Slani mafini sa tikvicama i šargarepom
Slani mafini sa tikvicama i šargarepom

Slani mafini sa tikvicama i šargarepom

Možda niste znali, ali postoje “ozbiljne” kulturološke debate na temu kojeg ukusa treba da bude doručak. Naime, u mnogim je zemljama, kao što su recimo Italija i Francuska, gotovo nezamislivo za prvi obrok jesti bilo šta što nije slatko. Da li se radi o marmeladi, medu, kroasanima sa čokoladom ili nekoj drugoj poslastici, nije toliko važno. Sa druge strane, pak, mnoge zemlje, a među njima bi najprominentnija bila Engleska, svoj doručak serviraju isključivo slane. Takozvani English breakfast – obilje pasulja i kobasica – sada je već postao podrugljiv termin u internet zajednici za neprimeren prvi obrok (pre svega zbog svoje obilnosti, a onda i korišćenih namirnica koje se obično čuvaju za jela nešto kasnije u toku dana). Kako nema izgleda da će se debata o ispravnosti prve, odnosno druge opcije ikada okončati, možda je validan samo jedan zaključak. Ukusi su različiti. Koliko god zvučalo kao pobeguljski argument da se iskobeljamo iz nerešivog razgovora, možda i ima pomalo istine u njemu. Na kraju dana – pardon, na početku, s obzirom da govorimo o doručku – najvažnije je odabrati ono što vama najviše prija. Možda će to jednog dana biti slatkasto, a sledećeg nešto posoljeno. S obzirom da smo vam do sada najviše pomagali u pripremi slatkih doručka, došao je red da se oprobamo i u pripremi onih drugih. Kako vam zvuče slani mafini sa tikvicama i šargarepom?

via @klarahamiltonnutrition

Sastojci

  • jedna rendana tikvica srednje veličine (oko 250 grama)
  • 100 grama rendane šargarepe
  • 120 grama rendanog parmezana
  • 120ml mleka
  • 70 grama grčkog jogurta
  • 60ml maslinovog ulja
  • 2 jaja
  • 250 grama brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo

Priprema

Pre spremanja, poželjno je da iseckane tikvice i šargarepu uvijete u ubrus ili pamučnu krpu, kako bi tkanina pokupila vodu iz povrća. U jednu posudu ubacite rendane tikvice i rendanu šargarepu pa dodajte parmezan, mleko, grčki jogurt, maslinovo ulje i jaja, a zatim promešajte dok se sve ne sjedini. U drugoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte vlažne sastojke i lagano mešajte dok smeša ne postane konzistentna. U kalup za mafine poređajte papir za pečenje, pa smešu ravnomerno rasporedite. Mera bi trebalo da bude dovoljna za 12 mafina. Ubacite kalup u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni i pecite 20-25 minuta. Ljubitelji parmezana mogu posuti usitnjen sir preko vrućih mafina za dodatan ukus. Prijatno!

Fotografije preuzete sa: Unsplash / Instagram

Učitati još
Zatvori