Nakon ljubavnih „pisama“ sa džemom i peciva sa jabukama i cimetom, u receptu ponovo kao glavni sastojak koristimo smrznuto lisnato testo. Njegovom upotrebom mogu se napraviti brojna ukusna jela – kako slatka, tako i slana. Ipak, ovaj put se nismo mogli ograničiti samo na jedno.
Jedna od glavnih asocijacija na festive period koji sledi je kićenje jelke. S obzirom na to da nas od dekorisanja doma deli još nekoliko nedelja, upravo smo u njima pronašli inspiraciju za današnje recepte. U slatkoj verziji glavni sastojci su šećer i cimet, a u slanoj sir i beli luk. Obe varijante prazničnih jelkica ujedno su i kreativna alternativa za standardne grickalice koje biramo tokom gledanja filmova. With that being said, za koji god movie snack da se odlučite – nećete pogrešiti.
01. Slana varijanta
Sastojci
- dva pakovanja smrznutog lisnatog testa
- tri čena belog luka
- supena kašika svežeg peršuna
- 60g istopljenog putera
- so, biber
- sir po želji
- jedno jaje
Priprema
U manjoj činiji sjedinite puter, beli luk, iseckani peršun. Takođe, dodajte so i biber po želji. Na prvo lisnato testo koje ste prethodno razvukli preko papira za pečenje namažite sloj ove mešavine i potom pospite izrendani sir. U originalnom receptu preporučuje se upotreba mocarele, ali možete koristiti i trapist, gaudu ili bilo koju drugu vrstu. Naposletku, preko prvog stavite drugo lisnato testo.
Nožem izrežite oblik jelke, a na prostoru koji vam je ostao kao višak oblikujte dve zvezde. Na jelci napravite po nekoliko rezova sa svake strane i te delove uvrtite. Jednu zvezdu postavite na vrh, a drugu na dno jelke. Jelku i zvezde premažite jajetom koje ste prethodno umutili. Pecite na 200 stepeni 20-25 minuta, odnosno dok testo ne poprimi zlatnu boju i hrskavi izgled.
02. Slatka varijanta
Sastojci
- dva pakovanja smrznutog lisnatog testa
- 60g istopljenog putera
- 50g šećera
- jedna kafena kašika cimeta
- štapići za cake pops
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Nalik na slanu verziju, u manjoj činiji sjedinite puter, šećer i cimet. Mešavinom premažite prvo testo, a preko njega stavite drugo. Testo izravnajte oklagijom kako bi se šećer i cimet podjednako rasporedili, a potom ga isecite tračice. Svaku tračicu savijte u zig-zag oblik i kroz nju probodite štapić za cake pops. Po želji, na vrh štapića stavite zvezdu čiji oblik ste napravili od unapred izdvojenog testa. Jelkice posložite na papir za pečenje i ostavite ih u rerni 20-25 minuta.
Foto: Tik Tok (@foodiedasha, @simshomekitchen)