenih najprepoznatljivijih jela.

Sastojci


  • 350 g škampa srednje veličine
  • četiri šolje vode
  • dve stabljike limunske trave
  • deset komada đumbira, isečenih na tanke kolutove
  • šest listova limete
  • čili papričice, po ukusu
  • polovina šolje kokosovog mleka
  • tri porcije pečuraka (opciono)
  • četvrtina šolje tajlandske čili paste (ili bilo koje čili paste)
  • tri kašike ribljeg sosa
  • četvrtina šolje soka od limete
  • velika šaka seckanog korijandera

Priprema


Dobro isperite škampe, zatim ih ogulite i stavite sve u lonac. Stavite lonac na srednje jaku vatru i pržite škampe dok blago ne porumene. Dodajte vodu i dinstajte 15-20 minuta. U ovom delu recepta možete koristiti pileći bujon kako bi ukus bio poptuniji. Izmrvite limunsku travu i isecite na kockice. Listove limete grubo pokidajte. Čili papričice sitno iseckajte. Stavite pileći bujon da provri, a zatim dodajte limunsku travu, đumbir, listove limete i čili. Kuvajte 5 minuta.

Napomena: Začinsko bilje nije namenjeno za jelo, tako da u ovom trenutku možete da ga izvadite. Dodajte kokosovo mleko i stavite ga da provri. Dodajte pečurke (opciono) i kuvajte dva minuta ili dok pečurke ne budu gotove. Dodajte čili pastu i riblji sos i mešajte dok se pasta od čilija ne rastvori. Dodajte meso škampa i kuvajte dok ne bude gotovo, otprilike 30 sekundi. Ugasite vatru i ostavite da se supa malo ohladi, samo na minut. Dodajte sok od limete uz mešanje. Umešajte korijander ili peršun, zatim probajte i prilagodite začine po potrebi. Da biste poslužili, možete preliti supu preko pirinča, dodati pirinač u činiju za supu ili supu staviti sa strane kao deo većeg obroka.

Foto: Journal; Instagram: @ristiafill, @inthemidnightkitchen

Učitati još
Zatvori