

Sezona jagoda je već počela, a bliže se i dani svežih borovnica. Iako nas temperature još uvek ne podsećaju na one prave majske, nadamo se da će uskoro uslovi biti adekvatni i za prve sladolede. A tada, ovi slatkiši od grčkog jogurta mogu poslužiti kao dovoljno dobra zamena omiljenoj ledenoj poslastici.
Predlog br. 1
Sastojci
- oko 200 grama borovnica
- 120 ml grčkog jogurta
- 100 grama tamne crne čokolade
Priprema
U posudi pomešajte borovnice i grčki jogurt, pa kašikom napravite manje zalogaje na papiru za pečenje. Ostavite u zamrzivaču između sat i po i dva, pa nakon toga prelijte topljenom čokoladom. Pritom, važno je da ostavite čokoladu da se najpre ohladi pre nego što njome prelijete zaloge od jogurta i borovnica, kako ne se oni ne bi otopili. Možete ih držati u frižideru, gde će ostati nešto mekše konzistencije ili ih pak, vratiti u zamrzivač pa jesti smrznute, umesto sladoleda.
Predlog br. 2
Sastojci
- 280 grama grčkog jogurta
- 2-3 kašike meda
- 100 grama jagoda
- 100 grama borovnica
- 2 kašike seckanih badema ili drugog orašastog voća po izboru
Priprema
U činiji pomešajte med i grčki jogurt, pa smesu ravnomerno razmažite u tankom sloju na papir za pečenje ili poslužavnik. Pospite zatim sitno seckanim voćem i seckanim bademima. Umesto orašastog voća, možete koristi i granolu kako biste dodali na hrskavosti. Poslasticu ostavite u zamrzivaču tri do četiri sata. Nakon toga, izlomite „koricu“ od grčkog jogurta na parčiće. Uživajte!
Foto: Instagram (@iheartveggies / @fitfoodieselma)