Španska tortilja od krompira
Španska tortilja od krompira

Španska tortilja od krompira

Termin tortilja obično je termin koji asociramo sa onime što bi u grčkom kulinarstvu bilo pita hleb. Dakle, tanak sloj testa u koji serviramo različite sastojke i, sve tako uvijeno, postaje burrito. Međutim, španska tortilja odnosi se na nešto drugačije jelo. U pitanju je tradicionalni specijalitet iberijske kuhinje, koji ni po izgledu, ni po sastojcima ne naliči meksikanskoj verziji. Među Aglosaksoncima možete čuti prevod španski omlet, mada ni to ne bi bilo najispravnije. Elem, u pitanju je jelo od krompira koje se obično servira za doručak, a nije retkost i da bude deo tzv. tapas, odnosno posebne vrste španskog mezea, ukoliko nam dozvolite tako pojednostavljeno objašnjenje. Inače, postoji nerešiva debata među Špancima o tome da li je bolja tortilja sa ili bez crnog luka. Slobodno možemo reći da se cela nacija deli po ovom pitanju, a ne postoje izgleda da će se ikada naći konačan odgovor. Ostalo je, dakle, da shodno svojim ukusima prilagodite recept, te ubacite odnosno izostavite luk.

Podrazumeva se da se najbolja tortilja može probati samo u Španiji, no to nas ne sprečava da, dok maštamo o odlasku, i sami probamo da je pripremimo.

Sastojci

Za dve osobe će vam biti potrebno:

  • 3 jaja srednje veličine
  • 300 grama krompira
  • extra virgin maslinovo ulje
  • pola glavice crnog luka (opciono)
  • so

Priprema

Najpre nasecite luk na tanke kolutove i na malo ulja prepržiti dok ne dobiju zlatkastu boju. Zato vreme, oljuštite krompir i isecite na kolutove. Ostavite da odstoji 15-ak minuta u vodi, a zatim sipajte dosta ulja u tiganj. Dok se maslinovo ulje još uvek nije zagrejalo, ubacite naseckan krompir. Nakon deset minuta prženja na tihoj vatri, možete pojačati, kako bi spoljašnji deo ostao zapečen, a unutrašnji mekan. Nakon 20-30 minuta, izvadite krompir i prebacite u jednu veliku činiju. Karamelizovan luk ubacite zajedno sa krompirom, kao i prethodno umućena jaja. Viljuškom dobro promešajte sve sastojke dok se ne sjedine. U tiganj dospite kašiku ulja, pa prebacite krompir i ostavite da se prži 3-4 minuta pre nego što tortilju prevrnete na drugu stranu, kako bi dovršili prženje. Prijatno!

Fotografija: Profimedia

Učitati još
Zatvori