Slow Sunday Morning Club: Brunch koji okuplja zajednicu
Slow Sunday Morning Club: Brunch koji okuplja zajednicu

Slow Sunday Morning Club: Brunch
koji okuplja zajednicu

Poslednje nedelje u julu mesecu, dok je grad bio usporen, uputili smo se na adresu o kojoj smo već neko vreme slušali – od prijatelja i iz usputnih razgovora. Krenuli smo da se učlanimo u Slow Sunday Morning Club. Na ulazu su nas dočekali domaćini – nasmejani, opušteni, i odmah ponudili šoljicom sveže pripremljene kafe. Topao miris nas je poveo dalje, ka stolovima, ka razgovorima. Ubrzo su stigli slani zalogaji, kolači, vino, i nova lica. Nismo ni primetili kako je vreme prošlo – a možda i zato što na vreme nismo obraćali pažnju.

Na adresi koja se ne oglašava i u prostoru koji nije otvoren za javnost, poslednje nedelje u mesecu okuplja se mala, pažljivo odabrana grupa ljudi. Slow Sunday Morning Club održava se u Living Room prostoru New Balkan Cuisine koncepta na Dorćolu, i nije još jedan brunch – to je ritual.

 

Slow Sunday Morning Club

U prostoru koji izgleda kao produžetak nečijeg dnevnog boravka, Slow Sunday Morning Club svakog meseca okuplja malu zajednicu ljudi koji dele slične vrednosti. Vrednosti kao što su poštovanje prema ukusu, proizvodu, poreklu – ali i prema vremenu i drugima za stolom. Ideja nije da se organizuje još jedan brunch, već da se stvori ritual. Pokretači, Draga Tontić, uvoznica prirodnih vina, i Vanja Puškar, kuvar i autor koncepta New Balkan Cuisine, želeli su da naprave prostor u kom se sve usporava i dobija jedan novi smisao.

Okupljanje oko dobrih proizvoda

Prva stanica svakog gosta je kafa. Za nju je zadužen Nenad iz kafeterije Hotel Beograd, uz sezonski izbor zrna. Za slatki deo stola je zadužena Jelena iz Modle 180°C. U ponudi su njeni prepoznatljivi kolači po starim receptima od kuglofa do vanilica – sve pečeno na simboličnih 180 stepeni.

Vanja Puškar rukovodi delom slanih zalogaja, a ponekada prepusti kuhinju i gostima – poput pekare Sloj. Oko podneva, u igru ulaze vina – prirodna, sa minimalnom intervencijom. Draga tada iznosi etikete koje pažljivo bira – Gut Oggau, Vinas Mora, Milan Nestarec, Nikolaihof… Svako vino ima priču, poreklo, autora.

Slow Sunday Morning Club: Brunch koji okuplja zajednicu

Ono što ovaj brunch čini posebnim nije samo meni, već atmosfera – bez žurbe, gosti su okupljeni oko stola kao mesta za razmenu ideja. Za autore hrane i pića, ovo je dragocena prilika – ne samo da predstave ono što rade, već i da iz prve ruke dobiju povratnu informaciju, razgovaraju s gostima, posmatraju njihove reakcije i povežu se direktno.

Brunch je zasnovan na manifestu koji je postavljen od prvog dana: Ovde nema žurbe. Nema kafe za poneti. Ovo je prostor za razgovor i razmenu ideja. Ako si ovde, verovatno ti je stalo do kvalitetnih proizvoda, ali i ljudi koji stoje iza njih. Verovatno ceniš trenutke koji nisu upakovani u šablon svakodnevice. Podelite nešto svoje i ponesite nešto sa sobom. Pričaćemo.

Slow Sunday Morning Club: Brunch koji okuplja zajednicu

Slow Sunday Morning Club možda nije otvoren za svakoga, ali njegova ideja jeste. U njemu se krije seme koje lako može da nikne i negde drugde. To je koncept koji se ne vezuje za prostor ili grad, već za način razmišljanja – o ukusu, ljudima, ritmu života. Dovoljno je da postoji želja da se stvori prostor u okviru kojeg se ljudi istinski povezuju.

Ako se nekada zateknete tamo, verovatno je to zato što vam je stalo – do ukusa, dobrih zanatskih proizvoda i do ljudi, i onda nedelja kreće jednim posebnim ritmom.

Slow Sunday Morning Club: Brunch koji okuplja zajednicu
Učitati još
Zatvori