

Kafa je mnogo više od jutarnjeg rituala – ona je trenutak opuštanja, mali luksuz u toku dana. Znamo gde idemo kada nam je specialty kafa u mislima. Kada želimo kod kuće da ponovimo užitak, često ne znamo odakle da počnemo i koji je sistem za pripremu najbolji, a da ne uključuje profesionalnu opremu. No, među načinima koji daju najbolji balans jednostavnosti i kvaliteta nalaze se moka pot, French press, drip i još nekoliko tehnika vrednih pažnje.
Koji metod je najbolji? Sve zavisi od vašeg ukusa i vremena koje želite da posvetite pripremi. Za intenzivnije ukuse – Moka pot ili French press. Blage, voćne arome – Drip kafa, Eksperimentisanje – Aeropress. Ali najvažnije – kvalitetna sveže mlevena specialty kafa.
Moka pot
Ako volite intenzivnu, punu i bogatu kafu sličnu espresu, moka pot je pravi izbor. Ova posuda koristi pritisak pare kako bi kroz kafu proterala vodu, tako da se osećaju i arome i karakter kafe. Ukus kafe zavisi od vrste zrna koje se koristi, a uvek je potrebno naglasiti pri kupovini da će se kafa koristiti za moka pot, kako bi se zrno izmlelo na odgovarajuću veličinu. Ne može se koristiti sitno mlevena kafa.
- Moka pot se može naći u različitim veličinama – od moka pota za jednu kafu do posuda za nekoliko doza.
- Čuveni proizvođač Bialetti je izbacio kolekciju moka pota u saradnji sa Dolce&Gabbana.
French press
Za one koji vole kompleksnije ukuse, French press je odličan izbor. French press, poznat i kao press pot ili plunger pot, pruža jednostavan, ali efikasan način pripreme kafe. Krupno mlevena kafa preliva se vrućom vodom, ostavi nekoliko minuta, a zatim se lagano potisne. Rezultat? Kafa sa prirodnim uljima, punog tela, idealna za sporije jutro i uživanje bez žurbe.
- French press je popularan zbog svoje svestranosti i mogućnosti prilagođavanja jačine kafe prema ličnom ukusu. Kada kupujete kafu, uvek pitajte za preporuku, u zavisnosti od toga da li želite ukuse čokolade ili citrusa.
Drip kafa
Drip kafa je veoma popularna metoda pripreme kod koje se koriste filter i gravitacija za ceđenje kafe. Ova jednostavna tehnika omogućava postizanje različitih jačina i aroma, pa ukusi mogu da prilagođavaju. Drip metode – poput V60 ili Chemexa – savršene su za one koji vole svetliju kafu sa izraženim voćnim i cvetnim notama. Takođe, ceo proces zahteva da se opustite i uživate u ritualu.
- Ove tehnike podrazumevaju pažljivo sipanje tople vode preko filtera sa srednje do krupno mlevenom kafom.
Aeropress
Aeropress je relativno nov alat koji omogućava razne stilove pripreme – od bistre, svetle kafe do bogatijih varijanti sličnih espressu. Aparat je kombinacija pritiska i filtera, a proces je brz i lak i za korišćenje i čišćenje. Plus, sjajan je za putovanja.
- Fleksibilan i brz metod koji omogućava eksperimentisanje – od blage, bistre kafe do bogatog napitka nalik espreso kafu.
Foto: Instagram (@bialetti / @dolcegabbana_casa / @nordal_interiors /@extractcoffee / @oatsandthecity)